Bolečine v sklepih kot posledica obrabe hrustanca

Obraba sklepov, ki jo strokovno imenujemo tudi artroza, navadno povzroča bolečine. Bolj kot je sklep obrabljen, večje bolečine občuti posameznik. Vzrokov, zakaj pride do obrabe sklepov, je več; med njimi so preobremenjenost sklepov zaradi prisilne drže, prekomerna telesna teža, težko fizično delo, dedna zasnova, artritis, sladkorna bolezen in drugi.  

V anatomski sestavi sklepa ima hrustanec v sklepu funkcijo maziva, oziroma predstavlja plast, ki skrbi, da sklep pri premikanju lepo drsi. Kadar je sklep zaradi različnih vzrokov preobremenjen, hrustanec postane hrapav, napoka in kasneje plast hrustanca na določenih delih sklepa izgine. Hude bolečine nato povzroča drgnjenje kosti ob kost. Bolečine v sklepih, ki so posledica obrabe, so v resnici posledica obrabe hrustanca.

Napredovanje obrabe sklepa razdelimo na faze (razlaga slike):

  • začetna faza: prva slika kaže kost (1) in stanjšan hrustanec (2)
  • zmerna faza: srednja slika kaže sklep kolena, ko hrustanca ni več (3)
  • huda faza: desna slika kaže, da v sklepu ni več hrustanca, ob straneh so vidni osteofiti (5) in na sredi okruški (4), ki vodijo v vnetje sklepa, saj ga dražijo.
obraba sklepa

Povzeto po bodizdrav.net

Hrustanec nima lastnega žilja, tako da se prehranjuje izključno s širjenjem hranil in kisika preko sklepne tekočine, kar pa je v primerjavi s prekrvavitvijo mišic bistveno počasnejše. Posledično je tudi regeneracija hrustanca počasna ali celo onemogočena.

Ko se pojavijo bolečine v sklepih, je prvi ukrep vsekakor sprememba načina življenja. Ko to ni dovolj in bolečine vztrajajo naprej, je naslednji korak obisk specialista ortopeda, ki bo glede na težave in stopnjo obrabe predlagal ustrezne načine zdravljenja. V poštev pridejo najprej fizioterapevtska obravnava, blažji analgetiki ali v primeru neuspeha le-teh, še nesteroidni antirevmatiki. V zadnjem času vse več bolnikov posega tudi po novejših metodah zdravljenja, kot so vbrizgavanje koncentrirane avtologne trombocitne plazme (PRP) in hialuronske kisline.

Prav zadnja spada med najbolj razširjeno izmed sodobnih oblik zdravljenja sklepne obrabe. Hialuronska kislina je zelo viskozna bistra tekočina, ki izboljša gladkost in mehanične lastnosti obrabljenega hrustanca in tako upočasni napredovanje obrabe. Možno jo je aplicirati v koleno, kolk in gleženj. Terapija navadno obsega 1 do 3 aplikacije s katerimi pričakujemo večmesečno zmanjšanje bolečine in izboljšanje gibljivosti.