Ultrazvočna preiskava srca omogoča slikovno predstavitev srčnega delovanja. Slika je lahko enodimenzionalna, dvodimenzionalna ali doplerska. Slednja omogoča hkratno predstavitev posameznih srčnih struktur kot tudi krvnega pretoka skozi srčne votline in zaklopke.  Ultrazvočna preiskava srca je rutinska metoda za diagnosticiranje morebitnih srčnih obolenj.

Kako poteka ultrazvočni pregled srca?
Ultrazvočno sondo prislonimo na prsni koš. Pred tem na prsni koš nanesemo gel, ki omogoči boljši prehod ultrazvočnih valov v telo. Zgornji del telesa preiskovanca je pri tem rahlo privzdignjen, leva roka je iztegnjena nad glavo. Zdravnik med pregledom usmerja ultrazvočno sondo v različne dele srca, da čim bolje prikaže/pregleda vse srčne strukture in izmeri pretoke krvi skozi srce.

Čemu služi ultrazvok srca?
Z ultrazvočno preiskavo srca ugotavljamo obliko in velikost srca oz. posameznih votlin, motnje krčenja in sproščanja srčne mišice, obliko in delovanje srčnih zaklopk, pretoke in tlake v posameznih delih srca in velikih žilah ter morebitne spremembe v okolici srca.

Tako lahko odkrivamo in spremljamo naslednje bolezni:
– bolezni srčnih zaklopk,
– krvne strdke znotraj srčnih votlin,
– ocenjujemo delovanje umetnih srčnih zaklopk,
– bolezni srčne mišice,
– nepravilnosti srčnih sten ali glavne žile odvodnice.

Ultrazvočna preiskava srca nudi nepogrešljive informacije za izbiro ustreznih zdravil in za določitev nadaljnjih diagnostičnih in terapevtskih ukrepov. Preiskavo lahko opravimo tudi preventivno. Preiskavo opravlja specialist kardiolog.

Prijava

Ali ste pozabili geslo?