Na vaša vprašanja odgovarja Vesna Tlaker Žunter, dr. med. specialistka dermatovenerologije.

Akne na področju brade?

Pozdravljeni,
sem sredi dvajsetih let in imam težave z aknami na področju brade, ki so posledica prenehanja jemanja kontracepcijskih tablet. S to težavo se bojujem že več kot pol leta, poskusila sem že različno kozmetiko, nič mi ne pomaga. Spet sem začela z jemanjem kontracepcije, po dveh mesecih, se mi koža ni nič izboljšala. Naj povem, da prej nikoli nisem imela težav s kožo, kožo sem imela zdravo in sijočo, moja edina kozmetika je bila običajna krema. Sedaj sem že prav obupana, sam se mi dnevno pojavijo na bradi novi mozolji, gre za boleče podkožne mozolje, včasih je brada prav otečena. Ne mine dan brez novih mozoljev in koža se mi sploh ne umiri. Mozolji so samo na področju brade, čez celoten ta predel imam tudi pikice kožne barve, najverjetneje gre za komedone. Od vseh teh mozoljev so na tem področju ostale tudi rdeče lise. Ker sem postala zelo nesamozavestna zaradi te težave in se slabo počutim na delovnem mestu, saj delam z ljudmi, se obračam na vas.
Zanima me kolikšna je čakalna doba za dermatološki pregled ter kako mi lahko pomagate pri moji težavi, saj številnim puncam ni pomagal niti obisk dermatologa ali kozmetičnega salona, kar me skrbi.

Spoštovani,
akne so pogost problem mladih ljudi. Pomemben dejavnik, ki vpliva na nastanek aken, so hormoni, zlasti moški spolni hormon testosteron, ki je prisoten tudi pri ženskah. Jemanje določenih kontracepcijskih tablet zavira nastajanje aken, tako da nekatere kontracepcijske tablete z antiandrogenim učinkom uporabljamo tudi za zdravljenje aken. Najpogosteje uporabljamo tablete, ki vsebujejo ciproteron (Diane 35) ali drospirenon (npr. Yarina, Yaz, Yasminelle). Po opustitvi teh – lahko pa tudi drugih kontracepcijskih tablet – se pri ženskah po nekaj mesecih pogosto pojavijo ali poslabšajo akne, včasih celo v bolj obsežni obliki, kot so bile prisotne prej. Če kontracepcijske tablete ponovno uvedemo, se akne ponavadi izboljšajo, vendar pa je za učinek običajno treba počakati tudi 6 mesecev ali več.

Kozmetičnih pripravkov proti aknam je v drogerijah in lekarnah na voljo zelo obširna paleta. Ker so predpisi za kozmetične pripravke zelo ohlapni, za prodajo niso potrebni nobeni dokazi o učinkovitosti, pač pa le o neškodljivosti teh pripravkov, kar seveda pomeni, da se lahko oglašujejo in prodajajo tudi taki z zelo majhno ali nično učinkovitostjo. Po mojih izkušnjah pripravki brez recepta morda nekoliko pomagajo pri blagih oblikah aken, zlasti komedonskih. Pri hujših, trdovratnejših oblikah pa je treba poseči po zdravilih. Zdravila za zdravljenje aken so na voljo v obliki krem, gelov ali raztopin, pa tudi tablet – poleg že omenjenih hormonskih pripravkov glede na klinično sliko uporabljamo tudi sistemske antibiotike ali retinoide. Nikakor pa ni enega samega zdravila, ki bi bil primeren za vse paciente, zato je pred predpisovanjem terapije potreben dermatološki pregled.

Omenjate, da nekaterim vašim znankam tudi obisk kozmetičnega salona ali dermatologa ni pomagal. Kozmetični salon ni ustanova, od katere bi lahko pričakovali terapijo aken. Vsekakor ima kozmetični salon mesto pri negi kože, vendar predvsem pri negi zdrave kože. Pri nekaterih vrstah aken (npr. komedonskih) je nega kože v kozmetičnem salonu, ki vključuje iztisnjenje odprtih komedonov, ustrezen komplementarni ukrep poleg zdravil, ki jih predpiše dermatolog. Vendar pa pri pretežno papuloznih in pustuloznih aknah iztiskanje oz. druge ukrepe kozmetičark odsvetujem, pri nodularnih ali cističnih aknah pa so ti sploh prepovedani, saj lahko povzročijo dodatne, tudi hude zaplete.

