26. septembra obeležujemo svetovni dan kontracepcije, ki je namenjen ozaveščanju o kontracepcijskih možnostih, izboljšanju spolnega zdravja in oblikovanju družbenega okolja, v katerem je vsaka nosečnost zaželena. Ta dan je vrhunec vsakoletnih aktivnosti, ki si prizadevajo k izboljšanju spolnega zdravja. Na svetu je po ocenah letno 211 milijonov nosečnosti, od teh 40 % neželenih; polovica se konča s prekinitvijo nosečnosti. Še zlasti za mlade je pomembno, da so dobro informirani in lahko sprejemajo odločitve o svojem spolnem in reproduktivnem zdravju. 

Verjamemo, da je velika večina današnje mladine dobro seznanjena, katera različna kontracepcijska sredstva so na voljo. 

Najbolj poznani in uporabljeni kontracepcijski metodi pri nas sta kondom in horomonske kontracepcijske tablete. Kar tri četrtine mladih, to potrjujejo različne raziskave, se pri prvem spolnem odnosu zaščiti s kondomom, kar je najbrž rezultat dolgoletne tradicije ozaveščanja in kampanj proti okužbi s HIV. 

Ob letošnjem svetovnem dnevu kontracepcije bi radi spregovorili o zapletih oziroma stranskih učinkih določene vrste kontracepcije, o katerih se v javnosti manj govori. Dokazano je, da je pri ženskah, ki jemljejo oralno hormonsko kontracepcijo, tveganje za vensko trombembolijo nekoliko višje, za arterijsko pa nekoliko nižje. Do višjega tveganja pride zaradi vpliva estrogena v tabletah na tvorbo faktorjev strjevanja krvi. Oralna hormonska kontracepcija je v glavnem sestavljena iz estrogena in progesterona, na voljo je vrsta različnih kontracepcijskih tablet, njihovo delovanje pa se razlikuje glede na odmerek estrogena in raznolikost progesterona. Ta vrsta kontracepcije je pri preprečevanju nosečnosti zelo zanesljiva, ima mnoge nekontracepcijske učinke (krajše trajanje menstruacije, manjša izguba krvi med menstruacijo, preprečevanje anemije, lajšanje menstrualnih krčev, blaženje PMS, redkejše nastajanje miomov in cist na jajčnikih, zdravljenje aken in pretirane poraščenosti, preprečevanje medenične vnetne bolezni ter zmanjšano tveganje za nastanek raka jajčnikov, maternične sluznice in črevesja), poleg pozitivnih učinkov pa ima – tako kot vsa zdravila – tudi nekaj neželenih stranskih učinkov, zlasti vpliv na obstrukcijo krvnih žil oziroma na nastajanje strdkov (trombusov) v nogah in pljučih, kar lahko privede do tromboze.

Tromboza je nastanek krvnega strdka v krvni žili, zaradi česar je pretok krvi po krvožilnem sistemu oviran ali onemogočen. Glede na mesto nastanka delimo trombozo na vensko in arterijsko. Številne raziskave so že dokazale, da je pri ženskah, ki jemljejo oralno hormonsko kontracepcijo, tveganje za vensko trombembolijo nekoliko višje, za arterijsko pa nekoliko nižje. Do višjega tveganja pride zaradi vpliva estrogena v tabletah na tvorbo faktorjev strjevanja krvi. Raziskave so pokazale, da so kombinirane kontracepcijske tabletke, ki vsebujejo večje odmerke estrogena (nad 30 µg), s progestogenom levonorgestrelom ali drugimi progestageni povezane z večjim tveganjem za vensko trombozo, kar pa ne velja za tabletke z manj kot 30 µg. Tveganje za vensko trombozo se viša tudi s starostjo in naraščanjem telesne teže, zato so mu posebej podvržene ženske nad 40 let in/ali ženske, ki tehtajo nad 90 kilogramov. Tveganje za arterijsko trombozo je pri mlajših ženskah precej nižje, povezano pa je s kajenjem. Tromboza je le eden izmed mogočih stranskih učinkov kontracepcijskih tabletk in se najpogosteje pojavi v prvih treh mesecih po začetku jemanja. Glede na dostopne raziskave strokovnjaki običajno priporočajo redne ginekološke preglede, ki so še posebej pomembni v prvih treh mesecih od začetka jemanja tabletk, da se ženske poučijo o znakih tromboze in drugih mogočih stranskih učinkih. Pred začetkom jemanja kontracepcijskih tablet je mogoče opraviti tudi krvne teste, tako imenovano faktor V Leiden preiskavo, ki pokaže ali ima posameznik mutacijo enega faktorja pri strjevanju krvi, ki poviša tveganje za nastanek abnormalnih krvnih strdkov.

Več o tem si lahko preberete tukaj in se naročite tudi na posvet:

https://medartis.si/kontracepcija/