V sodelovanju s strokovnjaki s področja medicine, športne vzgoje in fizioterapije nudimo programe za preprečevanje najpogostejših poškodb pri različnih športih.

Redna telesna aktivnost je zdrava in ima dokazane številne pozitivne učinke tako na gibala kot na celotno telo. Športna aktivnost pa ne prinaša le pozitivnih učinkov, povezana je tudi z večjim tveganjem za nastanek poškodb gibal. Glavni dejavniki tveganja za nastanek poškodb povezanih s športom so starost (nad 40 let), neustrezna predhodna telesna pripravljenost, nepravilno načrtovanje in stopnjevanje obremenitev pri treningu, opuščanje ogrevanja ter neprimerna oprema. Vsakega novega športa se je torej potrebno lotiti premišljeno, še posebej če daljši čas niste bili telesno aktivni. S širjenjem popularnosti najrazličnejših rekreativnih športov se povečuje število športnih poškodb, povečuje pa se tudi zavedanje o pomenu preventive in zgodnjega zdravljenja takšnih poškodb. Medicinska znanost na tem področju je v zadnjem desetletju izjemno napredovala. Metode, ki se uporabljajo v preventivi in rehabilitaciji poškodb gibal so postale bolj znanstveno podprte.

Pred samim treningom ali športno aktivnostjo je treba poskrbeti za svojo varnost in dobro počutje. Priporočamo predvsem naslednje:

 • Vedno nosite ustrezna zaščitna sredstva.
 • Pred vadbo se ustrezno ogrejte in raztegnite.
 • Vadbo ustrezno stopnjujte.

Glavni dejavniki tveganja za nastanek poškodb povezanih s športom so starost (nad 40 let), neustrezna predhodna telesna pripravljenost, nepravilno načrtovanje in stopnjevanje obremenitev pri treningu, opuščanje ogrevanja ter neprimerna oprema.

OBRAVNAVA AKUTNIH IN KRONIČNIH POŠKODB

Ekipa strokovnjakov s področij interne medicine, ortopedije in radiologije vam nudi multidisciplinarni pristop pri obravnavi akutnih športnih poškodb.
Akutne poškodbe se zgodijo nenadoma med telesno aktivnostjo. Kronične poškodbe pa nastanejo zaradi pretirane uporabe določenega dela telesa med športom oziroma dolgotrajno vadbo.
Nekatere poškodbe se zgodijo po nesrečnem naključju, za druge pa obstaja več vzrokov, kot so nepravilno izvajanje športne aktivnosti, neprimerna športna oprema, pomanjkanje kondicije ter nezadostno ogrevanje in raztezanje. Prizadenejo lahko katerikoli del telesa, največkrat so prizadete kosti, mišice ali drugo mehko tkivo.

Akutne poškodbe (zvin gležnja, izpah ali zlom roke) se zgodijo nenadoma med telesno aktivnostjo in se kažejo z naslednjimi znaki:

 • nenadna, močna bolečina,
 • otekanje,
 • nezmožnost obremenitve uda in njegova izjemna občutljivost,
 • skoraj popolna nezmožnost premikanja sklepa,
 • izjemna šibkost uda,
 • viden izpah ali zlom kosti.

Kronične poškodbe pa nastanejo zaradi pretirane uporabe določenega dela telesa med športom oziroma dolgotrajno vadbo. Znaki kronične poškodbe so:

 • bolečina med izvajanjem aktivnosti,
 • topa bolečina med počivanjem,
 • otekanje.

REHABILITACIJA PO POŠKODBI

V sodelovanju s strokovnjaki s področij medicine, fizioterapije in športne vzgoje nudimo posamezniku prilagojene programe fizioterapije in rehabilitacije.

PREVENTIVNI ZDRAVNIŠKI PREGLEDI ZA REKREATIVNE IN PROFESIONALNE ŠPORTNIKE

Glavni namen preventivnih zdravniških pregledov je odkrivanje začetnih, očem skritih obolenj, ki jih posameznik sam ne opazi oziroma mu še ne povzročajo večjih težav.
Pregled zajema: ciljana anamneza, zdravniški pregled, pregled krvne slike, elektrolitski status krvi, ciljane preiskave organov (srce, pljuča), radiološka diagnostika (RTG, UZ), obremenitvena testiranja, vprašalniki in pregledi za ugotavljanje preobremenitve oz. preutrujenosti.

Prijava

Ali ste pozabili geslo?