Mladostna, zdrava koža vsebuje obilje naravne vlažilne snovi, imenovane hialuronska kislina (HA). Ko se staramo se vsebnost hialuronske kisline zaradi različnih škodljivih vplivov manjša. Pomembno vlogo pri tem imajo kajenje, sončni žarki, ter drugi škodljivi vplivi iz okolja. Kot posledica pomanjkanja hialuronske kisline koža izgubi svojo strukturo, elastičnost in volumen, pojavijo se nezaželene kožne gubice in globje gube, na primer okoli nosu, ust. Z uporabo polnil, ki vsebujejo hialuronsko kislino, koži na učinkovit in varen način nadomestimo izgubljeno hialuronsko kislino, ji vrnemo volumen in tako zgladimo obrazne gubice in gube.

Filerji ali polnila se vbrizgajo v različne plasti pod kožo, na ta način se z njimi lahko izravnajo gubice, gube, lahko pa se z njimi tudi povdarijo konture obraza, doda volumen pretankim ter skladnejšo obliko nepravilno oblikovanim ustnicam.

Vsebujejo hialuronsko kislino, ki je povsem biološko razgradljiva in je naravno prisotna v telesu. Terapijo lahko ponavljamo večkrat letno

KDAJ PRIPOROČAMO INJICIRANJE POLNILA?

Injiciranje polnila priporočamo v naslednjih primerih:

 

  • izrazite nazolabialne gube (gubi, ki potekata od baze nosu na vsaki strani proti ustnemu kotičku),
  • izraziti marionetni gubi (gubi, ki potekata od ustnih kotov proti bradi),
  • izrazite glabelarne gube (navpične gube med obrvmi),
  • izrazne gube, ki jih ne moremo v celoti odstraniti z injeciranjem botulin toksina, npr.gube na čelu,
  • “račje tačke” ob očesnih kotih, navpične gubice okoli ust, gubice na licih).

 

KDAJ LAHKO ŠE UPORABIMO POLNILO?

Polnilo lahko uporabimo za:

 

  • povečanje ustnic ali korekcijo njihovih oblik,
  • oblikovanje ali povečanje lic,
  • zapolnitev nepravilnosti obraza, nastalih zaradi povešanja in zmanjšanja volumna mehkih tkiv obraza kot posledice staranja (tako imenovani nekirurški lifting).

 

Uporaba polnila pri povečanju ustnic.

KAKO POTEKA INJICIRANJE POLNILA?

Še preden se odločite za injeciranje polnila, priporočamo pregled v naši ambulanti za lepotno medicino. Specialistki s področja plastične in estetske kirurgije boste zaupali vaše želje. Seznanila vas bo s pričakovanimi rezultati, podrobnostmi posega in pravilnim ravnanjem pred in po njem. Poseg traja v povprečju 30 do 60 minut. Ker je injeciranje dermalnega polnila lahko boleče, področja injeciranja najprej omrtvimo z uporabo anestetične kreme ali z injeciranjem lokalnega anestetika. Po ustrezni pripravi pacienta, nato s sterilno tehniko izvedemo injeciranje polnila v dele obraza, kjer si želimo korekcije.

Po posegu, pacienti hladijo hladijo področje, kjer je bilo vbrizgano polnilo. S tem se zmanjša možnost nastanka oteklin in podbpludb. Za čimboljše rezultate po postopku mora pacient upoštevati navodila, ki jih dobi ob koncu postopka. Zaradi večje verjetnosti krvavitve in s tem potplutb teden dni pred obiskom odsvetujemo uživanje zdravil z acetilsalicilno kislino (npr. aspirina), nesteroidnih antireumatikov, vitamina E ter zeliščnih preparatov, ki vsebujejo ginko.

V našem centru uporabljamo polnila dveh priznanih znamk, Teosyal in Juvederm, ki so se izkazala kot izredno varna in učinkovita. Več konkretnih informacij o omenjenih polnilih dobite na spletnih straneh www.teoxane.com in www.juvederm.com

KOLIKO ČASA TRAJAJO UČINKI INJICIRANJA POLNILA?

Trajanje učinkov je različno, odvisno od vrste uporabljenega polnila. Znotraj vsake znamke polnil obstaja več različnih preparatov, ki imajo različne lastnosti in indikacije za njihovo uporabo so različne, njihova obstojnost pa je glede na vrsto preparata od 6-12 mesecev. Trajanje učinka je odvisno tudi od strukture kože, načina življenja, starosti, mesta vnosa in tehnike vbrizgavanja.

KATERI SO MOŽNI STRANSKI UČINKI ZARADI INJICIRANJA POLNILA?

Najpogostejši komplikaciji sta nastanek manjših oteklin in podplutb na mestu injeciranja, ki so kratkotrajne in običajno izginejo že v nekaj dneh po posegu. Da bi se jim čim bolje izognili, priporočamo hlajenje mesta injeciranja z mrzlimi obkladki. Možna komplikacija je tudi nastanek trdovratnejših zatrdlin in vozličev na mestu aplikacije polnila, vendar gre za redko komplikacijo. V našem centru uporabljamo polnila iz hialuronske kisline, ki so začasna, razgradljiva ter le redko povzročajo komplikacije.

V ČEM SE BOTULIN TOKSIN RAZLIKUJE OD DERMALNIH POLNIL?

Dermalna polnila povrnejo koži s statičnimi gubami volumen. Lahko rečemo da gre za neke vrste vsadek. Ta poseg običajno povzroči kratkotrajne otekline in manjše podplutbe. Nasprotno pa pri posegu z botulin toksinom ne gre za vbrizgavanje polnila pod gubo, temveč za vbrizgavanje učinkovine, ki onemogoča prenašanje dražljajev z živcev na mišice. Botulin toksin zatorej v nasprotju z polnilom ni primeren za globoke statične gube, pač pa se z botulin toksinom uspešno odpravljajo dinamične gube. Pri tem skoraj nikoli ne pride do oteklin ali podplutb. Pri začetnih ali bolj izrazitih znakih staranja na obrazu je velikokrat odlična kombinacija polnila in botulin toksina.