Analize krvi

Katere so prednosti analiz krvi v laboratoriju Adrialab? 

Laboratorij Adrialab d.o.o. ima dolgoletno tradicijo, je dobro uveljavljen zasebni laboratorij, ki uspešno posluje že od leta 1993. Redno strokovno usposabljanje osebja, vrhunska oprema in vsakodnevno izvajanje notranje kontrole dela so njihova prioriteta, kar vodi k odličnosti na vseh področjih delovanja.  

Laboratorij izvaja biokemijske, hematološke in imunokemijske preiskave krvi, preiskave urina in blata ter osnovne teste hemostaze. Vzorce za določene analize krvi, ki jih sami ne izvajajo, pošiljajo v druge ustrezne laboratorije v Sloveniji in tujini. Za določene preiskave je Adrialab edini ponudnik v Sloveniji.

Priprave na odvzem krvi

Pred odvzemom vzorcev za analizo krvi je treba paziti na nekaj malenkosti, da so lahko rezultati čim bolj pravilni. Več informacij o na kaj je potrebno biti pozorni pred odvzemom krvi si lahko preberete na https://medartis.si/odvzem-vzorcev/

Odvzem krvi 

Odvzem krvi opravi strokovno usposobljeno osebje, za analizo krvi potrebujemo vensko kri. Za odvzem krvi se vedno uporablja sistem zaprtega načina (vakuteinerski sistem), s katerim zmanjšamo možnost okužbe na minimum, na ta način se tudi odvzame primerna količina krvi. 

V kolikor se vam med samim odvzemom krvi ali takoj po tem pojavi omotica, vrtoglavica, slabo počutje, šumenje v ušesih ali podobno, to takoj povejte našemu osebju, ki bo lahko takoj ukrepalo.

Po odvzemu krvi so v določenih primerih možni nekateri zapleti, kot so krvavitev iz mesta odvzema, nastanek hematoma ali vnetje vbodne rane. Verjetnost za vse našteto lahko zmanjšamo, če si po odvzemi krvi na mesto vboda vsaj še 5 minut pritiskate tampon, pri tem pa naj bo roka iztegnjena. Če se kljub temu na mestu vboda pojavi hematom ali rdečina, si  mesto večkrat na dan hladite s obkladki z mrzlo fiziološko raztopino.

Pošljite povpraševanje za prost termin!

Izvidi analiz krvi

Izvide analize krvi pošljemo po eletronski ali navadni pošti. Izvide za večino preiskav prejmete v dnevu ali dveh po odvzemu, za določene analize krvi, ki jih opravljajo v laboratorijih v tujini, pa je potrebno počakati nekoliko več.

Na izvidu analize krvi so poleg vaših rezultatov napisane tudi referenčne vrednosti, ki veljajo za odrasle osebe. V primeru, da dobljene vrednosti odstopajo od referenčnih, svetujemo, da izvid pokažete osebnemu zdravniku oziroma zdravniku ali specialistu, ki vas je na analizo krvi napotil.

Paketi preiskav

V Adrialabu so glede na svoje dolgoletne izkušnje in opažanja potreb posameznikov pripravili različne pakete preiskav za analize krvi. Izbirate lahko med pestro paleto preiskav, nekatere med njimi so prilagojene tudi glede na letni čas. V nadaljevanju predstavljamo nekaj izmed paketov, po katerih pacienti najbolj povprašujejo.

Razširjeni paket

Gre za temeljito preventivno analizo krvi za ugotavljanje splošnega zdravstvenega stanja. Z analizami, ki jih ponuja ta paket, se pridobi informacija o delovanju posameznih organov in prisotnosti morebitnih prikritih bolezni, pri katerih simptomi še niso izraženi. 

Paket vključuje naslednje preiskave: urin, hemogram, sedimentacija, CRP, glukoza, holesterol, trigliceridi, HDL holesterol, LDL holesterol, AST, ALT, GGT, Bilirubin – celokupni, bilirubin – direktni, sečnina, kreatinin, urat, amilaza, lipaza, železo, feritin, CK, LDH, klor, kalij, natrij, kalcij, fosfat, magnezij, TSH, PSA (moški), kortizol, testosteron (moški), alfa – fetoprotein (jetra), CEA (prebavni trakt), Ca 19-9 (želodec, žolčevodi, trebušna slinavka), Ca 125 (jajčniki), Ca 15-3 (dojke), PSA (prostata), Vitamin D.

