Bolezni kože – nudimo vam storitve diagnostike in zdravljenja sledečih pogostejših bolezni kože:

Akne niso le prehodna težava najstnikov, temveč bolezen kože, ki jo lahko uspešno zdravimo.
Najstniška leta so občutljivo obdobje in poleg vseh ostalih telesnih in čustvenih sprememb se na koži pri skoraj vseh mladostnikih pojavijo tudi akne. Čeprav akne z leti večinoma res minejo same, pa lahko tudi razmeroma blage akne mladostnike čustveno zelo prizadenejo, zato jih nikakor ne smemo banalizirati. Z zdravljenjem jih lahko omilimo ali povsem odpravimo in tako mladostniku povrnemo prepotrebno samozavest. Hujše oblike aken je treba zdraviti tudi zato, ker praviloma zapuščajo trajne brazgotine. S sodobnimi zdravili, ki jih predpiše dermatolog, lahko obvladamo vse oblike aken, od blagih do najhujših. S pravočasnim zdravljenjem se izognemo poznejšim brazgotinam.
Akne pred dermatološkim zdravljenjem (levo) in po zdravljenju (desno). Pacient je z obiskom dermatologa predolgo odlašal, zato so na koži ostale vidne manjše brazgotine.

Težave s suho in občutljivo kožo se lahko pojavljajo v vseh starostnih obdobjih, pogostejše pa so pri majhnih otrocih in v starosti ter pri ženskah. Suha koža je lahko posledica pomanjkanja maščob v povrhnjici, lahko pa tudi spremljevalni znak nekaterih kožnih bolezni, ki jih diagnosticira in zdravi dermatolog. Z ustrezno terapijo, ki vam jo svetuje dermatolog, lahko težave zmanjšate ali odpravite ter se izognete morebitnim zapletom.

Najpogostejši obliki alergijskih bolezni na koži sta atopijski dermatitis in kontaktni alergijski dermatitis ali ekcem. Alergija pomeni preobčutljivost na snovi (alergene), ki se pojavljajo v našem okolju in sicer niso škodljive.

Atopijski dermatitis

Pri atopijskem dermatitisu gre najpogosteje za preobčutljivost na vdihane alergene, npr. hišni prah in pelode, ter nekatera živila (pšenica, mleko, jajca). Preobčutljivost ugotavljamo s kožnim vbodnim testiranjem, vendar lahko rezultate vrednoti le izkušen zdravnik. Pozitiven rezultat namreč ne pomeni nujno povezave s težavami, saj ima pozitivne kožne vbodne teste brez kakršnih koli težav kar 20-30 % ljudi, pri številnih pacientih z atopijskim dermatitisom pa je rezultat testiranja negativen. Atopijski dermatitis je zelo pogosta bolezen, zlasti pri otrocih. Kaže se s suho kožo in srbečim izpuščajem, ki se pri dojenčkih kaže najprej na obrazu, pri večjih otrocih in odraslih pa zlasti v kožnih pregibih (za koleni, v komolčnih pregibih, na vratu). Atopijski dermatitis sodi v obravnavo dermatologa, saj je poleg pravilne izbire sistemskega in lokalnega zdravljenja ključnega pomena tudi ustrezna nega kože.

Atopijski dermatitis v komolčnih pregibih

Kontaktni alergijski dermatitis

Druga najpogostejša alergijska bolezen kože, ki jo obravnavajo dermatologi, je kontaktni alergijski dermatitis. Pri tem gre za alergijo na snovi, ki so v stiku s kožo – najpogostejši alergeni so nikelj in dišavne spojine. Kaže se s srbečim izpuščajem (ekcemom) na mestu stika alergena s kožo. Testiranje za ugotavljanje kontaktne preobčutljivosti se imenuje epikutano testiranje. Pri tem testiranju se na kožo (praviloma hrbta) nanesejo majhne količine preizkušanih alergenov, nakar se testirana mesta prekrijejo z obliži za 48 ur. Rezultat odčitamo po 48 urah in ponovno 24 ur za tem.

