Prof. dr. Igor Gregorič, dr. med., je letošnji dobitnik priznanja ambasador znanosti Republike Slovenije. Celotno podelitev si lahko ogledate na spodnji povezavi:

podelitev-zoisovih-nagrad-slika-clanek
 
V utemeljitvi nagrade je zapisano:

Prof. dr. Igor Gregorič je zaključil študij medicine na medicinski fakulteti v Ljubljani, specializacijo iz splošne in kardiovaskularne ter torakalne kirurgije v Huston Teksas, kjer deluje še danes.

Pri svojem delu se ukvarja z zdravljenjem bolnikov s končnim srčnim popuščanjem, kjer je razvil različne tipe mehanskih črpalk, ki se rutinsko uporabljajo pri kliničnem delu. Prav tako je razvil nove pristope pri posegih na srčnih žilah. Predvsem pa je dr. Gregorič eden najuspešnejših srčnih kirurgov, ki izvajajo presaditev srca. Poleg strokovnega dela je dr. Gregorič tudi zelo uspešen raziskovalec. Njegov znanstveni opus obsega več kot 200 znanstvenih del v najuglednejših medicinskih revijah in številna poglavja v strokovnih knjigah in monografijah. Za svoje strokovno in znanstveno delo je bil večkrat nagrajen, kjer izstopata posebno priznanje ameriškega združenja za srce in naziv najboljši zdravnik v Ameriki.

Prof. dr. Gregoriča posebej odlikujeta njegovo sodelovanje in vzdrževanje stalnih stikov z matično domovino Slovenijo, saj slovenskim zdravnikom na vrhunskih kliničnih ustanovah v Houstonu omogoča stalno izpopolnjevanje in specializirana strokovna znanja.
Prof. dr. Igor Gregorič je torej eden najvidnejših svetovno znanih srčnih kirurgov, ugleden znanstvenik, ki tesno sodeluje s Slovenijo ter pomaga slovenskim kolegom in študentom pridobivati znanje na najvišji strokovni ravni.