Lasersko odstranjevanje dlak: sodobna metoda za popolno kožo

Lasersko odstranjevanje dlak je eden izmed najbolj iskanih in zaželenih postopkov v svetu estetike. Gladka koža, brez neprijetne rdečice in vraščenih dlak, ki jo prinaša trajna odstranitev dlak z laserjem zagotovo prinaša posamezniku večjo samozavest in občutek brezskrbnosti. 

Pošljite povpraševanje za prost termin!

Zakaj se odločiti za lasersko odstranjevanje dlak

Lasersko odstranjevanje dlak oziroma laserska epilacija je neinvazivna metoda odstranjevanja dlak, ki nima stranskih učinkov za telo. Postopek je hiter in le minimalno boleč oziroma rahlo neprijeten ter popolnoma varen. Lasersko odstranjevanje dlak prinaša številne prednosti, med drugim tudi izboljšano higieno ter prihranek časa in denarja, saj ni več potrebe po obiskih kozmetičnih salonov, depilaciji doma.  

Je lasersko odstranjevanje dlak trajno? 

Ne moremo vam zagotoviti 100 % trajne odstranitve dlak, se pa ob doslednem upoštevanju navodil in opravljenm priporočenrm številu terapij v ustreznih intervalih lahko doseže med 80 do 90-odstotno zmanjšanje rasti dlak. Običajno je potrebnih vsaj 6 do 8 ponovitev v nekaj tedenskih intervalih (4 – 6 tednov), odvisno od predela telesa in vrste dlak. 

Dlake rastejo v določenih fazah, laserski žarek pa deluje na melanin, ki je prisoten v dlaki šele v fazi rasti, zato je pomembno, da se terapije ponavljajo. Načeloma po prvi odstranitvi dlake ne zrastejo nekaj tednov, lahko tudi več, se ne vraščajo in so tudi, ko zrastejo, na otip mehkejše. Po zaključenem ciklu terapij dlake praviloma več mesecev na zrastejo, ko pa pride do ponovnega izraščanja, so dlake svetlejše, tanjše ter jih je številčno manj. Ko pride do ponovnega izraščanja dlak, so potrebne tudi obnovitvene/vzdrževalne terapije enkrat do dvakrat letno. Ob vsakem obisku se lahko tretira več predelov telesa.

Priprava na lasersko odstranjevanje dlak

Pred prvo odstranitvijo priporočamo, da se dlake obrijejo dva dni prej ter da se vsaj mesec dni pred predvidenim posegom ne dlak ne voska, ne uporablja epilatorjev ali podobnih naprav, ki poškodujejo mešiček, ampak samo britvico. Laser zelo dobro učinkuje na trde in temne dlake, kar pomeni, tanjše kot so dlake, več tretmajev je potrebnih. Po laserski odstranitvi se odsvetuje sončenje tretiranega predela oziroma dosledno zaščito s sončno kremo z ustreznim zaščitnim faktorjem, izogibanje savnam vsaj nekaj dni po terapiji ter uporabo agresivnih mil, ki bi lahko povzročila draženje kože.  

Pred prvo odstranitvijo dlak svetujemo posvet oz. prvo terapijo pri dermatologinji, če imate, na primer težave z vraščanjem dlak ali bolj tanke ali svetle dlake ali če želite dlake odstraniti na obrazu. Ponavadi vse nadaljnje terapije izvede za to usposobljena medicinska sestra oz. kozmetičarka.

Kontraindikacije za lasersko odstranjevanje dlak 

Lasersko odstranjevanje dlak se odsvetuje izvajati v času nosečnosti in dojenja, na osebah s poškodovano kožo ali kožnimi boleznimi ter na predelih, ki so tetovirana. Z laserjem se prav tako ne odstranjuje dlak, ki izraščajo iz pigmentnih znamenj ter na predelih s permanentnim make-upom. 

Laserji, ki jih uporabljamo za lasersko odstranjevanje dlak

V našem medicinskem centru uporabljamo za lasersko odstranjevanje dlak medicinski multifunkcijski laser Fotona SP Dynamis in diodni laser Elysion-pro.

