Preiskava s sistemom FotoFinder je pacientom prijazna, saj je povsem neboleča in poteka brez kakršnega koli poseganja v telo, zgolj s fotodokumentiranjem (“fotografiranjem”) površine kože. Preiskavo izvaja zdravnica specialistka dermatologije. Pri preiskavi najprej posnamemo pregledne slike posameznih regij kože – trup, okončine in obraz – od spredaj, zadaj in od strani, tako da dokumentiramo celotno površino kože. Nato posnamemo dermatoskopske slike vsakega znamenja posebej v veliki ločljivosti in ga pregledamo na zaslonu v do 100-kratni povečavi. Ob kontrolnem pregledu posnamemo enake posnetke ter primerjamo prejšnje in novo stanje. Sistem nas na morebitne spremembe znamenj opozori tudi sam.

Odločilni del preiskave pa je njena interpretacija in svetovanje pacientom glede nadaljnjih ukrepov, kar lahko izvaja le izkušen dermatolog s posebnimi znanji s tega področja. Glede na tip kože, število in vrsto kožnih znamenj ter druge pacientove karakteristike ob preiskavi zdravnica specialistka dermatologije, ki se usmerjeno ukvarja s tem področjem, individualno svetuje glede nadaljnjih potrebnih ukrepov (spremljanje ali odstranitev kožnih sprememb, navodila za samoopazovanje, interval do kontrolnega pregleda, zaščita pred soncem itd.).

S sistemom FotoFinder dokumentiramo najprej večje površine telesa, kot je npr. cel hrbet ali cela okončina. Nato izberemo znamenja, ki jih želimo dodatno dermatoskopsko fotodokumentirati in jih označimo. Sistem jih samodejno označi z zaporedno številko (na tej fotografiji številke od 01 do 05). Ko ta izbrana znamenja dodatno slikamo, jih sistem avtomatsko poveže z njihovo lokalizacijo in jih tudi ob kontrolnem pregledu prikazuje po enakem vrstnem redu kot ob prvem pregledu.

Primera dermatoskopske slike kožnih znamenj, fotodokumentiranih s sistemom FotoFinder. Dermatoskopija je metoda, ki znamenja ne le poveča, pač pa nam omogoči tudi preglednost skozi povrhnjico do zgornjega dermisa. S pomočjo dermatoskopije izkušen dermatolog bistveno lažje postavi pravilno diagnozo in se odloči bodisi za opazovanje bodisi za odstranitev znamenja.

Levo je dermatoskopska slika znamenja ob prvem pregledu, desno kontrolna slika čez leto dni, na kateri je vidna bistvena sprememba. Sistem FotoFinder nam omogoča neposredno primerjavo kožnih sprememb skozi čas, kar bistveno poveča natančnost diagnoze in olajša odločitev o opazovanju ali odstranitvi znamenja.

Sistem FotoFinder omogoča avtomatizirano, računalniško podprto sistematsko preiskavo celotne površine kože, imenovano BodyScan. Pri tem gre za nadgradnjo preiskave s fotodokumentacijo, kjer sistem računalniško analizira celotno površino in nas opozori na spremenjena ali novonastala znamenja. Na levi strani je izhodiščna slika ob prvem pregledu, na desni je kontrolna slika, kjer je sistem z rdečimi oznakami opozoril na novonastala oz. spremenjena znamenja. Preiskava je izjemno natančna in z njo prepoznamo tudi minimalne spremembe, ki bi jih z običajnim kliničnim in tudi dermatoskopskim pregledom lahko spregledali.

Preiskava BodyScan pomeni vrhunec natančnosti v preventivnih pregledih kožnih znamenj in zgodnjem odkrivanju melanoma. V okviru te preiskave dokumentiramo celotno kožo pacienta po regijah v standardiziranih pozicijah, ki omogočajo poznejšo primerjavo. Vsi aparati FotoFinder niso opremljeni s to nadgradnjo, tako da pacientom, ki si želijo najnatančnejše in najzanesljivejše preiskave, svetujemo, naj se pozanimajo za možnost BodyScan.