V reviji Finance trendi je bil z Vesno Tlaker Žuntar zapisan pogovor, ki na kratko povzema bistvena dejstva o redčenju las in plešavosti.

Šamponi in prehranski dodatki pri plešavosti niso učinkoviti

Lasje so eno najmočnejših nebesednih komunikacijskih sredstev, zato lahko izgubljanje las in plešavost človeka močno psihično obremenita. Bujne, močne lase ljudje povezujejo z dobrim zdravjem in privlačnostjo, tanki in redki pa so za številne znamenje staranja ali bolezni, poudarja specialistka dermatovenerologije Vesna Tlaker Žunter. Pravi, da plešavost najbolj prizadene moške med 25. in 35. letom, s staranjem pa je bolj pričakovana in manj moteča.

Najsodobnejša alternativa presajanju las, ki v Slovenijo prihaja iz ZDA, je lasni sistem. Na prozorno mikromrežico, ki je narejena po mavčnem odlitku glave in odtenku kože posameznika, se s patentiranimi lasnimi vozliči ročno pritrdijo naravni lasje, s čimer se doseže povsem naravni videz.
»Ker je za številne moške, ki iščejo pomoč zaradi izgubljanja las, pogovor o tej temi občutljiv in neprijeten, je pomemben odprt, nikakor pa ne podcenjevalen odnos zdravnika do te težave. S sodobnim zdravljenjem je mogoče takim moškim občutno izboljšati kakovost življenja,« zagotavlja sogovornica.

Šamponi so blažev žegen

»Informacije in nasvete moški pogosto iščejo na spletu, se posvetujejo s frizerjem ali farmacevtom ter si poskušajo pomagati z različnimi šamponi in pripravki brez recepta,« dodaja Tlaker Žunterjeva. Opozarja pa, da so pri preprečevanju ali zdravljenju izgubljanja las in plešavosti šamponi in prehranski dodatki povsem nekoristni. Težava je v tem, da so predpisi o raznih pripomočkih, nadomestkih in negovalnih pripravkih izjemno ohlapni, tako da kdor- koli lahko oglašuje karkoli.

Izgubljanje las in plešavost, ki jo v medicinskem jeziku imenujemo androgenetična alopecija, sta z zdravili, ki jih lahko predpiše osebni zdravnik ali dermatolog, 90-odstotno obvladljiva. Zdravljenje je učinkovito in varno, treba pa ga je začeti čim prej, saj je izgubljanje las laže preprečevati, kot pa doseči vnovično rast že izpadlih.

Zdravila, s katerimi lahko zdravimo moško plešavost, so na voljo v obliki raztopine, ki se vtira v lasišče, in tablet, ki jih pojemo. Učinki teh zdravil se ne pokažejo čez noč, temveč je potreben določen čas. Če tablete ali raztopino uporabljate od dveh do šest mesecev, boste zaceli opažati, da se je izgubljanje las ustavilo ali pa so celo zaceli spet izraščati.

»Izgubljanje las je pri večini moških mogoče ustaviti ali celo doseči delno vnovično izraščanje. Ker je zdravljenje učinkovitejše pri preprečevanju izgubljanja las, ga je treba začeti čim bolj zgodaj. Pred tem je treba pacientu pojasniti, kdaj lahko pričakuje vidne spremembe, saj te ne bodo opazne takoj. V prvih treh mesecih jemanja zdravil lahko pacienti zaznajo zmanjšano izpadanje las, po šestih mesecih pa lahko postane opazna rast novih las. Čudeža se sicer ne da narediti, je pa zgodnja terapija boljša od čakanja. Nekateri se na zdravila ne odzovejo, a tega vnaprej ne moremo vedeti, zato svetujemo enoletno terapijo, in če učinka ni, jo končamo,« pravi Tlaker Žunterjeva.

Alternativa presajanju las

Ena izmed možnosti zdravljenja plešavosti je kirurško presajanje las. Če želimo, da je lasišče vnovič poraščeno, je to pri zelo napredovalih stadijih moške plešavosti tudi edina rešitev. Lahko pa si pomagamo z lasuljami iz umetnih ali naravnih las ter z lasnimi podaljški.

Najsodobnejša alternativa presajanju las, ki v Slovenijo prihaja iz ZDA, je lasni sistem. Na prozorno mikromrežico, ki je narejena po mavčnem odlitku glave in odtenku kože posameznika, se s patentiranimi lasnimi vozliči ročno pritrdijo naravni lasje, s čimer se doseže povsem naravni videz.

Članek je bil objavljen v reviji Finance TRENDI.

Šamponi in prehranski dodatki pri plešavosti niso učinkoviti

Prijava

Ali ste pozabili geslo?