Medicinski laser Fotona SP Dynamis

Fotonini visoko zmogljivi laserski sistemi, ki so plod slovenskega znanja, s tehnologijo FRAC3® so uvedli nove standarde učinkovitosti pri zagotavljanju varnega in učinkovitega laserskega odstranjevanja dlak z uporabo inovativnega sistema, ki učinkovito cilja na lasne mešičke s kombinacijo selektivne in homogene fototermolize.

Postopek je varen za vse tipe kože

Gre za revolucionarno tehnologijo za nadzor impulzov in tridimenzionalni vzorec zdravljenja (FRAC3®), ki je rezultat lastnega razvoja in zagotavlja varno in učinkovito zmanjšanje dlak. Za razliko od drugih valovnih dolžin je samo Nd:YAG varen za uporabo na vseh tipih kože. Fotonin inovativni sistem učinkovito cilja na področja površinske obdelave, medtem ko okoliških tkiv ne prizadene.

Večina pacientov lahko pričakuje občutno zmanjšanje neželenih dlak, dlake, ki bodo mogoče zrasle v prihodnje, pa so običajno tanjše in svetlejše ter zato veliko manj izrazite kot prej.

Visoko zmogljivo odstranjevanje dlak

V kombinaciji s posebnim visoko zmogljivim Foptoninim skenerjem S-11 se lahko hitro in učinkovito obdela velike predele, kot so noge, hrbet in prsni koš, zaradi česar so laserski tretmaji ena izmed stroškovno najučinkovitejših rešitev za dolgoročno zmanjšanje poraščenosti. Fotonini laserski impulzi z visoko konično močjo zagotavljajo hitrost in učinkovitost, ki je potrebna za enakomerno pokrivanje velikih območij skeniranja. 

Vrhunska zmogljivost

Fotonina tehnologija VSP (Variable Square Pulse) omogoča, da laserska energija prodre globoko v kožo in ustvari toplotne učinke, ne da bi poškodovala površino kože. V primerjavi s konvencionalnimi tehnologijami laserski impulzi VSP ustvarijo skoraj takojšnje povišanje temperature, ki je omejeno samo na ciljne strukture; v kožo se ne odlaga nepotrebna energija. 

Diodni laser Elysion-pro

Najnovejša pridobitev našega medicinskega centra je diodni laser Elysion pro za lasersko odstranjevanje dlak, ki je sinonim za varno in dolgotrajno lasersko epilacijo. Zaradi integrirane hladilne tehnologije Crystal Freeze in delovanja z dvojnimi valovnimi dolžinami je postopek odstranjevanja dlak skoraj neboleč oziroma le nekoliko neprijeten.  

Kako deluje diodni laser Elysion-pro

Diodni laser Elysion pro je zasnovan tako, da deluje na vse tipe kože in dlak. Odstranjevanje dlak dosežemo z intenzivnim pulzirajočim žarkom natančno določene valovne dolžine, laserska energija pa preprečuje ponovno vraščanje dlak. Da bi to dosegli, mora laserska energija prodreti nekaj milimetrov v kožo, da doseže koren dlak. V trenutku, ko doseže melanin prisoten v dlaki, se svetloba absorbira in pretvori v toploto. Temnejše in debelejše kot so dlake, več toplote se proizvede. Ta toplota nato poškoduje matične celice ob dlaki in predel v njeni neposredni bližini, ki je odgovoren za ponovno rast. S tem se doseže občutno zmanjšano rast dlak na tretiranem predelu.

Postopek z diodnim laserjem Elysion-pro

Na predel telesa ali obraza, na katerem želimo izvesti lasersko odstranjevanje dlak, nanesemo hidrogel in začnemo s postopkom. Laser med delovanjem oddaja impulze energije, kar pacient občuti kot zbadanje. Med samim postopkom pacient občuti tudi hlajenje zahvaljujoč hladilnemu sistemu, ki je vgrajen v ročnik naprave. Hladilni nastavek ima blago anestetično lastnost, zato je postopek skoraj neboleč.

Permanent Hair Reduction
Courtesy of Fotona

Permanent Hair Reduction
Courtesy of Fotona

Permanent Hair Reduction
Courtesy of Fotona

Video predstavitev delovanja laserja: