Do nedavnega je bila kirurgija v splošni anesteziji edina možna terapija za odstranjevanje krčnih žil. Nove tehnike in nova tehnologija nam danes omogočajo najsodobnejše diagnostične preiskave in nove pristope za zdravljenje venskih obolenj v lokalni anesteziji.

Nove tehnike in nova tehnologija nam danes omogočajo najsodobnejše diagnostične preiskave in nove pristope

V Medicinskem centru Medartis se z vsakim bolnikom zdravnik pogovori, ga natančno pregleda in preišče vzroke za bolnikove simptome. Opravi tudi vso potrebno dodatno diagnostiko, vključno z ultrazvočno doplersko preiskavo, ki natančno pokaže izvor bolnikovega venskega obolenja. Le tako lahko zdravnik pripravi primeren načrt zdravljenja.

V Medicinskem centru Medartis opravljamo zdravljenje venskih obolenj z naslednjmi terapijami:

  • skleroterapija povrhnjih estetsko motečih žilic/kapilar na spodnjih okončinah
  • laserska terapija povrhnjih estetsko motečih žilic/kapilar (ta postopek je primeren tudi za druge predele telesa (tudi obraz)
  • ambulantna flebektomija (poseg v lokalni anesteziji) na večjih povrhnjih venah spodnjih okončin
  • ambulantna endovenska laserska ablacija globokih ven spodnjih okončin
skleroterapija povrhnjih estetsko motečih žilic/kapilar na spodnjih okončinah

Skleroterapija je nedvomno glavna vrsta zdravljenja za odstranitev pajčevinastih venskih sprememb in površinskih manjših krčnih žil. Za injiciranje obolenih ven se uporablja zelo tanka igla, skozi katero se ubrizga tekočina, ki povzroči manjše vnetje obolene vene in s tem povzroči zamašitev okvarjene vene. Pri tej terapiji je prisoten le minimalen neprijeten občutek ob vbodu. Včasih je za dosego popolnega učinka terapije potrebno v nekaj tednih to vrsto zdravljenja nekajkrat ponoviti. Za dosego najboljšega rezultata je včasih potrebna tudi uporaba ultrazvoka.

Skleroterapija varikoznih ven – pred in po posegu

Ambulantna mini-phlebektomija

Ta poseg je idealen za odstranitev manjšega venskega pleteža ali za ostanek krčnih žil po drugih vrstah zdravljenja venskih obolenj. Poseg se izvaja v lokalni anesteziji z manj kot milimeter velikimi incizijami. Po takih posegih se navadno priporoča tudi uporaba elastičnih povojev.

Endovenska laserska operacija (EVLA) ven spodnjih okončin

S to tehniko v veno s pomočjo ultrazvoka vstavimo tanjši kateter. Ob počasnem odstranjevanju katetra iz vene laserska energija povzroči zaprtje vene. Poseg poteka v lokalni anesteziji.
Med in po posegu lahko nastanejo tudi določeni zapleti:

  • Manjše otekline in občutek napetosti oziroma modrice na koži ali manjše bolečine v področju posega so normalen pojav in v nekaj dneh praviloma izginejo.
  • Zelo redke so lahko okvare arterij v področju dimelj ali kolena.
  • Poškodujejo se lahko kožni živci ob veni. Ta pojav je pri taki obliki zdravljenja veliko redkejši kot pri kirurškem zdravljenju krčnih žil. Koža lahko postane preobčutljiva ali celo neobčutljiva na dotik. Take komplikacije se pojavijo pri zelo majhnem številu pacientov in s časom same od sebe izginejo.
  • Na mestih drobnih zarez se redko lahko pojavijo tudi brazgotinice, vozliči ali obarvanost, ki so takoj po posegu moteče in včasih boleče, ki pa večinoma po kratkem času izginejo.
  • Embolija, počasno celjenje rane, ali celo tromboza pa so izredno redke.

Večina komplikacij je prehodnih. Bolečina je najbolj prisotna od 3 do 5 dni po posegu.
Takoj po po posegu bo v podkožju tipna zatrdlina, ki je lahko boleča. To je posledica vnetja in nastajanja vezivnega tkiva po zaprtju velike vene safene. Po nekaj tednih se bo v podkožju zatipala tanka vrvica (ostanek vene), ki pa bo po šestih mesecih do enega leta izginila.

Video link : Ablation Procedure

¸

Prijava

Ali ste pozabili geslo?