Cepljenje proti virusu HPV lahko opravite tudi v Medartisu.

Rak materničnega vratu je bolezen, ki jo povzroča okužba s HPV (humani papilomavirusi).
Rak materničnega vratu je drugi najpogostejši rak pri ženskah, takoj za rakom dojke. Je edini rak, pri katerem je okužba z visokorizičnimi HPV nujen, vendar ne zadosten pogoj za razvoj. Najpomembnejši pogoj, da se iz okužbe razvijejo predrakave ali rakave spremembe, je, da okužba vztraja čim dlje časa. Pri preprečevanju razvoja predrakavih sprememb je nujno potrebne PREVENTIVA.
CEPLJENJ PROTI HPV je najučinkoviteša preventivna metoda in zaščita pred okužbo z virusom HPV, ki jo poznamo.
V povezavi z okužbami s HPV je večinoma govora o materničnem vratu in zdravju deklic in žensk, vendar je potrebno vedeti, da za okužbami s HPV trpijo tudi DEČKI in MOŠKI. HPV ne izbira med spoloma.
Poleg raka materničnega vratu pri ženskah in deklicah okužba z visokorizičnimi genotipi povzroča tudi druge rake, ki prav tako prizadenejo moško populacijo. Visokorizični HPV so tako odgovorni za rak nožnice v 70 – 90 %, v 40 % raka ženskega zunanjega spolovila, v 47 % raka penisa in v 25–30 % raka ustnega dela žrela.
Okužba z nizkorizičnimi HPV povzroča razvoj anogenitalnih bradavic, ki niso škodljive, vendar je njihovo odstranjevanje neprijetno, njihov pojav pa lahko močno vpliva na posameznikovo spolno vedenje oziroma odklanjanje le-tega, neprijetno počutje in samopodobo.

HPV NE IZBIRA, TI LAHKO.

Več o HPV si lahko preberete v spodnji zloženki.

Pošljite povpraševanje za prost termin!