Medartis | NIFTY, Neinvaziven predrojstveni test
Predrojstveni test NIFTY je neinvaziven test, namenjen odkrivanju morebitnih trisomij pri plodu po 10. tednu nosečnosti. Temelji na odvzemu venske krvi in nadaljnji analizi plodovne DNK iz materine krvi. Test je tako za plod kot tudi za nosečnico povsem varen.
Test temelji na zadnjih spoznanjih, da se v krvi nosečnice nahaja določen delež proste DNK ploda. Analiza se izvede z uporabo najnovejše tehnologije DNK sekvenciranja, kjer značilno povečanje deleža plodove DNK za določen kromosom kaže na prisotnost trisomije. Zanesljivost in izredna natančnost tehnologije je dokazana v več kliničnih študijah.
Temelji na odvzemu venske krvi in nadaljnji analizi plodovne DNK iz materine krvi. Test je tako za plod kot tudi za nosečnico povsem varen.

Nosečnica z zdravim plodom brez potrebe tvega izgubo ploda, saj pri opravljanju invazivnih diagnostičnih preiskav obstaja 1-odstotna verjetnost spontanega splava

Odkrivanje kromosomskih nepravilnosti med nosečnostjo klasično poteka preko kombinacije presejalnih in diagnostičnih testov. Med presejalnimi testi sta trenutno v uporabi predvsem kombinirani hormonski test in ultrazvočno merjenje debeline nuhalne svetline.
Če je v opravljenih testih zaznano povišano tveganje, vam vaš zdravnik svetuje, da dodatno opravite invazivno diagnostično preiskavo (amniocenteza ali biopsija horionskih resic), s katero lahko zanesljivo izključimo ali potrdimo prisotnost kromosomske trisomije.
Slabost prevladujočih presejalnih testov je, da je na invazivne diagnostične preiskave napotenih veliko nosečnic, za katere se izkaže, da ne nosijo ploda z Downovim sindromom. Tako velika večina nosečnic z zdravim plodom brez potrebe tvega izgubo ploda, saj pri opravljanju invazivnih diagnostičnih preiskav obstaja 1-odstotna verjetnost spontanega splava.

Z visoko zanesljivim presejalnim testom NIFTY lahko brez kakršnega koli tveganja z več kot 99% zanesljivostjo določimo odsotnost oziroma morebitno prisotnost trisomije pri plodu.
Z neinvazivnim visoko zanesljivim presejalnim testom NIFTY z več kot 99-odstotno zanesljivostjo določimo morebitno prisotnost oziroma odsotnost trisomije kromosomov 13, 18 in 21.
Negativen rezultat testa v splošnem pomeni, da nosečnica nosi zdrav plod in da nadaljnji testi niso potrebni. Morebitni pozitiven rezultat testa kaže na zelo verjetno prisotnost trisomije. Nosečnici se v tem primeru svetuje, da z eno izmed konvencionalnih diagnostičnih metod opravi dodaten potrditveni test.

Komu je neinvaziven test NIFTY namenjen?

Kako opravim neinvazivni test NIFTY?

Kaj je trisomija?