Lajšamo težave v menopavzi, urogenitalnem sindromu, inkontinenci ter svetujemo terapijo.

Menopavza je zadnja menstrualna krvavitev. Klimakterij pa označujemo obdobje 5 – 8 let okoli menopavze. Klimakterične težave, ki nastanejo zaradi pomanjkanja hormonov so zgodnje in pozne. Med zgodnje težave spadajo navali vročine, nočno potenje, glavoboli, nespečnost, vrtoglavice, utrujenost, pozabljivost, razdražljivost in motnje koncentracije. Glede na jakost težav se odločimo za nadomestno hormonsko zdravljenje v obliki tablet, obližev ali redkeje injekcij. Med pozne težave, ki se pojavijo več let po menopavzi, pa uvrščamo tako imenovani urogenitalni sindrom. Težave blažimo s hormonskimi kremami ali tabletkami, ki jih vstavljamo v nožnico.

Estrogen ima ključno vlogo pri vzdrževanju normalne strukture nožnice, maternice, sečnega mehurja in sečnice. Po menopavzi se ti organi zmanjšajo in postanejo šibkejši. Spremembe v mehurju in sečnici povzročajo težave z uriniranjem (pogosto uriniranje, nočno uriniranje, bolečine pri uriniranju, ponavljajoča se vnetja spodnjih sečil).

Pogosta je urinska inkontinenca (motnja v zadrževanju urina), predvsem stresna, ki se pojavi ob zvečanem tlaku v trebuhu (npr,. pri kašljanju, poskakovanju, napenjanju). Na rodilih se težave kažejo kot suha nožnica, srbenje zunanjega spolovila, bolečine pri spolnih odnosih in atrofija nožnične sluznice. Te motnje se v polnem obsegu pojavijo šele okrog 60. leta starosti oziroma v povprečju 10 let po zadnji menstruaciji. Naravna menopavza lahko nastopi že po 40. letu starosti ženske, v povprečju pa menopavza nastopi po 50. letu.

O potrebnih pregledih in rizičnih faktorjih pred uvedbo nadomestno hormonske terapije, se boste pogovorili z našimi ginekologi.

Naročanje

Med zgodnje težave spadajo navali vročine, nočno potenje, glavoboli, nespečnost, vrtoglavice.

Prijava

Ali ste pozabili geslo?