Ksantelazme so razmeroma pogosta kožna sprememba v okolici oči. Pri ksantelazmah gre za odlaganje maščob v kožo, zaradi česar so značilne rumenkaste barve. Pogostejše so pri kadilcih in so občasno povezane z motnjo ravni maščob v krvi. Ksantelazme niso nevarne, so pa estetsko moteče. Odstranimo jih lahko brez operacije, v lokalni anesteziji, s pomočjo radiofrekvence…

Ksantelazma – prej in potemKsantelazma – prej in potem

Leva slika – pred posegom, desna slika – mesec dni po posegu.

Ksantelazme so razmeroma pogosta kožna sprememba v okolici oči. Pri ksantelazmah gre za odlaganje maščob v kožo, zaradi česar so značilne rumenkaste barve. Pogostejše so pri kadilcih in so občasno povezane z motnjo ravni maščob v krvi.
Ksantelazme niso nevarne, so pa estetsko moteče. Odstranimo jih lahko brez operacije, v lokalni anesteziji, s pomočjo radiofrekvence ali laserja. Poseg poteka ambulantno in pacient posebne priprave ne potrebuje. Po posegu ostane na mestu ksantelazme plitva ranica, ki se zaceli v tednu ali dveh. Po posegu svetujemo pokrivanje do zacelitve in ustrezno kremo za boljše celjenje. Pacient po posegu ni oviran in lahko normalno opravlja vsakdanja opravila. Le občasno se zaradi rahlega tkiva okrog oči pojavi oteklina, ki je praviloma blaga in prehodna.