Srce je votel mišični organ, pri odrasli osebi velik kot pest, ki ga mišična stena (pretin) deli na levo in desno polovico. Osnovno delovanje srčne mišice je utripanje. Ločimo fazo krčenja (sistola) in fazo raztezanja (diastola). V fazi sistole se srčna mišica krči in črpa kri v pljuča in telo. Zatem pa se v fazi diastole mišica sprosti in srčna prekata se spet napolnita s krvjo. Vsi ti postopki so med seboj natančno usklajeni in vodijo do urejenega, ritmičnega delovanja srca.

Srčno–žilne bolezni so v razvitem delu sveta in tudi Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih in vzamejo letno 18,6 milijona življenj po vsem svetu. Med pomembnejšimi dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja so visok krvni tlak, previsoke vrednosti holesterola, trigliceridov, sladkorja v krvi, kajenje, nezadostna telesna dejavnost, nezdrav način prehranjevanja in stres. Bolj se moramo zavedati dejstva, da lahko preprečimo vsaj 80 % prezgodnjih smrti zaradi bolezni srca in ožilja, če se bomo izognili glavnim dejavnikom tveganja za njihov nastanek.

Večino teh bolezni je mogoče preprečiti z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje redno telesno dejavnost, zdrav način prehranjevanja in izogibanje kajenju (aktivnemu in pasivnemu). Z zelo enostavnimi ukrepi lahko pogosto preprečimo nastanek tako sladkorne bolezni kot motenj v presnovi maščob in povišanega krvnega tlaka. Skupni imenovalec za te dejavnike tveganja je namreč prekomerna telesna teža in debelost, kar se praviloma začne že v otroštvu oz. mladosti.

 

Najpomembnejši dejavniki tveganja Komentar
Visok krvni tlak Tveganje narašča s starostjo.
Zvišana raven holesterola Tveganje je večje pri moških.
Kajenje Eden izmed najbolj pomembnih dejavnikov tveganja, ki se mu lahko izognemo.
Sladkorna bolezen Pomeni, da je že prisotna bolezen srca ali ledvic.
Bolezni srca v družini Pomeni, da je že prisotna bolezen srca ali ledvic.
Telesna nedejavnost Pomembno vpliva na telesno težo, priporočeni indeks telesne mase je med 20-25 kg/m2 in obseg pasu pod 94 cm za moške in pod 80 cm za ženske.
Čezmerno uživanje alkohola Pomembno vpliva na telesno težo, priporočeni indeks telesne mase je med 20-25 kg/m2 in obseg pasu pod 94 cm za moške in pod 80 cm za ženske.
Ledvična bolezen Bolniki z ledvično boleznijo sodijo v skupino z velikim ali zelo velikim tveganjem za srčno-žilne bolezni.

Vir: lek.si

Zelo pomembno je odkrivanje svojih osebnih dejavnikov tveganja, saj lahko posameznik ukrepa šele, ko jih pozna. Žal nekatere dejavnike tveganja, predvsem tiste, ki se jih ne občuti, npr. visok krvni tlak ali zvišano raven holesterola, pogosto prepoznamo prepozno. Zato so pomembni redni zdravniški pregledi, tudi če posameznik nima težav, saj bodo le tako pravočasno odkriti.

Zelo pomembno je tudi zgodnje odkrivanje srčno-žilnih bolezni, kamor sodi npr. možganska kap, srčni infarkt, srčno popuščanje, angina pektoris, arterijska hipertenzija, ter tudi odkrivanje sladkorne bolezni, ki je močan dejavnik tveganja za srčno-žilno bolezeni.