Kdaj nastanejo akne na koži, kakšne so njihove značilnosti oz. kako so videti akne na koži? Akne, ki jim pogovorno pravimo “mozolji” ali “mozoljavost”, so ena najpogostejših bolezni kože. Z njimi se sreča skoraj vsak mladostnik, neredke so tudi v odrasli dobi. Zaradi tega jih večinoma pravilno prepoznajo že pacienti sami.

Kdaj nastanejo akne na koži, kakšne so njihove značilnosti oz. kako so videti akne na koži?

Akne, ki jim pogovorno pravimo “mozolji” ali “mozoljavost”, so ena najpogostejših bolezni kože. Z njimi se sreča skoraj vsak mladostnik, neredke so tudi v odrasli dobi. Zaradi tega jih večinoma pravilno prepoznajo že pacienti sami. Najpogosteje so na koži vidni ti. ogrci – manjše ali večje črne pike, ki jih medicinsko poimenujemo odprti komedoni – ter rdeče bunčice (papule) in gnojne bunčice (pustule). Pri hujših oblikah aken vidimo večje zatrdline – noduse in ciste, ki so velikorat boleči. Spremembe se pojavljajo na obrazu, pa tudi na sprednjem delu trupa, hrbtu, nadlakteh in zadnjici. Dermatologi se srečujemo tudi z redkejšimi oblikami, kot so npr. fulminantne akne, ki potekajo z obsežno, hitro nastalo prizadetostjo kože in sistemskimi težavami, ali akne pri novorojenčku. Inverzne akne, ki se kažejo z bolečimi, trdovratnimi nodusi in cistami v pregibih, si z običajnimi aknami sicer delijo ime, gre pa za drugo bolezen.

“Navadne” akne ne pomenijo le izpuščaja na koži oz. kozmetske motnje. Raziskave so pokazale, da imajo številni pacienti z aknami težave s samozavestjo in celo depresijo, ki se lahko stopnjuje vse do samomorilnih misli.

Pri nastanku aken sodeluje več dejavnikov – hormoni, izločanje loja, poroženevanje kože in bakterije – ki povzročijo zamašitev dlačnega mešička in značilno vnetje.

Akne ponavadi nastanejo na koži v puberteti, kajne? Ali se iz določenih razlogov lahko pojavijo tudi kasneje, pri odraslih in v katerih primerih?

Pri nastanku aken sodeluje več dejavnikov – hormoni, izločanje loja, poroženevanje kože in bakterije – ki povzročijo zamašitev dlačnega mešička in značilno vnetje. Večinoma se pojavijo na koži v puberteti in po nekaj letih minejo, neredko pa se vlečejo v odraslo dobo ali se sploh prvič pojavijo pri odraslih, zlasti pri ženskah. Med sprožitelje poleg hormonov – tako telesu lastnih kot tudi zunanjih hormonov v obliki zdravil ali dodatkov, npr. pri športnikih – sodijo nekatera zdravila, kozmetika, naftni derivati in kemikalije. Vsega pa o nastanku in vzrokih aken žal še ne vemo.

Kdaj in kako je treba zdraviti akne na koži, da bo zdravljenje najbolj učinkovito? Koliko časa traja tako zdravljenje in od česa je to odvisno?

Nekateri ljudje menijo, da aken ni potrebno zdraviti, saj naj bi šlo le za prehodno nadlogo. Dermatologi tak terapevtski nihilizem ali čakanje, da narava naredi svoje, odsvetujemo. Upoštevati moramo tudi, da lahko akne zapuščajo spremembe pigmentacije ali celo trajne brazgotine, tudi če izpuščaja ni veliko. Z zdravljenjem lahko to preprečimo. Nikoli ni prepozno, boljše pa je čim prejšnje zdravljenje.

Zavedati se je treba tudi zadrege, ki je zlasti pri mladostnikih z aknami marsikdaj velika. Zaradi zadrege ne prosijo za pomoč, tudi če jih akne motijo ali so zaradi njih nesamozavestni in v stiski. V ambulanti se mi neredko zgodi, da mladostnik pride na pregled zaradi drugih težav, npr. pigmentnih znamenj, ob tem pa svojih aken niti ne omeni, tudi če so hude. Takrat pacientu pridem nasproti in previdno načnem vprašanje aken ter ponudim zdravljenje. Ob tem si jih večina vidno oddahne in veseli so, da so se o težavah sploh lahko začeli pogovarjati. Ko pridejo na kontrolni pregled in je uspeh zdravljenja očiten, so zelo hvaležni. Pri mladostnikih se moramo torej zavedati, da neiskanje pomoči ne pomeni brezbrižnosti, pač pa večinoma zadrego. Zdravnik, ki obravnava akne, mora biti pacientu v oporo, zato se je pred izbiro zdravnika pametno pozanimati o njegovem odnosu do mladih in do problema aken.

Upoštevati moramo tudi, da lahko akne zapuščajo spremembe pigmentacije ali celo trajne brazgotine, tudi če izpuščaja ni veliko.

Kako poteka postopek zdravljenja aken na koži? Koliko časa traja in kako uspešno je?

Z zdravljenjem, ki ga predpiše dermatolog, lahko obvladamo vse vrste aken. Prvi korak je vedno pregled pri dermatologu, ki je specialist za bolezni kože in določi najustreznejše zdravljenje. Lokalno zdravljenje s kremami je običajno dolgotrajno in ga uporabljamo več let, kremo nanašamo enkrat do dvakrat dnevno. Zdravljenje z zdravili v obliki tablet, če je potrebno, običajno traja nekaj mesecev, razen pri hormonskih tabletah, ki jih svetujemo za daljši čas. Zdravljenje s tabletami vedno spremlja tudi ustrezno lokalno zdravljenje, s katerim pacient nadaljuje tudi po prenehanju jemanja zdravil. Tudi s svetlobnimi viri (IPL, laser, vidna svetloba) , po katerih posežemo redkeje, zdravimo v več ločenih sejah, ki jih zdravnik določi individualno. Bolj težavno je zdravljenje brazgotin po aknah, ki jih tudi z dolgotrajnimi in zahtevnimi postopki večinoma ne moremo povsem odpraviti. Zato je tem bolj pomembno akne zdraviti pravočasno, še preden nastanejo brazgotine.

Kakšno nego potrebuje aknasta koža? Kaj svetujete glede nege take kože? Kakšno kremo naj bi uporabljal nekdo, ki ima akne?

Kljub prepričanju nekaterih, zlasti starejših ljudi, pri aknah ne gre za problem (ne)čistoče. Prekomerno čiščenje oz. “nega” ne samo da ne pomaga, ampak lahko akne dodatno zaplete. Prav tako pacientom odsvetujemo, da bi akne sami iztiskali ali praskali.

Za nego kože z aknami ni enega samega univerzalnega recepta. Pri večini pacientov zadošča čiščenje enkrat ali dvakrat dnevno, čemur sledi uporaba kreme, ki jo predpiše dermatolog. Za čiščenje svetujemo sintetični detergent (sindet), ki pomaga vzdrževati ustrezen pH kože in zmanjšati število bakterij na koži. Kreme za zdravljenje in nego kože pri aknah se med seboj zelo razlikujejo glede na osnovno zdravljenje – pri jemanju določenih tablet je uporaba običajnih krem proti aknam neustrezna in lahko poslabša stanje. Pozabiti ne smemo tudi na zaščito pred soncem, uporabljati je treba posebne pripravke, ki kože dodatno ne mastijo.

Za čiščenje svetujemo sintetični detergent (sindet), ki pomaga vzdrževati ustrezen pH kože in zmanjšati število bakterij na koži.

Kakšne so obstoječe terapije za zmanjšanje oz. zdravljenje aken? Je akne mogoče odpraviti tudi na kakšne druge načine, s kakšnimi sodobnimi metodami in katerimi? Kako poteka zdravljenje aken po teh metodah?

Akne vedno zdravimo lokalno, to je z ustrezno zdravilno kremo, ki se dobi le z zdravniškim receptom. Od vrste učinkovitih zdravil je v Sloveniji trenutno žal na trgu le ena krema, ki vsebuje azelainsko kislino. Ta krema je sicer učinkovita pri blagih do zmernih aknah; če je pacient ne prenaša ali če ne zadošča, pa lahko dermatolog predpiše magistralno zdravilo ali pacienta napoti v sosednje države po kreme, ki vsebujejo lokalne retinoide (npr. adapalen) ali benzoil peroksid. Velikokrat uporabljamo tudi lokalne antibiotike v obliki kreme ali raztopine, vendar pa jih je treba vedno kombinirati s katero od drugih učinkovin. Pri lokalnem zdravljenju je potrebna vztrajnost, saj če kremo mažemo le enkrat na dan namesto dvakrat, bo tudi učinek le polovičen ali še manjši. Uspeh zdravljenja ocenimo šele po treh mesecih redne, dosledne uporabe zdravila, in nič prej.