Akne so bolezen, ki jih izkušen dermatolog s pomočjo zdravil lahko praktično vedno obvlada. Le redke so akne, ki smo jim – če seveda pacient navodila dosledno upošteva – težko kos. Kot pri vsaki drugi bolezni se lahko zgodi, da se akne na prvo predpisano terapijo ne odzovejo, večinoma pa gre po mojih izkušnjah bodisi za problem neredne uporabe predpisanih zdravil (krema le enkrat na dan, če bi jo morali nanašati dvakrat, ne bo uspešna), za prevelika pričakovanja (kreme so sicer bolj varne, vendar manj učinkovite od tablet), neučakanost pacientov (učinkovitost zdravljenja večinoma ocenjujemo po 6 mesecih, nikakor pa ne prej kot po 3 mesecih – stvari pač ne gredo čez noč) ali pa za problem “ekskoriiranih” aken, ko si pacienti akne sami iztiskajo in praskajo ter tako stanje bistveno poslabšujejo. Če je zdravljenje premalo uspešno, svetujem ponovni pregled pri dermatologu, ki naj vključuje tudi jasno izražena pričakovanja in omejitve pacienta. Odločitev o zdravljenju morata skupaj sprejeti pacient in dermatolog, saj je poleg pravilne diagnoze pomembno upoštevati tudi pacientove želje in pričakovanja (npr. ne more ali ne želi uporabljati kreme dvakrat dnevno, želi zelo hitro izboljšanje, načrtuje nosečnost ipd.).

Pripomnim naj še to, da obstaja več aknam podobnih, a med ljudmi manj znanih sprememb kože obraza, ki pa se od aken po vzroku in poteku povsem razlikujejo in zahtevajo drugačne vrste zdravljenja. Tudi zaradi tega je pregled pri dermatologu bistvenega pomena, saj so negovalni pripravki proti aknam pri drugih boleznih neučinkoviti.

V naši dermatološki ambulanti se zavedamo, kako velikega pomena je – poleg pravilne diagnoze – skupna odločitev zdravnika in pacienta za zdravljenje. Zato za pregled in posvet pri aknah načrtujemo dovolj dolg termin, da se pogovorimo o vseh vidikih zdravljenja in izberemo tako terapijo, ki je za pacienta najbolj sprejemljiva, varna in učinkovita. Čakalna doba je običajno kratka.

Lep pozdrav,
Vesna Tlaker Žunter, dr. med.
specialistka dermatovenerologije

Izpadanje las?

Zanima me glede preparatov za manjše izpadanje ali ponovno rast las, ko o resni plešavosti (še) ni govora. Zanima me naslednje:
1. Ali v takem primeru priporočate redno uporabo preparatov tipa Rogaine, Propecia ali kakšnega drugega?
2. Ali katerega izmed njih ponujate tudi vi po nižjih cenah kot spletne trgovine?
3. Ali se lahko te preparate jemlje brez pregleda ali pa je smiselno iti na pregled prej?
4. A imajo ti preparati kakšne hujše stranske učinke?

Spoštovani,
prvi korak, preden se odločimo za ukrepanje pri izpadanju las, je postavitev diagnoze. Poleg najbolj splošno znane “plešavosti”, ki jo strokovno imenujemo androgena alopecija, se lahko izpadanje las pojavi pri številnih boleznih, tako sistemskih (slabokrvnost, motnje v delovanju ščitnice, avtoimunske bolezni, sifilis) kot tudi kožnih boleznih (alopecia areata, diskoidni lupus, lihen itd.). Zdravnik specialist, ki postavi pravilno diagnozo, je dermatolog.

Na trgu je v prosti prodaji na voljo skoraj neskončno število pripravkov v obliki šamponov, losjonov, tinktur in tablet proti izpadanju las z dvomljivo učinkovitostjo, za katere je večinoma škoda zapravljati čas in denar. Očitno pa ste z zdravljenjem androgene alopecije (in njenih razvojnih faz) dobro seznanjeni, saj omenjate edini dve zdravili (ki sta registrirani zdravili z dokazano učinkovitostjo, torej ne zgolj “preparata”) za zdravljenje androgene alopecije. Obe zdravili sta priporočljivi ob upoštevanju pravilne indikacije, torej da gre res za androgeno alopecijo. Uporablja se lahko bodisi enega bodisi drugega, lahko tudi v kombinaciji. Raztopina Regaine (v tujini registrirana tudi kot Rogaine) je dostopna tudi brez zdravniškega recepta, medtem ko lahko tablete Propecia predpiše le zdravnik. Obe zdravili sta namenjeni dolgotrajni uporabi in učinek je bistveno boljši, če se ju začne uporabljati takrat, ko izguba las še ni preveč napredovala. Posvet z dermatologom pred začetkom uporabe zdravil je smiseln tako zaradi postavitve pravilne diagnoze kot tudi zaradi tega, da ocenimo primernost enega ali drugega zdravila za pacienta, pojasnimo morebitna tveganja in neželene učinke, izključimo kontraindikacije ter pacientu postavimo realna pričakovanja in načrtujemo trajanje zdravljenja. Neželene (stranske) učinke imajo lahko vsa zdravila, večinoma so pri omenjenih dveh zdravilih redki, blagi in prehodni. Pri raztopini Regaine včasih pride do draženja lasišča, pri tabletah Propecia pa do prehodnih motenj erekcije, ki sčasoma večinoma izzvenijo.

