Opravljamo preglede dojk, tudi z utrazvočnim aparatom

Rak dojke je najpogostjši rak pri ženskah. Letno zboli v Sloveniji čez 1000 žensk v 80-ih odstotkih starejše od 50 let. Zelo redko se lahko pojavi tudi pri moških.

Preventivni pregledi so običajno namenjeni ženskam po 50. letu starosti in ženskam po 40. letu, ki imajo povečane dejavnike tveganja za rak dojke (po presoji zdravnika) ter tudi ženskam z morebitnimi spremembami v dojkah, ki jih čutijo oz. tipajo. Ultrazvočna diagnostika nam omogoča slikovno preiskavo, s katero lahko prepoznamo različne vnetne procese, tumorje oz. anatomske spremembe. Teh preiskav se poslužujemo pogosteje pri mlajših ženskah, ki imajo žlezno tkivo dojke še zelo aktivno. V tkivu iščemo spremembe, ki bi lahko bile bolezenske. Svetujemo, da si ženska sama pregleduje dojke vsak mesec okoli 10. dne menstrualnega ciklusa.

Znaki raka so raznoliki, kažejo se kot slabo premakljiva, neboleča, nejasno omejena zatrdlina, krvav ali rjav izcedek iz bradavice, ugreznjena bradavica, oteklina in rdečina kože ter pomarančasta koža.

Svetujemo, da si ženska sama pregleduje dojke vsak mesec okoli 10. dne menstrualnega ciklusa.

Prijava

Ali ste pozabili geslo?