Injeciranje botulin toksina (pogovorno znanega kot botoks) je najpogosteje uporabljen način pomlajevanja. Primeren je za vse, ki želijo preprečiti prve znake staranja, izredno dobre rezultate pa z njim dosežemo tudi pri starejših, ki si enostavno želijo bolj svežega videza. Zmanjšanje krčljivosti mišic omogoča postopno sprostitev kože in izginjanje števila gubic.

Glavni vzrok za nastanek gub je obrazna mimika. Aktivnost izraznih – mimičnih mišic povzroči krčenje in sproščanje kože nad njimi, posledica česar je nastanek tako imenovanih izraznih gub. Sčasoma postane koža nepovratno zaznamovana, nekatere mišice niso več sposobne popolne sprostitve. Obraz tako postane posut z izraznimi gubami, čelo je namrščeno, pogled “mračen”. Botulin toksin je varna, učinkovita in hitra rešitev za vse, ki si želijo zgladiti vodoravne gube na čelu, navpične gube med obrvmi, in ¨račje tačke¨ okrog oči.

Aktivnost izraznih – mimičnih mišic povzroči krčenje in sproščanje kože nad njimi, posledica česar je nastanek tako imenovanih izraznih gub.

Botulin toksin je nevrotoksin, ki deluje neposredno na vzrok in sicer prekine tok informacij med živcem in mišico ter na ta način oslabi krčenje mišic odgovornih za obrazno mimiko, posledica česar je sprostitev izraznih gub. Najučinkovitejši je za gube med obrvmi, na čelu ter okoli oči.

ZA KATERE GUBE JE PRIMERNA UPORABA BOTULIN TOKSINA?

Botulin toksin uporabljamo za zmanjšanje naslednjih gub:

 • vodoravne gube na čelu,
 • navpične gube med obrvmi,
 • povešene obrvi,
 • drobne gubice ob zunanjih očesnih kotičkih (t.i. »račje tačke« ali »smejalne gubice«),
 • gube na nosu, vratu, zgornji ustnici.

KAKO POTEKA INJICIRANJE BOTULINUM TOKSINA?

Še preden se odločite za “pomlajevanje” z botulinom toksinom, priporočamo pregled v naši ambulanti za lepotno medicino ; specialistki s področja plastične in estetske kirurgije boste zaupali vaše želje. Seznanila vas bo s pričakovanimi rezultati, podrobnostmi samega posega in pravilnim ravnanjem pred in po njem . Poseg traja v povprečju 30 minut.

Na previdno in natančno določena mesta, kjer si želimo doseči učinek , se injecira majhne količine botulinum toksina. Po posegu lahko ostanejo na mestih vbodov drobne rdeče točke , podobne piku komarja, ki jih takoj po posegu lahko zakrijete s korektorjem. Za čimboljše rezultate po posegu mora pacient upoštevati navodila, ki jih dobi ob koncu posega.

Mednje sodijo med drugim, da se pacient nekaj dni po posegu ne sme izpostavljati sončnim žarkom, sončiti v solariju ali masirati obraza. Zaradi večje verjetnosti krvavitve in posledičnih potplutb teden dni pred obiskom odsvetujemo uživanje zdravil z acetilsalicilno kislino (npr. aspirina), nesteroidnih antireumatikov, vitamina E ter zeliščnih preparatov, ki vsebujejo ginko.

KOLIKO ČASA TRAJAJO UČINKI POSEGA?

Prve učinke botulinum toksina boste opazili že v nekaj dneh po injeciranju, rezultat pa bo dokončen po približno 10 do 14-ih dneh. Učinki posamezne terapije trajajo od 4 do 6 mesecev. Glede na dolgotrajnost učinkov, svetujemo ponovitev postopka injeciranja botulinum toksina 2-3x letno. Sčasoma, ko posamezne mišične skupine oslabijo, niso potrebne tako pogoste ponovitve, saj se učinek Botulinum toksina podaljša.

KDAJ ODSVETUJEMO UPORABO BOTULINUM TOKSINA?

Uporabo botulinum toksina odsvetujemo pri naslednjih stanjih:

 • nosečnost in dojenje,
 • aktivno vnetje na mestu injiciranja,
 • uživanje zdravil, ki preprečujejo strjevanje krvi (npr. Marivarin, Marevan…),
 • predhodno znana alergija na sestavine preparata botulinum toksina,
 • bolezni z motnjami živčno-mišičnega prenosa, kot so ALS, Miastenia gravis ali Lambert-Eaton-ov sindrom,
 • jemanje aminoglikozidnih antibiotikov, ker lahko potencira delovanje Botulinum toksina in se zato izogibamo hkratni aplikaciji.
KATERI SO MOŽNI STRANSKI UČINKI UPORABE BOTULINUM TOKSINA?

Injiciranje botulinom toksina je enostaven in hiter postopek za odpravo izraznih gub na obrazu. Kljub temu, da je poseg načeloma varen in brez večjih stranskih učinkov, obstaja določeno tveganje, s katerim je treba pacienta pred posegom seznaniti. Možni stranski učinki so:

 • ob alergiji na sredstvo se lahko pojavijo rdečina, srbenje, izpuščaji,
 • manjše bolečine v predelu vbrizgavanja,
 • blaga oteklina in/ali potplutba,
 • glavobol,
 • utrujenost,
 • povešenje (ptoza) veke,
 • suha usta,
 • težave z očmi: dvojni vid, zamegljen vid, otekle veke, suhe oči.

Potrebno je poudariti, da so stranski učinki izredno redki, v kolikor se odločite za poseg, ki ga izvede izkušen in ustrezno strokovno usposobljen strokovnjak. V kolikor do stranskih učinkov pride, so le-ti prehodni. V strokovni literaturi do sedaj ni bilo opisanih nobenih trajnih stranskih učinkov.

Po končanem posegu se lahko pacient takoj vrne k svojim družabnim in poslovnim obveznostim.