Na stopalu so možne prirojene ali pridobljene deformacije, ki jih je pogosto možno operativno korigirati. Najpogostejše operacije so ostetotomije prednjega dela stopala zaradi valgusne deformacije palca (lat. Hallux valgus), ter deformacije tročlenih prstov, kot so krempljasti prsti in kladivasti prsti.

Za valgusno deformacijo stopala je značilno, da se na notranjem delu stopala v predelu nožnega palca pojavi izrazito povečanje sklepa. Nožni palec se prične upogibati navznoter sklep pa se prične večati in rasti navzven. Sčasoma lahko takšna izboklina postaja vse večja in vse bolj boleča, vse težje pa je tudi najti primerno udobno obutev, ki ne pritiska na povečani, boleči sklep. Po določenem času se lahko razvije tudi artritis in togost prizadetega sklepa.

Najpogostejši vzrok pojava rasti palčnega sklepa je nepravilen način hoje torej pretirano zvračanje stopala navznoter in spuščen prečni stopalni lok stopala v metatarzalnem predelu. Pomemben dejavnik, ki lahko pomembno pripomore k razvoju te deformacije stopala pa je prav tako nošnja preozkih čevljev, ki tiščijo prste skupaj ter nošnja obutve z visoko peto, ki ustvarjajo pretiran pritisk na sprednji del stopala, to pa vodi v postopno spuščanje prečnega stopalnega loka in posledično tudi v povečan pritisk na palčni sklep.

V Medicinskem centru Medatis lahko opravite pregled in dogovorite za poseg v Ljubljani.

Prijava

Ali ste pozabili geslo?