V medicinskem centru Medartis opravljamo dermatološke preglede, medtem ko se z distribucijo oz. prodajo zdravil ne ukvarjamo. Zdravila, ki jih predpiše zdravnik ob pregledu, lahko prevzamete v lekarni. Kar se tiče spletne prodaje, bi vas opozorili na slabe izkušnje iz prakse, saj marsikatere spletne strani ponujajo generična (tj. “sorodna”) zdravila, ki lahko izvirajo iz oddaljenih držav, ki so lahko manj učinkovita in zaradi slabše proizvodnje tudi kontaminirana s primesmi drugih zdravil, kar je lahko škodljivo za pacientovo zdravje.

Lep pozdrav
Vesna Tlaker Žunter, dr. med.
specialistka dermatovenerologije

Odstranjevanje ektopičnih lojnic na glavici penisa

Ali v Medicinskem centru Medartis izvajate odstranjevanje ektopičnih lojnic na glavici penisa?
V kolikor to storitev izvajate, prosim za čim več dodatnih informacij, kot npr. cena, način odstranjevanja, trajnost odstranitve, bolečina pri posegu ipd.

Spoštovani,
na glavici penisa so ektopične lojnice izjemno redke. Morda mislite na papilomatozo (papillae coronae glandis oz. pearly penile papules), to je izrastke ob robu glavice? Pred kakršnim koli posegom vam priporočam dermatološki pregled, kjer specialist postavi diagnozo in se s pacientom pogovori o možnostih in pričakovanih izidih zdravljenja. Običajno za zdravljenje benignih izrastkov na penisu uporabljamo krioterapijo (zamrzovanje s tekočim dušikom).

Pri spremembah na penisu je ena od možnosti tudi odstranjevanje s CO2 laserjem.
Kakršen koli poseg na tem občutljivem predelu telesa je boleč in če je neprimerno intenziven, lahko pušča tudi trajne brazgotine.

Cena posega je odvisna od uporabljene tehnologije in obsežnosti sprememb (krioterapija oz. zamrzovanje je bistveno cenejša od laserja, pa tudi lažje jo doziramo in po potrebi opravimo v več korakih). Natančneje vam brez pregleda težko svetujem.

Lep pozdrav
Vesna Tlaker Žunter, dr. med.
specialistka dermatovenerologije

Zardevanje obraza in rozacea - laserska terapija

Stara sem 20 let in imam dolgoletne težave z zardevanjem. Pogosto kar žarim in to traja kar nekaj časa, kar pa je zelo neprijetno, saj me spravlja v zadrego. Odločila sem se, da vam pišem, v upanju, da odgovorite na moja vprašanja. Zanima me, ali laserska operacija popolnoma odpravi zardevanje? Ali obstaja možnost, da pred postopkom predpišete protibolečinske tablete? Ali je laserska operacija varna ali povzroča kasnejše nevšečnosti ali poškodbe?

Spoštovani,
pri prekomernem zardevanju gre večinoma za začetni stadij kožne bolezni rozacee. Laserska terapija rozacee je verjetno najučinkovitejša metoda terapije v stadiju zardevanja, saj kreme ali tablete tu ne pomagajo. Lasersko terapijo lahko uporabljamo jo tudi pozneje pri hujših spremembah v okviru rozacee ter perioralnega ali periorificialnega dermatitisa. Pri tem ne gre za operacijo. Gre za terapijo, pri kateri z laserskimi žarki umirjamo vnetne in reaktivne spremembe v koži. Potrebnih je več ponovitev, običajno 4-8 za nastop delovanja, nato pa občasne obnovitvene terapije za vzdrževanje učinka. Ena terapija traja približno 15 minut, pacient pri tem udobno leži, zdravnik pa z laserskim skenerjem opravi terapijo celotne kože obraza. Tako hudih bolečin, da bi pacient potreboval tablete, ob tem ni. Pacient po obrazu občuti zbadanje ali rahlo pekoč občutek na mestu delovanja laserskega žarka. Terapija se opravi z računalniško vodenim laserskim žarkom, tako da se celotna površina natančno pokrije. Med posegom neprijetni občutek lajšamo s hlajenjem obraza; sočasno z laserjem se na kožo dovaja curek hladnega zraka.

Terapije, ki bi v celoti in dokončno rešila problem zardevanja, žal ni nikjer na svetu, ne laserske, ne kreme, ne tablet. Laserska terapija bistveno zmanjša jakost in pogostost zardevanja. Učinek je odvisen od pacienta in števila ponovitve. Večina naših pacientov pove, da je situacija bistveno boljša, in se vračajo na občasne ponovitve. Po drugi strani pa, če zardevanje “zanemarimo” in ga ne preprečujemo, rdečica sčasoma postane trajna.

Pred začetkom zdravljenja pacient opravi posvet z zdravnikom, ki ugotovi, ali gre pri zardevanju bolezen kože oz. ali morda ne gre za kakšen drug vzrok. Prav tako pacient dobi navodila, kako naj sicer preprečuje in lajša napade zardevanja.
Lep pozdrav
Vesna Tlaker Žunter, dr. med.
specialistka dermatovenerologije

Prijava

Ali ste pozabili geslo?