Uporaba botulin toksina ni omejena le na odpravljanje gub. Z vbrizganjem botulin toksina, ki blokira delovanje žlez znojnic , lahko začasno popolnoma zaustavimo njihovo delovanje in s tem povezano prekomerno potenje. Žleze znojnice so v večjem številu prisotne zlasti v predelu pazduh, dlani in podplatov in to so tudi področja največjih težav. V centru Medartis z Botulinum toksinom zdravimo prekomerno potenje pazduh, ki ga s spodaj opisanim posegom injeciranja Botulinum toksina zaustavimo za čas od 6-9 mesecev.

KAKO POTEKA POSEG INJICIRANJA BOTULIN TOKSINA?

Botulin toksin injeciramo z izredno tankimi iglicami v plast kože tik pod površino – dermis , kjer se nahajajo žleze znojnice. Preparat postopno potuje do žlez znojnic, na katere učinkuje inhibitorno in tako prepreči izločanje znoja. Postopek traja približno 30 minut, bolečina je minimalna, saj področje, na katerem izvajamo postopek, pred posegom namažemo z anestetično kremo, ki kožo tretiranega področja začasno omrtvi. Na predhodno določena mesta vbrizgamo majhne količine botulin toksina. Učinki posega se pokažejo običajno po nekaj dneh.

KOLIKO ČASA TRAJAJO UČINKI POSEGA Z BOTULIN TOKSINOM?

Učinek botulin toksina je tudi v pazduhah le prehoden, po 6 do 9-ih mesecih se začasno neaktivne znojnice ponovno oživčijo. V primeru, da želimo ponovno ustaviti potenje v pazduhah, moramo postopek ponoviti. Injeciranje botulin toksina opravimo ambulantno, pazduhi pred tretiranjem namažemo z anestetično kremo, zaradi česar bolečine ob injeciranju praktično ni ali je minimalna. Takoj po posegu se lahko vrnete k vsakodnevnim opravkom.

KATERI SO MOŽNI STRANSKI UČINKI?

Možni stranski učinki so:

 

  • ob alergiji na sredstvo se lahko pojavijo rdečina, srbenje, izpuščaji,
  • manjše bolečine v predelu vbrizgavanja,
  • blaga oteklina in/ali podplutba.

 

Zdravljenje hiperhidroze z botulin toksinom je izredno varno, če pride do stranskih učinkov, so ti minimalni in izginejo v nekaj urah ali dneh. Zaenkrat v strokovni literaturi ni opisanih nobenih trajnih stranskih učinkov. Stranskim učinkov se lahko v veliki meri izognete, če injeciranje izvaja izkušen in ustrezno usposobljen strokovnjak.

KDAJ ODSVETUJEMO UPORABO BOTULIN TOKSINA?

Uporabo botulin toksina odsvetujemo pri naslednjih stanjih:

 

  • nosečnost in dojenje,
  • aktivno vnetje na mestu injiciranja,
  • uživanje zdravil, ki preprečujejo strjevanje krvi,
  • predhodno znana alergija na sestavine preparata botulinum toksin,
  • bolezni z motnjami živčno-mišičnega prenosa, kot sta miasthenia gravis ali Lambert-Eaton-ov sindrom,
  • jemanje aminoglikozidnih antibiotikov, ker lahko potencira delovanje botulin toksina, zato se hkratni aplikaciji izogibamo.

 

Prijava

Ali ste pozabili geslo?