Spirometrija je merjenje funkcionalne prostornine pljuč. Volumen izdihanega zraka in vitalna kapaciteta se merita s pomočjo izdihanega zraka v spirometer.
Težave z dihanjem povzročata tako astma kot KOPB, zato je včasih težko določiti, za katero od bolezni gre. Seveda je ta dilema navzoča le pri odraslih, saj KOPB pri otrocih ne obstaja. Niso redki tudi primeri, ko ima lahko bolnik tako astmo kot KOPB. Ko so znani rezultati prvega merjenja s spirometrom, bolnik vdihne odmerek bronhodilatatorja. Ta pri bolnikih z astmo širi bronhije, pri bolnikih s KOPB pa bronhodilatator nima tega učinka. Če je pri vnovični spirometriji neposredno po inhalaciji bronhodilatatorja pljučna funkcija znatno boljša, je to znak za astmo, če pa je pljučna funkcija skorajda nespremenjena, ima bolnik KOPB.

– Kako izvajamo spirometrijo?
Po meritvi teže in višine pacienta izvedemo spirometrijo, ki od pacienta zahteva, da ob maksimalno globokem vdihu izdahne sapo na najhitrejši možen način v aparat – spirometer. Postopek ponovimo najmanj 3x in največ 8x.

Če je pri vnovični spirometriji neposredno po inhalaciji bronhodilatatorja pljučna funkcija znatno boljša, je to znak za astmo, če pa je pljučna funkcija skorajda nespremenjena, ima bolnik KOPB.