Glede na indikacije se odločamo med različnimi tehnikami odstranjevanja. Izredno pomembno je, da se glede na naravo kožne spremembe odločimo za pravilno tehniko odstranjevanja, ki bo pacientu omogočila ne le zadovoljstvo, temveč tudi varnost.

ODBRITJE (SHAVING) kožne spremembe se uporablja pri odstranjevanju kožnih sprememb nad nivojem kože. Po predhodnem omrtvičenju kože z lokalnim anestetikom s skalpelom odstranimo del kožne tvorbe nad nivojem kože. Nastalega kožnega defekta ne šivamo, saj je površinski in se zaceli sam v tednu dni, temveč ga le primerno zaščitimo z obližem.

IZREZ (EKSCIZIJA) kožne spremembe: po predhodnem omrtvičenju kože z lokalnim anestetikom izrežemo kožno tvorbo v celoti. Nastali kožni defekt pa zašijemo po plasteh. Ta tehnika odstranjevanja je edina pravilna, kadarkoli gre za potencialno nevarno kožno tvorbo, saj edina omogoča odstranitev v celoti.

Izredno pomembno je, da se glede na naravo kožne spremembe odločimo za pravilno tehniko odstranjevanja, ki bo pacientu omogočila ne le zadovoljstvo, temveč tudi varnost.

KRIOTERAPIJA (ZAMRZNITEV) je tehnika, ki jo uporabljamo za odstranjevanje aktiničnih keratoz ter benignih kožnih sprememb, kot so virusne bradavice, seboroične keratoze (starostne bradavice) in mehki fibromi. S krioterapijo lahko v kratkem času odstranimo razmeroma veliko število kožnih sprememb. Poseg opravimo s tekočim dušikom s temperaturo -196°C. Tekoči dušik na kožno spremembo razpršimo s pomočjo posebnega aplikatorja ali pa za nanašanje uporabimo vatirano paličko. Za poseg, ki ga spremlja kratkotrajna neprijetnost zaradi pekočega občutka na koncu zamrzovanja, praviloma ne uporabljamo lokalne anestezije. Na mestu zamrzovanja se v naslednjih dneh lahko pojavi rdečina in/ali mehur, ki je lahko izpolnjen z bistro ali krvavkasto vsebino, nato pa krasta. Sprememba se v nekaj dneh do dveh tednih po zamrzovanju odlušči in odpade. V tem času svetujemo normalno nego in umivanje. Dokler je na mestu zamrzovanja vidna rožnata lisa, svetujemo dobro zaščito pred soncem.

ELEKTROKAVSTIKA (ELEKTROABLACIJA) je odstranitev kožnih sprememb s pomočjo drugega temperaturnega ekstrema, vročine. Učinek posega je viden takoj, praviloma pa ga opravljamo v lokalni anesteziji. Z elektrokavstiko običajno odstranjujemo manjše kožne izrastke, kot so mehki fibromi.

EKSKOHLEACIJO (odstrganje) z ostro kirurško žličko uporabljamo za odstranjevanje moluskov, pogostih virusnih sprememb na koži otrok in mlajših ljudi. Majhnim otrokom poseg opravimo v lokalni anesteziji s kremo, ki jo na področje namažemo pol ure do eno uro pred posegom. Večji otroci in odrasli lokalne anestezije za ta poseg večinoma ne potrebujejo. Mesta po odstrganju razkužimo in oskrbimo z obližem, šivanje ni potrebno. Koža se praviloma zaceli brez brazgotin.

Prijava

Ali ste pozabili geslo?