Če so akne srednje do hude, se praviloma odločimo za sistemsko zdravljenje s tabletami. Sistemsko zdravljenje je zelo varno in učinkovito, mora pa potekati pod nadzorom dermatologa. Uporabimo lahko antibiotik, ki ga pacient v nižjem odmerku jemlje približno dva meseca. Za antibiotik se odločimo, kadar je na koži veliko gnojnih izpuščajev, in pri aknah večinoma ne predstavlja sistemskega zdravila prvega izbora. Pri ženskah lahko uvedemo hormonsko zdravljenje z antiandrogeni, ki se jemlje daljši čas, najmanj pa eno leto. Nekatere kontracepcijske tablete, ki vsebujejo ciproteron ali drospirenon, zavirajo delovanje moških spolnih hormonov (ki jih imamo tudi vse ženske) in tako zmanjšujejo akne. Marsikatera ženska opazi, da ima ob jemanju kontracepcijskih tablet manj ali nič aken, nekaj mesecev po ukinitvi pa se akne spet pojavijo ali poslabšajo. Tudi v takem primeru lahko pomaga dermatolog. Po drugi strani lahko ženske, ki imajo akne in ki potrebujejo kontracepcijske tablete, ginekologa prosijo za takšno zdravilo, ki bo ugodno vplivalo tudi na kožo.

Izotretinoin je učinkovina, ki je ob uvedbi pred nekaj več kot 20 leti naredila pravo revolucijo v zdravljenju aken. Z njo smo kos tudi najtežjim oblikam aken. Izotretinoin, ki ga jemljemo v obliki kapsul, odmerek pa prilagodimo telesni teži, je povezan z določenimi tveganji, zato mora potekati pod nadzorom dermatologa, ki spremlja varnost z rednimi krvnimi preiskavami. Pod nobenim pogojem pa ne smejo tega zdravila jemati nosečnice in pacientke med zdravljenjem ne smejo zanositi, saj zdravilo lahko okvari plod. Pri spremljanju varnosti smo dermatologi zelo strogi. Ob upoštevanju naših navodil je zdravilo zelo varno in izjemno učinkovito.

Pri aknah lahko z uspehom uporabljamo tudi fizikalne metode, kot so IPL, laser, vidna svetloba ali kemijski piling. Gre za terapijo, katere učinkovitost in natančno odmerjanje je še potrebno raziskati, zato trentuno sodi v terapijo “drugega izbora”. Potrebno pa je, da tovrstno zdravljenje določi in nadzoruje zdravnik, sicer lahko pride do hudih zapletov. Sama za zdravljenje aken uporabljam Nd:YAG laser in sem z rezultatom zelo zadovoljna.

Sistemsko zdravljenje je zelo varno in učinkovito, mora pa potekati pod nadzorom dermatologa.

Kaj še svetujete ljudem, kaj pripomore k odpravi aken? Je treba spremeniti tudi življenjski slog, morda prehrano, uživati kakšne prehranske dodatke itd?

Pacientom z aknami svetujem predvsem, naj se o svoji težavi najprej pogovorijo z dermatologom. V praksi ničkolikokrat opažam, da porabijo veliko časa in denarja za izdelke iz reklam in obiske kozmetičnih salonov, ki imajo minimalen učinek ali ga sploh nimajo. Zaradi tega je marsikdaj slišati mnenje, da se proti aknam ne da kaj dosti narediti, kar sploh ni res. S sodobno terapijo lahko dermatolog obvlada vse, tudi najhujše oblike aken. Staršem mladostnikov z aknami toplo priporočam, naj svojim otrokom pridejo nasproti in jim ponudijo pomoč. Ob tem naj upoštevajo, da mladostnik zaradi zadrege marsikdaj ne prizna, kako zelo ga akne motijo, in da je treba pogovor večkrat načeti.

Zaenkrat ni nobenega znanstvenega dokaza, da bi katera koli dieta pomagala pri zdravljenju aken. Dokazano je, da mleko in mlečni izdelki akne lahko poslabšujejo, vendar to ne velja za vse ljudi. Načeloma odsvetujemo tudi mastno hrano; za čokolado, ki jo pogosto obtožujejo, da povzroča akne, pa ni o tem nobenih dokazov. Prehranskih dodatkov ne svetujemo, velika količina vitamina B lahko akne celo povzroči. Pogovor z dermatologom bo pomagal tudi ugotoviti, ali je pri pacientu prisoten kateri od zunanjih sprožilcev ali poslabševalcev aken.

Pri aknah lahko z uspehom uporabljamo tudi fizikalne metode, kot so IPL, laser, vidna svetloba ali kemijski piling.