Mesec boja proti raku – 2023

Oktober - mesec boja proti raku na dojkah

Tako kot vsako leto bo tudi letos oktober v znamenju rožnate barve. To je mesec, ki je namenjen ozaveščanju o raku na dojkah. Rak dojk je eden izmed najpogostejših rakov pri ženskah, za to boleznijo pa v manjšem obsegu zbolevajo tudi moški. V Sloveniji letno za rakom dojk zboli 1500 oseb. Ta bolezen je dobro ozdravljiva, če je odkrita dovolj zgodaj, zato so redno mesečno samopregledovanje, letni preventivni pregledi in odzivanje na vabila državnega presejalnega programa Dora ključnega pomena. Poleg tega lahko zmanjšamo tveganje za nastanek raka z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje uravnoteženo prehrano, redno telesno dejavnost, izogibanje kajenju in omejevanje uživanja alkohola. 

V sklopu rožnatega oktobra bodo cel mesec po vsej državi potekali različni dogodki in dejavnosti, s katerimi bo strokovna javnost in laiki ozaveščali o raku dojk in opozarjali na pomen zgodnjega odkrivanja bolezni. Tudi mi se bomo priključili tem aktivnostim in v oktobru omogočili večje število terminov za preventivne preglede dojk. Preglede bo tako kot že vsa pretekla leta izvajala ginekologinja, dr. Janka Palancsai Šiftar. 

Za naročilo na pregled nam lahko pišete na https://medartis.si/narocilo-pregled-dojk/ ali nas pokličete na 059 228 380. Število mest je omejeno.

Veliko koristnih informacij o raku dojk, pomenu zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja bolezni in odgovornosti do svojega zdravja najdete tudi na spletni strani  Združenja Europa Donna Slovenija:

https://europadonna.si/skupnost-europa-donna/roznati-oktober-2023/

Naročite se na pregled