Delovanje sečnega mehurja

Sečni mehur je raztegljiv mišičast organ, ki služi shranjevanju urina in leži za sramno kostjo. Normalna napolnjenost mehurja zdrave odrasle osebe je okoli 4 dcl, pri starejših pa okoli 3 dcl. Njegovo delovanje nadzoruje avtonomni živčni sistem. 

Za normalno zadrževanje in odvajanje urina je potrebno usklajeno delovanje sečnega mehurja, zapornega mehanizma sečnice in mišic medeničnega dna. Uhajanje urina kontrolirata dve krožni mišici zapiralki, ki obdajata sečnico. Notranja mišica zapiralka je oživčena preko avtonomnega ali vegetativnega živčevja in ni pod vplivom naše volje. Zunanjo mišico zapiralko pa nadzoruje somatski ali hotni živčni sistem, zato je njeno krčenje in sproščanje pod nadzorom naše volje, torej jo lahko sprostimo, ko želimo urinirati. 

Zelo pomembno vlogo imajo tudi mišice medeničnega dna, ki podpirajo organe male medenice in trebušne votline ter zapirajo medenični izhod. Z leti medenično dno slabi, dodatno pa ga oslabijo nosečnost in porod. Šibko medenično dno ima za posledico povešanje rodil ter uhanje urina, lahko tudi blata.