Damjan Birtič, dr. med.  se je rodil 15.09.1972 v Šempetru pri Gorici. Po zaključeni  Gimnaziji v Novi Gorici, se je vpisal na Medicinsko Fakulteto Univerze v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 2002. Živi v Brdih, redno pa je zaposlen v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica kot vodja Oddelka za pulmologijo.

Diploma Medicinske Fakultete Univerze v Ljubljani v letu 2002.
Specializacija s področja pnevmologije, izpit je uspešno opravil leta 2009 na KOPA Golnik.
Aktivno udeleževanje strokovnih izobraževanj doma in v tujini, posebej s področja akutnih in kroničnih pljučnih obolenj in invazivne pljučne diagnostike.
Strokovno izpopoljnjevanje v Rimu, Bologni in Houstonu (ZDA) na področju športne medicine.
Ima UEFA in FIFA certifikat.

Po obveznem pripravništvu je leta 2003 pričel opravljati specializacijo s področja pnevmologije v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica.
Med leti 2004 in 2008 se je v sklopu specializacije izpopolnjeval v Kliničnem Centru v Ljubljani, pretežni del pa v Bolnišnici Golnik, Kliničnem oddelku za pljučne bolezni in alergije.
V tem času se je dodatno izobraževal v Texas Medical Centru v Houstonu, ZDA, s področja intenzivne terapije kritičnih pulmoloških pacientov v St. Luke´s Episcopal Hospital ter s področja invazivne pulmološke diagnostike na Baylor Clinic in M.D Anderson Cancer Centru v Houstonu.
Od leta 2003 sodeluje kot zdravnik pri Nogometni zvezi Slovenije, od leta 2009 je zdravnik slovenske nogometne reprezentance do 21 let (U-21).
Kot klubski zdravnik sodeluje z NK Brda in ND Gorica.
Leta 2008 je z Atletsko zvezo Slovenije sodeloval na mladinskem svetovnem atletskem prvenstvu na Poljskem.

V Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica je na Oddelku za pulmologijo uvedel metodo invazivne bronhoskopske diagnostike pljučnih lezij.
Je član Združenja pnevmologov Slovenije in ERS (European Respiratory Society) in pobudnik ter član organizacijskega in strokovnega odbora Adriatic Pulmonary Foruma (APF), vsakoletnega mednarodnega pulmološkega kongresa v Novi Gorici.
Pridobljeno znanje koristi na področju preventive športnih poškodb, rehabilitacije športnikov in kardiopulmonalnega obremenitvenega testiranja športnikov s poudarkom na ugotavljanju in izboljšanju kondicijskega statusa.