V medicinskem centru Medartis trajno odstranjujemo dlake z najsodobnejšim laserskim aparatom Fotona SP Dynamis.

Prekomerna telesna poraščenost je pogosta nadloga, ki se pojavlja tako pri ženskah kot moških. Večinoma poraščenost predstavlja le kozmetično težavo, vendar je predvsem pri ženskah lahko tudi posledica hormonskih nepravilnosti. Zlasti pri poraščenosti obraza ali hrbta, lahko to negativno vpliva tudi na posameznikovo samopodobo.

KAKO POTEKA ODSTRANJEVANJE DLAK Z LASERJEM?

Laserski žarek deluje na žive dele dlačnega mešička (folikla), ki skrbijo za tvorbo in obnovo dlačnega korena. Laserski žarek določene valovne dolžine se ob prehodu skozi kožo absorbira v pigmentu dlak – melaninu, pri čemer se sprošča toplotna energija, ki postopno uniči koren dlake. Rastni cikel dlak po telesu je različen. Učinek uničenja dlake dosežemo le, če je dlaka v času izvajanja laserskega postopka v tako imenovani aktivni fazi. Če v času posega ni v aktivni fazi, temveč v fazi mirovanja, bo v 1 do 3 mesecih (odvisno od predela) ponovno zrasla. Za uničenje vseh dlak je zato potrebno postopek na določenem predelu telesa večkrat ponoviti. Da dosežemo optimalen in dolgotrajen učinek je zato običajno potrebnih 5 do 7 ponovitev. Izkazalo se je, da je metoda uspešnejša, kadar so dlake temne in močne, koža pa svetlejšega tena.

Potek laserskega odstranjevanja dlak:

Dlaka pred posegom

Dlaka med posegom

Dlaka po posegu.

 

 

PREDNOSTI IN SLABOSTI ODSTRANJEVANJA DLAK Z LASERJEM

Prednosti odstranjevanja dlak z laserjem:

  • trajna odstranitev dlak,
  • hitrejša odstranitev dlak na večji površini telesa,
  • postopek lahko izvajamo na vseh telesenih regijah, razen okoli oči.

 

Slabosti odstranjevanja dlak z laserjem:

  • za trajno odstranitev je potrebnih več postopkov,
  • laserskega odstranjevanja dlak se ne izvaja na porjaveli ali opečeni koži (opekline povzročene z izpostavitvijo soncu ali kakega drugega izvora)
  • laserska terapija se lahko izkaže za neučinkovito pri svetlih in puhastih dlakah,
  • nekaj tednov pred obiskom laserske terapije je potrebno dlake odstranjevati le z britjem, ne z drugimi metodami,
  • po prvem postopku se lahko število dlačic navidezno celo poveča zaradi tako imenovane sinhronizacije rasti, izpadanje dlak je zato pogosto opazno šele po drugem obisku.

 

NAVODILA PRED IN PO LASERSKEM POSEGOM

Dva do tri mesece pred laserskim posegom odsvetujemo sončenje ali uporabo solarija. Štiri do pet tednov pred posegom je prepovedano puljenje, uporaba voskov in krem za depilacijo. Vsaj dva tedna pred posegom dlak ne smete posvetliti. Nekaj tednov pred postopkom priporočamo striženje ali britje dlačic.

Po laserskem postopku je koža lahko pordela in otekla, rdečina lahko traja do dva dni. Dlake začnejo izpadati v dveh do treh tednih po laserskem postopku, večinoma je učinek viden šele po drugem postopku odstranjevanja.V roku 24 ur po opravljeni laserski terapiji priporočamo prhanje z mlačno vodo. Če pacient zazna pekoč občutek priporočamo dodatno hlajenje občutljivega predela telesa. Pacient naj nekaj dni po posegu zjutraj in zvečer uporablja vlažilno kremo ali gel z aloe vero. Med dvema zaporednima laserskima postopkoma odsvetujemo kakršnokoli sončenje, tako naravno kot v solariju, neposredno po postopku pa obisk savne, športne aktivnosti in druge dejavnosti, ki lahko poškodujejo kožo.

Prijava

Ali ste pozabili geslo?