Na vaša vprašanja odgovarja dr. Matevž Gorenšek, dr.med., specialist ortoped za hrbtenico in stopala.

VALGUSNA DEFORMACIJA PALCA

Pozdravljeni,
zanima me, kaj je valgusna deformacija palca in zakaj pride do nje?

Spoštovani,
valgusna deformacija palca noge je ena najpogostejših pridobljenih deformacij stopal. Palec se pomakne proti malim prstom, glavica prve stopalnice se zadebeli in izboči, nastane tipična izboklina, ki je boleča in onemogoča normalno hojo. Posledično pride do sprememb tudi na drugih prstih, pojavijo se otiščanci, itd.
Hallux valgus se pojavlja pogosteje v določenih družinah, zato govorimo o dedni predispoziciji. Pomemben dejavnik je vsekakor tudi neprimerna obutev (dolgoletna nošnja trdih, spredaj zoženih čevljev z visoko peto), zato se bistveno pogosteje pojavlja pri ženskah.

Palec se je v utesnjenih čevljih postopoma vse bolj umikal vstran, ob notranjem delu stopala ob palcu se je zaradi pritiska obutve najprej pojavljala le oteklina, kasneje tudi rdečina, čez leta pa je prišlo do zadebelitev kosti in mehkih tkiv. Težave se postopoma stopnjujejo in bolečina se pojavlja vse pogosteje, gibljivost palca je vedno bolj omejena.
Če ne ukrepamo, se postopoma deformirajo tudi mali prsti na nogah, razvije se tako imenovani kladivast prst, drugi prst sili čez tretjega, pojavijo se otiščanci itd.

Lep pozdrav,
dr. Matevž Gorenšek, dr.med.,
specialist ortoped za hrbtenico in stopala

OPERACIJA PALCA NA NOGI

Pozdravljeni.
Imam deformacijo palca na nogi. Ali je zato potrebna operacija, to opravljate tudi pri vas in če, kako dolga je rehabilitacija?

Spoštovani! 
Pred kakršnim koli posegom je potrebno opraviti pregled pri specialistu ortopedu. Če ortoped oceni, da ni druge možnosti kot operacija, to lahko opravi tudi pri nas.
V literaturi je opisanih na desetine različnih metod operiranja haluks valgusa, kar pomeni, da idealne metode ni. Glavni zadržki, zakaj ljudje pogosto odlašajo z operacijo, so dolgotrajno okrevanje, stroge omejitve glede obremenjevanja operiranega stopala in pooperativne bolečine.
Pri večini operativnih tehnik je namreč treba prerezati stopalno palčevo kost, zamakniti glavico tako, da se popravi deformacijo in pri tem uporabiti žice, vijake ali ploščice. Pri nekaterih metodah se namesti tudi mavec za šest tednov. Rehabilitacija lahko traja tudi pol leta.

Lep pozdrav,
dr. Matevž Gorenšek, dr.med.,
specialist ortoped za hrbtenico in stopala