Ginekološki pregledi z odvzemom brisov materničnega vratu (PAP), testi virus HPV (“humani papilloma virus”), testiranje na patogene bakterije, chlamidijo ter gonorejo

Za vaše zdravje je pomembno, da si poleg fizičnega pregleda vzamemo čas, za pogovor o vašem življenjskem slogu. Pogovorimo se o vaših aktivnostih, tudi telesnih, kako se prehranjujete, ali imate kakšne dedne bolezni in kronične zdravstvene težave, ali ste imeli v ginekološke težave, kakšno kontracepcijo uporabljate, ali obstaja tveganje, da imate kakšno spolno prenosljivo bolezen in kako pogosto ste spolno aktivni.

Nato sledi pregled s spekuli oz. zrcali. Gre za poseben instrument, ki se vstavi nožnico in tako omogoči pregled nožnice do materničnega vratu. Rednemu pregledu po potrebi sledi odvzem brisa sluznice, ki se ženskam starejšim od 20 let odvzame vsaka 3 leta, po potrebi večkrat. Test omogoča zgodnje ugotavljanje raka na materničnem vratu. V kolikor gre za vnetje, se vzame bris nožnice, da se določi vzrok vnetja in nadaljnje zdravljenje. Ugotovijo se lahko tudi druge nepravilnosti, okužbe ali poškodbe nožnice ter materničnega vratu.

V nadaljevanju se potipajo rodila z obema rokama. Dva prsta se uvedeta v nožnico, druga roka pa nasloni na trebušno steno. Pregled rodil je lahko tudi rektalen. Na ta način se otipajo mali deli medenice, tudi nožnice. Ugotovi se lahko tudi nosečnost, v kolikor je maternica mehkejša in povečana na otip. Tako se lažje določijo občutljivi predeli in najde tujke v nožnici ter razne tvorbe na jajčnikih.Kadar je potrebno, se opravi tudi ultrazvočni pregled. Večinoma se uporablja vaginalna sonda, saj je natančnejša. Lahko pa se opravi ultrazvočni pregled z navadno sondo prek trebušne stene.

Z opisanim pregledom se lahko odkrijejo zgodnja nosečnost, ciste, tumorji in vnetja ali abscesi na rodilih, znaki vnetja in poškodb v mali medenici, delovanje jajčnikov itd.

Pregledu sledi še končni del, ko se predstavi in razloži narava težav, predpiše se ustrezno zdravljenje ali nadaljnje preiskave ter se po potrebi pacientka naroči na kontrolni pregled.

Če se pri ženski ne odkrijejo nobene spremembe na rodilih ali težave, pa se priporoča ponovni obisk čez leto in pol ali dve.

Pošljite povpraševanje za prost termin!

Za vaše zdravje je pomembno, da si poleg fizičnega pregleda vzamemo čas, za pogovor o vašem življenjskem slogu.

Z opisanim pregledom se lahko odkrijejo zgodnja nosečnost, ciste, tumorje in vnetja…