Kinezioterapija – metoda rehabilitacije, namenjena odpravljanju posledic porušenih funkcij gibal zaradi poškodbe ali obolenj gibalnega aparata, odpravljanje bolečin kot posledica akutnih ali kroničnih težav.

Glavna metoda kinezioterapije je gibalna terapija, s katero pri pacientu izboljšamo glavne motorične sposobnosti – gibljivost, moč, ravnotežje… ter s tem pripomoremo k boljšemu zdravstvenemu stanju pacienta.

Gibalna terapija se izvaja kot rehabilitacija po poškodbah in operacijah, metoda za odpravljanje mišičnih asimetrij in specifičnih gibalnih problemov, ki se pojavljajo pri vsakodnevnih opravilih (težave v ledvenem predelu, težave pri hoji, problemi v kolenskem sklepu..)

Kineziologija in fizioterapija se dopolnjujeta skupaj in delujeta v vzporedni smeri, fizioterapija je medicinska panoga, katera pri svoji zdravljenju  uporablja medicinske aparate s katerimi zdravi pri začetni fazi rehabilitacije, kinezioterapija se osredotoča na pomoč z gibom, ki ga izvajamo pasivno, aktivno ali proti uporu. Z individualnimi vajami izboljšujemo omejeno gibljivost sklepov, mišično moč in pri tem zaključimo rehabilitacijo po poškodbi, operaciji.

Kdaj se kinezioterapija priporoča?
Priporočljiva za posameznice in posameznike z različnimi težavami ali cilji:

  • Po operacijah,  ob ambulantni fizioterapij, vzporedno začnemo s postopki kinezioterapije

  • Po poškodbah mišic, kit, vezi – celotno okrevanje po poškodbi gibal

  • Konzervativna metoda –  za odpravljanje bolečin pri gibalnih problemih posameznika, korekcija gibalnih segmentu ter lajšanje kroničnih bolečin gibalnega aparata

  • Preventivna kinezioterapija – namenjena preprečevanju funkcionalnih nepravilnosti, učenje pravilnih gibalnih vzorcev ter vzpostavitev mišičnega ravnovesja

Kako se kinezioterapija izvaja?
Kinezioterapija se izvaja individualno na podlagi prilagojenega programa in obravnave posameznika. Bistven del je odpravljanje mišične oslabelosti in  izboljšanje vzorcev gibanja ter mobilnosti sklepov. Terapija se izvaja s pomočjo ustreznih terapevtskih pripomočkov ter z souporabo terapevtskih naprav, s katerimi spodbudimo hitrejše okrevanju po poškodbah ali operaciji.

Pasivne tehnike  – terapevt je tisti, ki vpliva na spreminjanje položaja in pomoči pri izvajanju vaj gibljivosti, korekciji gibanja ter odpravljanju bolečin.

Aktivne tehnike –  samostojno izvajanje vaj s pomočjo terapevtskih pripomočku in terapevtskih aparatov.

Cilji kinezioterapije so oprava mišične oslabelosti ali motoričnih funkcij zaradi poškodbe, odprava mišične atrofije in asimetrij ter ponovna vzpostavitev funkcionalnih gibalnih vzorcev.

Glavna metoda kinezioterapije je gibalna terapija