Kardiologija je veja interne medicine, ki se ukvarja z boleznimi srca in ožilja. V našem medicinskem centru vam v sklopu kardiološke ambulante nudimo naslednje storitve:
– kardiološki pregled pri kardiologu,
– kardiološki pregled pri kardiologu, specialistu za srčno popuščanje,
– EKG (elektrokardiogram) z interpretacijo.
– ultrazvok srca,
– obremenitveno testiranje na cikloergometru.

Specialistični kardiološki pregled
Specialistični kardiološki pregled obsega razširjen klinični kardiološki pregled, oceno telesne ohranjenosti, ocena dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja, morebitno mnenje glede sposobnosti za operacije, pregled morebitne dosedanje dokumentacije ter, pisni izvid s končno oceno stanja preiskovanca in priporočili.

EKG (elektrokardiogram)
EKG je osnovni diagnostični postopek za odkrivanje bolezni srca. Z analizo električne aktivnosti srca ugotavljamo motnje srčnega ritma, motnje prekrvavitve srčne mišice in druga bolezenska stanja. Zdravnik se po potrebi odloči tudi za daljše snemanje aktivnosti srca.

Ultrazvok srca
Ultrazvočna preiskava srca omogoča slikovno predstavitev srčnega delovanja. Slika je lahko enodimenzionalna, dvodimenzionalna ali doplerska. Slednja omogoča hkratno predstavitev posameznih srčnih struktur kot tudi krvnega pretoka skozi srčne votline in zaklopke. Ultrazvočna preiskava srca je rutinska metoda za diagnosticiranje morebitnih srčnih obolenj.
Več o preiskavi lahko preberete na tej povezavi.

Obremenitveno testiranje na cikloergometru
Obremenitveni test je neinvazivna preiskovalna metoda, s katero ugotavljamo morebitno ishemično bolezen srca. Med stopnjevanjem obremenitve na posebnem kolesu nenehno merimo EKG, krvni tlak in srčno frekvenco.

Test se uporablja:
– pri sumu na koronarno bolezen,
– za oceno morebitnih motenj ritma, ki nastanejo med naporom,
– za oceno splošne telesne zmogljivosti.

Več o tem testu na tej povezavi.

Prijava

Ali ste pozabili geslo?