SONY DSC

Opravljamo vse krvne preiskave, ki so obvezne v nosečnosti, in tudi druge preiskave po potrebi.

Laboratorijske preiskave, ki jih opravljamo oziroma vas nanje napotimo, so naslednje:

 • Določitev krvne skupine nosečnice: ločimo A, 0, B in AB krvno skupino in RhD faktor (Rh faktor je antigen, prisoten na rdečih krvničkah; tisti, ki imajo ta antigen v krvi, so Rh pozitivni, tisti, ki ga nimajo, so Rh negativni); za nosečnost je pomembno stanje, kadar je mati Rh-D negativna in nosi Rh-D pozitivnega otroka.
 • Posredni Coombsov test pokaže prisotnost protiteles rdečih krvničk. Negativni rezultat testa pove, da v materini krvi ni nevarnih protiteles. V primeru, da bi bil rezultat testa pozitiven, bi lahko to povzročilo okvaro ploda ali celo smrt novorojenca. Vendar danes v tako hudih obliki skoraj ne poznamo več. V Sloveniji imamo dobro razvit sistem profilakse. V 28. tednu nosečnosti pri Rh-D negativnih nosečnicah ta test ponovimo. Ponovno negativen izvid je ugoden, saj pove, da se mati v nosečnosti ni srečala z antigenom in ni tvorila protiteles. Nosečnica dobi injekcijo imunoglobulina anti-D imenovano RhOGAM.
 • Hemogram in urin: hemogram prikaže morebitna vnetja, pomanjkanje železa in redkejše bolezni, s preiskavo urina pa se ugotavljajo okužbe sečil.
  Test na sifilis: sifilis je redek, a lahko močno okvari plod. Preiskava je obvezna za vse nosečnice.
  Test na povzročitelja toksoplazmoze: če je še niste preboleli, se test ponavlja še dvakrat v nosečnosti, in sicer po 20. tednu nosečnosti ter po 32. tednu nosečnosti. Test je obvezen za vse nosečnice

 

 • Test za rdečke: test se opravi le, če niste bili cepljeni proti njim in ni obvezen
 • Test na hepatitis B je obvezen za vse nosečnice, predvidoma 35. teden nosečnosti.
 • Dvojni hormonski test: določitev serumskih vrednosti beta-HCG in PAPP pri nosečnici. Skupaj z merjenjem nuhalne svetline omogoča odkriti 90 odstotkov plodov z Downovim sindromom.
 • Četverni hormonski test (če niste opravili merjenja nuhalne svetline in obstajajo možnosti za kromosomske nepravilosti): izračuna se tveganje za Downov sindrom ali okvaro nevralne cevi pri plodu. Odkrije se 60 odstotkov plodov z Downovim sindromom. Najboljši čas je med 16. in 18. tednom nosečnosti. Sestavljen je iz ultrazvočnega pregleda in odvzema krvi.
Približno 4 tedne pred porodom priporočamo odvzem brisa nožnice in zadnjika na Streptokok skupine B (Streptococcus agalactiae – SA). Če je izvid pozitiven dobi porodnica med porodom antibiotično zaščito, s tem preprečimo hude okužbe novorojenca. Med nosečnostjo ne zdravimo, saj so študije pokazale, da terapija ni uspešna.

V nosečnosti se priporoča 10 pregledov, po potrebi tudi več. Pri vsakem pregledu nosečnico stehtamo, izmerimo krvni tlak in pregledamo urin.

V nosečnosti se priporoča 10 pregledov, po potrebi tudi več.