Ultrazvok žil: ključ do razumevanja vašega krvnega obtoka.

Zdravo ožilje je za zdravje posameznika primarnega pomena, zato moramo zanj dobro skrbeti in v primeru težav opraviti preventivne preglede. Ena izmed preiskav, ki nam pove kako zdravo je naše ožilje, je ultrazvok žil (ven in arterij) spodnjih okončin. Preiskava je popolnoma neboleča, neškodljiva, pokaže pa nam objektivno sliko funkcionalnih značilnosti ven in arterij spodnjih okončin. Ta neinvazivna preiskava omogoča analizo površinskega in globokega venskega obtoka ter ugotovitev morebitne prisotnost krvnih strdkov. Pogosto je to prva preiskava, ki se opravi ob sumu na bolezni žil.

Vene

Vene ali žile dovodnice so žile po katerih teče kri proti srcu, njihova ključna naloga pa je da pripeljejo kri do srca. V primerjavi z arterijami imajo zaklopke ter tanjše žilne stene a praviloma večji premer, zato teče kri skoznje počasneje in pod bistveno manjšim pritiskom.

Arterije

Arterije ali žile odvodnice pa so žile, ki vodijo iz srca in prenašajo s kisikom obogateno kri  v druge organe in tkiva. Arterije so prožne in krepke, krvni tlak pa je v primerjavi s tlakom v venah večji. Zdrave arterije so ključnega pomena za naše zdravje saj njihovo slabo stanje vpliva na pretok krvi v telesu. Če se pretok krvi v arterijah zaradi različnih vzrokov zmanjša, naši notranji organi ne dobijo dovolj krvi in ne morejo pravilno delovati.

Zakaj opraviti ultrazvok žil

Ultrazvok ven spodnjih okončin nam pomaga odkriti, če je pri pacientu prišlo do kroničnega popuščanja povrhnjih in globokih ven oziroma do vsem bolje poznanih krčnih žil ali težav z globokimi venami. Z ultrazvokom ugotovimo mesto popuščanja ter tako pacientu svetuje in predstavi načine zdravljenja ali preventivne ukrepe za lajšanje težav.

Z ultrazvokom arterij spodnjih okončin ugotavljamo začetne in napredovane oblike bolezni arterij ter ocenimo stopnjo ter predel okvare žile.

Krčne žile

V našo ambulanto na ultrazvok žil največkrat prihajajo pacienti, ki imajo težave s krčnimi žilami. Krčne žile ali varice nastanejo kot posledica razširitve podkožnih ven. Moteče niso zgolj iz estetskega vidika, temveč imajo posamezniki mnoge zdravstvene težave kar jim posledično zmanjšuje kvaliteto življenja. Paciente s krčnimi žilami najpogosteje pestijo občutek težkih, utrujenih in napetih nog, nočni krči v mečih, obarvanost kože na golenih ter srbeče ali pekoče otekline, ki se pojavljajo zlasti v področju gležnjev. To se pojavi, ko zaklopke v razširjeni veni ne morejo več zagotavljati pretoka venske krvi v smeri proti srcu. Kri se tako ponovno vrača nazaj proti goleni, tam zastaja in povzroča občutek napetosti in otekanje goleni.

Krčne žile se pogosteje pojavljajo pri ženskah, saj igrata nosečnost in hormonsko stanje pomembno vlogo za njihov nastanek. Na pojav krčnih žil vpliva tudi dednost, dlje časa trajajoče sedeče ali stoječe delo, starost in način prehranjevanja. Debelost namreč spodbuja nastanek krčnih žil, prav tako pa uživanje hrane s premalo vlakninami lahko povzroči zaprtje, ki tudi povzroča venski zastoj. 

 

Krčne žile se pogosteje pojavljajo pri ženskah, saj igrata nosečnost in hormonsko stanje pomembno vlogo.

Kot že napisano, krčne žile ne predstavljajo le estetske težave, ampak lahko privedejo tudi do drugih resnejših zapletov, kot so vnetje ven ali flebitis, golenske razjede ter kožnih sprememb. Vnetje globokih ven ali globoka venska tromboza je bolezensko stanje, ki nastane, ko se v globokih venah tvori strdek. V kolikor ni pravilno zdravljena, lahko privede do zelo resnih zapletov, tudi življenjsko ogrožujočih, v kolikor se strdek odlepi od venske stene in s krvjo potuje po venskem sistemu do srca in nato pljuč. Golenske razjede, ki so tudi posledica krčnih žil, zahtevajo dolgotrajno zdravljenje. Večinoma so posledica prepoznega ali neustreznega obolenja ven. Zaradi krčnih žil lahko pride tudi ko kožnih sprememb, kot so obarvanost kože, otekanje goleni in vnetje kože (hipostatski dermatitis).

Obstaja več načinov zdravljenja krčnih žil, od konzervativnega zdravljenja s kompresijo z elastičnimi povoji ali kompresijskimi nogavicami, odstranitev obratnega pretoka ali refluksa s kemično zaporo - sklerozacijo povrhnjih ven, do odstranitve s terminčno zaporo z lasersko ablacijo. Pred odločitvijo o najprimernejšem načinu zdravljenja pa je najprej potrebno opraviti ultrazvok žil pri zdravniku specialistu.

Pošljite povpraševanje za prost termin!

Kdaj opraviti ultrazvok žil spodnjih okončin?

Ultrazvok ven spodnjih okončin svetujemo posameznikom, ki čutijo bolečine in krče v nogah, ob otekanju nog, ob pojavu krčnih žil in tistim, pri katerih se poraja sum na globoko vensko trombozo ali vnetje povrhnjih ven. To preiskavo je smiselno opraviti tudi kot kontrolo med in po antikoagulacijskem zdravljenju zaradi flebitisa ali globoke venske tromboze. 

Ultrazvok arterij spodnjih okončin nam pomaga odkriti arterijsko žilno bolezen že v začetni fazi. Poleg tega je s to neinvazivno preiskavo mogoče oceniti stopnjo prekrvavitve ter določiti mesto žilne okvare ter njen pomen. To preiskavo svetujem vsem, pri katerim se poraja sum na slabo prekrvavitev nog ali Raynaudov sindrom, osebam z že znano diagnozo ateroskleroze, pred načrtovanjem kirurški posegov ali kot kontrola po opravljenem tovrstnem posegu.

V kolikor po pregledu ven spodnjih okončin ocenimo, da bi bilo smiselno opraviti še ultrazvok arterij spodnjih okončin ali meritev gleženjskega indeksa, lahko ob ultrazvoku ven opravite še druge svetovane preiskave.

Potek in trajanje ter priprave na pregled

Posebna priprava na ultrazvok žil ni potrebna. Med preiskavo pacient stoji na dvignjeni površini. Zdravnica med preiskavo z ultrazvočno sondo pregleda povrhnje in globoke vene nog, po potrebi tudi arterije.

Preventivni ultrazvok žil

Preventivni ultrazvok žil svetujem vsem po dopolnjenem 40. letu starosti, posebej pa še kadilcem, sladkornim bolnikom, pacientom s povišanim krvnim tlakom in holesterolom ter vsem z dedno predispozicijo za žilna obolenja.