Dermatologi obravnavajo in zdravijo tudi druge preobčutljivostne bolezni kože, kot so koprivnica (urtikarija) in izpuščaji zaradi zdravil.

Izpuščaj zaradi zdravil

Dermatologi obravnavajo in zdravijo tudi druge vnetne bolezni kože, kot so luskavica (psoriaza), rozacea, lihen, bulozne dermatoze, dermatitisi različnih vzrokov itd. Nekaterih bolezni kože, kot je npr. luskavica, sicer še vedno ni mogoče dokončno ozdraviti, vendar pa jih lahko s pravilnim zdravljenjem, ki ga vodi dermatolog, popolnoma kontroliramo ali jih vsaj bistveno olajšamo.

Bradavice

Bradavice se lahko pojavijo kjer koli na telesu, najpogosteje pa na rokah in stopalih ter v intimnih predelih. Bradavice so nalezljiva, virusna bolezen kože, ki jo je treba zdraviti, sicer se lahko namnožijo, povzročajo bolečine in motijo hojo, nalezejo se jih lahko tudi drugi. Pri sodobnem zdravljenju bradavic dermatologi uporabljajo zamrzovanje s tekočim dušikom in keratolitike. Kirurško odstranjevanje zaradi bolečin, dolgega celjenja in pogostih ponovitev načeloma odsvetujemo.

Številne bradavice na podplatu

Moluski

Moluski so prav tako virusna okužba kože, najpogostejši so pri otrocih. Pokažejo se kot drobne, v sredini ugreznjene bunčice kožne ali rožnate barve. Pri otrocih se pojavljajo kjer koli na telesu, pri odraslih pa večinoma v intimnih predelih. Pogosto se zelo hitro množijo, zato je potrebna čim prejšnja odstranitev pri dermatologu. Moluske mehansko odstranimo – postrgamo z ostro žličko. Vsaj pol ure pred posegom na prizadeta mesta nanesemo anestetično kremo, da lahko otroku poseg opravimo brez bolečin.

Moluski pri dojenčku

Glivične okužbe stopal so zelo pogoste, saj jih ima vsaj enkrat v življenju praktično vsakdo. Začnejo se kot luščenje kože med prsti, koža je lahko “skuhanega” videza, z razpokami, spremembe se širijo na podplat in sčasoma lahko tudi na nohte. Nohti postanejo zadebeljeni, rumenkasti in odstopajo od nohtne posteljice. Glivice na koži lahko uspešno pozdravimo z antimikotično kremo, pacient pa mora vedeti, kako do okužbe pride in kako jo v prihodnje preprečiti. Glivično okužbo nohtov lahko praviloma pozdravimo le s tabletami, ki jih je treba jemati daljši čas. Ker pa vsaka zadebelitev in odstopanje nohtov še zdaleč ni glivična okužba in ker v praksi vidimo, da številni pacienti tablete jemljejo brez potrebe, svetujemo dermatološki pregled pred morebitnim začetkom jemanja antimikotičnih tablet.

Glivična okužba med prsti nog

Glivična okužba nohta na nogi

Glivična okužba stopal pri otroku, na desnem stopalu tudi bradavica

Posebna vrsta glivične okužbe kože je mikrosporija, ki je zelo nalezljiva, poteka hitro in agresivno. Nalezemo se je večinoma od mačk, lahko pa tudi od nekaterih drugih živali ali od drugih ljudi, pogosto se širi med otroki. Mikrosporija v lasišču lahko povzroči trajno brazgotinjenje in posledično plešavost, zato je nujno čimprejšnje zdravljenje, ki ga vodi dermatolog.

Mikrosporija na podlahti

Pityriasis versicolor – “kožna plesen” – je pogosta kožna glivična okužba, ki se rada ponavlja. Zdravljenje je pogosto neuspešno, če ga ne vodi specialist dermatolog.

Pityriasis versicolor, “kožna plesen”, na hrbtu

Pošljite povpraševanje za prost termin!