Paket vitamini

Vitamini so organske spojine, ki so bistvenega pomena za normalno delovanje telesa. Vitaminov telo ne more samo sintetizirati iz osnovnih hranil (beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob) ali pa jih tvori v nezadostnih količinah, zato jih moramo prejeti od zunaj, s hrano ali v obliko prehranskih dodatkov.

Sodoben tempo življenja nam pogosto ne omogoča, da bi se prehranjevali redno in uravnoteženo ter na ta način dobili zadostno količino mikrohranil iz prehrane. Potrebe po vitaminih se povečajo tudi v stresnih obdobjih, pri kadilcih in osebah, ki prekomerno uživajo alkoholne pijače ter pri tistih s pomanjkanjem spanja. 

V paket vitamini so vključene naslednje preiskave: vitamin D, vitamin B12 in folna kislina.

Paket hormoni

Hormoni so biokemične snovi, v večini jih izločajo žleze z notranjim izločanjem, njihova naloga pa je prenašanje informacij med različnimi organi našega telesa. V našem telesu imajo zelo pomembno funkcijo, saj vplivajo na delovanje celic, tkiv, organov in so bistvenega pomena za vse procese v telesu. Vplivajo na naše vedenje, čustva, imunski sistem, metabolizem, spolni razvoj in plodnost, odzivanje na stres, rast in tako naprej. Vsak določen hormon vpliva na določene organe, obenem pa so med seboj povezani in vplivajo drug na drugega, zato je pomembno da so v ravnovesju. Tekom let se koncentracije hormonov v krvi spreminjajo, s starostjo pa se izločanje hormonov zmanjšuje. Nihanje koncentracije hormonov je še posebej izrazito v nekaterih življenjskih obdobjih, kot so puberteta, nosečnost in menopavza, pri ženskah pa se nihanje hormonov izraža tudi na mesečni in dnevni ravni.

Naše dobro počutje je v veliki meri odvisno od hormonskega ravnovesja. S starostjo in načinom življenja se to ravnovesje lahko poruši, s to težavo se danes sooča vedno več ljudi. Vzroki za hormonsko neravnovesje so poleg staranja in genetske predispozicije še kronični stres, nepravilna prehrana in prekomerno uživanje alkohola, premalo gibanja in premalo spanja, kajenje, uživanje določenih zdravil ter celo uporaba določene kozmetike. Neravnovesje hormonov se lahko kaže kot slabo počutje, utrujenost, spreminjanje razpoloženja, pomanjkanje energije, izguba koncentracije, nespečnost, težave s prebavo, napihnjenost, padec libida, naraščanje teže, težave s kožo in izpadanje las. Pogoste so tudi težave z menstrualnimi ciklusi (neredne menstruacije, močne menstruacije), sindromom policističnih jajčnikov in neplodnostjo. Hormonsko neravnovesje pripomore tudi k razvoju bolezni kot so diabetes, srčne bolezni, avtoimune bolezni, rakava obolenja ter povišana holesterol in krvni tlak.

Koncentracija hormonov v krvi niha, zato je še posebej pomembno da upoštevamo priporočila zdravnika, ki nam je tako testiranje priporočil, da odvzem krvi opravimo ob primernem času.

Paket hormoni vključuje naslednje preiskave: FSH, LH, prolaktin, estradiol, progesteron, testosteron, DHEA-S, TSH in kortizol.

Splošni paket

Ta paket izberejo tisti, ki se odločijo opraviti analizo krvi za ugotavljanje splošnega zdravstvenega stanja, delovanja posameznih organov ter morebitno prisotnost nekaterih bolezni, za katere simptomi še niso izraženi. 

Ta paket vključuje naslednje preiskave: urin, hemogram, sedimentacija, CRP, glukoza, holesterol, trigliceridi, HDL holesterol, LDL holesterol, AST, ALT, GGT, Bilirubin – celokupni, sečnina, kreatinin, urat, amilaza, lipaza in železo.

Managerski paket

Od osnovnega paketa se managerski paket razlikuje v obsežnosti, ravno tako pa nam nudi vpogled v splošno zdravstveno stanje, delovanje posameznih organov in risotnost nekaterih bolezni, za katere simptomi še niso izraženi. 

Ta paket vključuje naslednje preiskave: urin, hemogram, sedimentacija, CRP, glukoza, holesterol, trigliceridi, HDL holesterol, LDL holesterol, AST, ALT, GGT, Bilirubin – celokupni, bilirubin – direktni, sečnina, kreatinin, urat, amilaza, lipaza, železo, feritin, CK, LDH, klor, kalij, natrij, kalcij, fosfat, magnezij, TSH, PSA (moški).

Besedilo je bilo pozveto po spletni strani https://www.synlab.si/.