Naredimo vse potrebne ultrazvočne preglede vključno z nuhalno svetlino in morfologijo ploda

Ultrazvočni pregled nosečnice:

Pri prvem ultrazvočnem pregledu, ponavadi se opravi ob izostanku menstruacije v 7. ali 8. tednu, ugotovimo mesto, kjer se nahaja zarodek in njegovo velikost, morebitno večplodno nosečnost, nepravilnosti maternice in vitalnost ploda.

Drugi ultrazvok opravimo med 10. in 12. tednom, takrat tudi določimo datum poroda.

Tretja, daljša ultrazvočna preiskava je morfološka ocena ploda, ki jo opravimo med 20. in 24. tednom nosečnosti. Je ultrazvočna preiskava, s katero izmerimo dele ploda in sistematično pregledamo vse organe: glavico z možganskimi strukturami, obraz, srce, hrbtenico, trebušno prepono, zaprtost trebušne stene, želodec, ledvici, mehur, vse štiri ude.

Četrti ultrazvok pa opravimo predvidoma med 32. in 34. tednom, takrat tudi ocenimo otrokovo rast in gestacijsko starost, pregledamo posteljico, popkovnico in plodovnico, ocenimo pretoke za oceno morebitnega zastoja rasti ploda v tretjem trimesečju.

Možne dodatne preiskave:

Nuhalna svetlina

Je presejalni test, kjer s pomočjo ultrazvoka ugotovimo ali obstaja povečano tveganje, da se rodi otrok s kromosomsko nepravilnostjo. Preiskava se opravi med 11. in 14. tednom nosečnosti in za plod ni nevarna.

Izmerimo nuhalno svetlino – širino špranje med kožo in mehkimi deli, ki pokrivajo vratno hrbtenico ploda. Z ultrazvokom pregledamo tudi plodovo telo in odkrivamo različne razvojne nepravilnosti. Nuhalna svetlina je povečana pri 80% plodov, ki imajo Downov sindrom.

V kolikor je tveganje za rojstvo otroka s kromosomsko napako 1:300 ali več, se posvetujemo o nadaljnjih diagnostičnih postopkih.

V kolikor je tveganje za rojstvo otroka s kromosomsko napako 1:300 ali več, se posvetujemo o nadaljnjih diagnostičnih postopkih.