Samopregledovanje dojk

Rak dojk je trenutno najpogostejši rak žensk in najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri ženskah v Evropi. V Sloveniji je vsak peti nov primer raka pri ženskah rak dojk. Rak dojk pa ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2019 zbolelo 1.583 oseb, od tega 1568 žensk in 15 moških. Tega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in deset moških.

Delež bolnic, ki preživijo, se razlikuje med posameznimi državami, pokrajinami in celo med posameznimi bolnišnicami v isti državi. Umrljivost žensk za rakom dojk se počasi zmanjšuje, predvsem zaradi odkrivanja manjših tumorjev in kakovostnega zdravljenja. K odkrivanju manjših, netipnih sprememb (te so običajno manjše kot en centimeter) zagotovo pripomore organizirani državni presejalni program DORA, ki poteka od 21. aprila 2008 in je od januarja 2018 prisoten po vsej Sloveniji.

Poleg presejalnih programov in rednih preventivnih pregledov je pomembno redno samopregledovanje dojk enkrat mesečno. S pregledovanjem in spoznavanjem svojih dojk naj bi dekleta pričela že v poznih najstniških letih in nadaljevala vse življenje. Za tiste, ki imajo redno menstruacijo, je pregled najbolje opraviti 7. do 10. dan po menstruaciji. Z rednim pregledovanjem dojk ženska najbolje spozna svoje dojke in hitro ugotovi, kdaj spremembe niso običajne. 

Samopregledovanja dojk se je potrebno naučiti, predvsem pa navaditi otipa svojih dojk. Potrebno je kar nekaj ponovitev, da pregled “osvojimo”, zato si vzemite čas in spoznajte svoje dojke na pogled in otip. Za samopregledovanje si moramo vzeti dovolj časa, ne smemo ga opraviti prehitro in biti površne. Dojke si je treba pretipati z nasprotno roko. Ne smemo pozabiti dvigniti rok nad glavo in si pretipati tudi predel bezgavk pod pazduho. Pomembno je tudi, da spremljamo premakljivost in občutljivost tkiva.

Več o postopku samopregledovanja dojk s slikovnim in video gradivom najdete na povezavi Slovenskega zdrženja za boj proti raku dojk Europa Donna:

https://europadonna.si/ostani-zdrav/samopregledovanje/