Na voljo je več oblik pomoči

Pri pojavu urinske inkontinence je najbolje ukrepati takoj. Danes je na voljo veliko različnih pripomočkov in posegov za njeno obvladovanje in izboljšanje kakovosti življenja.

Pošljite povpraševanje za prost termin!

Naročite se!

Keglove vaje

Najbolj znana oblika pomoči so keglove vaje, ki jih lahko izvajamo kadarkoli in kjerkoli, čeprav jih je najlažje izvajati v ležečem položaju. 

Vaje izvajamo s pokrčenimi nogami, nekoliko jih razpremo, ramena poravnamo. V tem položaju nato čim močneje stisnemo zadnjične mišice in mišice sečnice. V tem položaju ostanemo nekaj sekund, nato mišice dodatno vzdignemo še trikrat in sprostimo za deset sekund. Vajo ponovimo 10-krat,  ob tem normalno dihamo. 

Katere mišice moramo za izvajanje keglovih vaj stiskati, ugotovimo s “stop testom” – med odvajanjem vode poskušamo prekiniti curek in če nam uspe, smo stisnili prave mišice medeničnega dna.

Elektrostimulacija

Stresno inkontinenco lahko zdravimo tudi z elektroterapijo, ko aparat izvaja keglove vaje namesto nas.
V našem medicinskem centru izvajamo terapije za elektrostimulacijo mišic medeničnega dna, uporabljamo aparat NeuroTrac® Myo Plus PRO. Aparat omogoča električno stimulacijo mišic in merjenje ter prikaz mišične aktivnosti z metodo povratne zanke.
Značilnosti aparata so:
– 45 prednastavljenih programov za obravnavanje mišic medeničnega dna in mišično električno stimulacijo,
– 9 uporabniško nastavljivih programov,
– 4 načini delovanja (EMG, STIM, ETS, P+A) z do 5 fazami, vsaka je lahko:
EMG biofeedback,
stimulacija,
ETS – z EMG prožena stimulacija,
– zaslon na dotik,
– uporabniški vmesnik v slovenščini,
– brezžična povezava s programsko opremo na osebnem računalniku,
– shranjevanje podatkov – spremljanja pacientovega dnevnega napredka,
– zvočni in vizualni opozorilni signali.

Cenik elektroterapije:

 
FMS - 1 terapija 30 EUR
FMS - paket 5 terapij 120 EUR
FMS - paket 10 terapij 230 EUR
FMS - paket 16 terapij 320 EUR

 

Vnaprej pripravljeni programi omogočajo uporabo aparata je, da enostaven in učinkovit pripomoček tako za bolnika kot tudi za terapevta. Pri vsakem programu stimulator ponuja prikaz informacij z opisom programa ter kratkimi navodili za aplikacijo. Z uporabniško nastavljenimi programi pa se lahko še v večji meri prilagodimo dejanskim potrebam posameznega bolnika.

Pomembna prednost aparata so tudi interaktivne igre biofeedback, ki omogočajo boljše razumevanje uporabnika ali pacienta glede stiskanja in sproščanja mišic. Sistem točkovanja pripomore tudi k večji motivaciji uporabnika ali pacienta za izboljševanje svojega rezultata.

Zgoraj omenjene neinvazivne ukrepe je treba izvajati vsaj tri mesece, da se pokaže učinek, keglove vaje pa bi morale postati rutina, kot je vsakodnevno umivanje zob.

Operativni posegi

 

Na voljo so tudi invazivni ali operativni posegi za zdravljenje stresne urinske inkontinenec, kot so vbrizgavanje kolagena ob sečnico, napeljevanje različnih trakov ob sečnico (operacija TVT), plastična operacija sprednje vaginalne stene z njenim dvigom.

Ob pregledu oziroma posvetu z ginekologinjo se pogovorite tudi o teh možnostih. Poseg lahko ginekologinja opravi v bolnišnici, saj se izvaja le v splošni anesteziji.