7 septembra, 2017

Navodila za nego rok

Spremembe na koži rok so pogosta težava mojih pacientov. Zunanji dejavniki, kot so voda, čistila, kemikalije, mraz ali mehanske obremenitve lahko kožo rok prizadenejo pri vsakomer. Ti dejavniki lahko močno poslabšajo kožno bolezen na rokah, na primer luskavico ali alergijski dermatitis.
7 septembra, 2017

O koži in negi suhe kože

Kaj je koža – osnovna dejstva o koži Koža je največji in tudi najtežji organ našega telesa. Površina kože odraslega človeka meri 1,5–2 m2, pri odraslem koža predstavlja 1/7 do 1/6 telesne teže. Koža opravlja številne nepogrešljive naloge in je veliko več kot zgolj plašč, ki ovija naše telo.
7 septembra, 2017

Akne, mozolji, ogrci: kako jih preprečimo in zdravimo?

Kdaj nastanejo akne na koži, kakšne so njihove značilnosti oz. kako so videti akne na koži? Akne, ki jim pogovorno pravimo “mozolji” ali “mozoljavost”, so ena najpogostejših bolezni kože. Z njimi se sreča skoraj vsak mladostnik, neredke so tudi v odrasli dobi. Zaradi tega jih večinoma pravilno prepoznajo že pacienti sami.
7 septembra, 2017

Kapilare, žilice, krčne žile: kako jih preprečimo in odpravimo

Žile v našem telesu opravljajo izjemno pomembno nalogo. Prestavljajo transportno pot, po kateri potujejo hranila, kisik in voda k vsaki, tudi najbolj oddaljeni celici. Po žilah se iz celic odplavijo odpadki, ki jih specializirana žilna sita v ledvicah izločijo iz telesa.
7 septembra, 2017

Kožne alergije – pogosta vprašanja

Kako se kažejo alergije? Katere tipe alergij poznamo in za kaj pravzaprav gre pri njih? Alergije na koži se večinoma pokažejo kot srbeče, akutno ali kronično potekajoče vnetje. Večinoma se srečujemo s tremi vrstami kožnih alergijskih bolezni: koprivnico, atopijskim dermatitisom in kontaktnim alergijskim dermatitisom.
7 septembra, 2017

Nega dojenčkove kože

Umivanje in pravilna nega dojenčkove kože nista potrebna le zaradi estetskih razlogov, pač pa zato, ker izboljšata delovanje dojenčkove kože in pomagata preprečiti bolezni. Avtorica članka Vesna Tlaker Žunter, dr. med., specialistka dermatovenorologije.
7 septembra, 2017

Lasersko odstranjevanje žilic, kapilar in krčnih žil

Neželene razširjene žilice se lahko pojavijo na nogah ali na obrazu. Medtem ko gre na obrazu za pojav, povezan z nagnjenostjo k zardevanju in s staranjem kože zaradi sonca, se žilice na nogah razširijo zaradi venskega popuščanja. Odločilnega pomena je kakovost žilne stene, ki jo določa dednost. Ženski spol, jemanje hormonskih tablet, kajenje in stoječe delo so prav tako pomembni dejavniki tveganja. Avtorica članka Vesna Tlaker Žunter, dr. med., specialistka dermatovenorologije.
7 septembra, 2017

Kemični piling TCA: proti pigmentacijam, gubam, za gladko in sijočo kožo

Kemični piling s triklorocetno kislino (TCA) so prvič uporabili pred več kot 100 leti. Uporablja se za odpravljanje pigmentnih nepravilnosti in lis ter drugih povrhnjih nepravilnosti na koži, kot so okvare kože zaradi sonca, akne, manjše brazgotine po aknah in druge manjše povrhnje brazgotine ter glajenje drobnih gub. Avtorica članka Vesna Tlaker Žunter, dr. med., specialistka dermatovenorologije.
7 septembra, 2017

Genitalne bradavice – kondilomi

Eno od področij, s katerimi se na kliniki med drugim ukvarjam, je preučevanje virusa HPV in zdravljenje z njim povezanih sprememb. Dermatologi se večinoma srečujemo z benignimi spremembami, ki jih virus povzroča, to so bradavice. Če se bradavice pojavijo na genitalnem predelu, to med drugim neredko sproži tudi partnerska vprašanja. Področja sva se celovito lotili z odlično novinarko Vive, Tili Kojić.
7 septembra, 2017

Plešavost in izpadanje las po moškem tipu (androgena/androgenetična alopecija)

V reviji Finance trendi je bil z Vesno Tlaker Žuntar zapisan pogovor, ki na kratko povzema bistvena dejstva o redčenju las in plešavosti.
7 septembra, 2017

Kožni rak

Kožni rak je v porastu. Kožni rak postaja vse pomembnejša tema, saj je v velikem porastu. Melanom pa spada med najnevarnejše oblike. V Evropski uniji letno za melanomom zboli več kot 100.000 ljudi, več kot 20.000 ljudi zaradi njega umre. K porastu melanoma verjetno največ prispevajo spremembe v načinu živjenja in okoljske spremembe.