Kemični piling s triklorocetno kislino (TCA) so prvič uporabili pred več kot 100 leti. Uporablja se za odpravljanje pigmentnih nepravilnosti in lis ter drugih povrhnjih nepravilnosti na koži, kot so okvare kože zaradi sonca, akne, manjše brazgotine po aknah in druge manjše povrhnje brazgotine ter glajenje drobnih gub. Avtorica članka Vesna Tlaker Žunter, dr. med., specialistka dermatovenorologije.

Kemični piling s triklorocetno kislino (TCA)

Uporaba: pomlajevanje kože, pigmentacije, »starostne pege«, okvara kože zaradi sonca, akne in glajenje manjših brazgotin po aknah, nekatere druge nepravilnosti na koži obraza, vratu, rok, dekolteju in drugih delov telesa

Kako deluje piling s TCA

Kemični piling s triklorocetno kislino (TCA) so prvič uporabili pred več kot 100 leti. Uporablja se za odpravljanje pigmentnih nepravilnosti in lis ter drugih povrhnjih nepravilnosti na koži, kot so okvare kože zaradi sonca, akne, manjše brazgotine po aknah in druge manjše povrhnje brazgotine ter glajenje drobnih gub. Uporabljamo ga lahko na koži obraza in drugih delov telesa, najpogosteje vratu, zgornjega dela trupa in rok.

Kemični piling s TCA je medicinski piling, ki ga izvajajo le ustrezno usposobljeni zdravniki. Dostopen je le v medicinskih centrih in se ga ne sme zamenjevati za mehanske, encimske ali zelo blago kislinske pilinge, ki se opravljajo v kozmetičnih salonih.

Ko zdravnik na kožo nanese TCA, se vrhnji sloji kože v naslednjih nekaj dneh posušijo in odluščijo. Ko se stara koža odlušči, je pod njo nov sloj nepoškodovane kože, ki je bolj gladka in bolj enakomerne barve. Da bi dosegli zaželeni rezultat, je običajno potrebno piling večkrat ponoviti. Piling sTCA je zelo učinkovit povrhnji do srednje globoki piling. Po pilingu s TCA je okrevanje hitro, vendar pa je piling smiselno načrtovati v jesenskem, zimskem ali spomladanskem času, najbolje nekje sredi tedna, saj najbolj izrazito luščenje kože sledi po 3-4 dneh.

Kemični piling s TCA je medicinski piling, ki ga izvajajo le ustrezno usposobljeni zdravniki.

Kakšen je postopek

Pred uporabo TCA svetujem predpriravo kože s kremo, ki jo predpišem glede na individualne značilnosti kože in glede na težavo,ki jo želimo s pilingom odpraviti. Zato priporočam pregled oz. posvet 4 tedne pred pilingom. Priporočam, da na poseg pridete nenaličeni.

Kožo najprej temeljito očistimo z alkoholom in/ali acetonom. Nato najprej opravimo »predpiling«, tj. povrhnji piling, ki razrahlja celične stike povrhnjice in omogoči boljše, enakomernejše prodiranje raztopine TCA. Po opravljenem predpilingu zdravnik na kožo previdno nanese raztopino kisline za piling. V manj kot pol minute se pojavi občutek toplote in žarenja, ki je podoben kot pri sončni opeklini. Občutek je neprijeten, vendar znosen in morebitna uporaba zdravil proti bolečinam praviloma ni potrebna. Ta občutek traja kaki dve minuti, največ tri. Ko zdravnik oceni, da je učinek pilinga ustrezen, na kožo nanese posebno kremo, ki hitro olajša ta občutek žarenja.

Takoj po postopku je koža lahko bolj pordela, vendar se barva v 15-30 minutah normalizira. Po opravljenem postopku si kože do naslednjega dne ne smete umivati. Naslednje jutro si kožo umijte z blagim milom in dobro izperite z vodo. Že dan po opravljenem postopku lahko uporabljate ličila in opravljate običajne dejavnosti.

[izpostavi]
Da bi dosegli želeni učinek, je pri nekaterih pacientih potreben več kot en postopek.
[/izpostavi]

Redko, predvsem v prvih dveh dneh, se lahko pojavi blažja oteklina, zlasti okrog oči, vendar običajno ni moteča. Prva dva do tri dni boste imeli občutek zategovanja kože, povrhnji sloji kože se lahko obarvajo temneje in postanejo na otip hrapavi. Od 3. dne dalje sledi grobo luščenje, ki lahko traja še 3 ali 4 dni. Pod odluščeno kožo se pojavi bolj gladka koža, ki je bolj enakomerne ali celo rožnate barve, ki pa hitro pobledi v normalno barve kože.

Da bi dosegli želeni učinek, je pri nekaterih pacientih potreben več kot en postopek. O tem se pogovorimo ob pregledu pred postopkom. Za ohranjanje doseženega rezultata nato priporočamo en »vzdrževalni« piling letno.

Ko zdravnik na kožo nanese TCA, se vrhnji sloji kože v naslednjih nekaj dneh posušijo in odluščijo.

Kako negujete kožo po pilingu

POMEBNO: Ko se koža začne luščiti, je ne drgnite, lusk ne odstranjujte na silo in ne uporabljajte sredstev za luščenje. Ti lahko povzročijo rdečico in draženje ter okužbo kože.

Vsaj 48 ur po pilingu ne nosite kovinskega nakita.

Uporabljajte dnevno in nočno kremo, ki vam jo priporočimo ob izvedbi pilinga. Ne pozabite, da je koža po pilingu zelo občutljiva za ultravijolično (UV) svetlobo, tako za UVB kot tudi UVA-sevanje. UVA-sevanje je v sončni svetlobi prisotno vse leto in prehaja tudi skozi okensko steklo in steklo v avtomobilu.

Uporabljajte dnevno in nočno kremo, ki vam jo priporočimo ob izvedbi pilinga.

Kdaj lahko spet opravljate običajne dejavnosti

Najbolj izrazito luščenje, ki lahko ovira vaše pojavljanje v javnosti, sledi po 3-4 dneh in najpozneje do 8., izjemoma do 10. dne povsem preneha. Razen tega pa piling ne ovira vaših običajnih dejavnosti. Že naslednji dan po postopku lahko uporabljate ličila.

POMEBNO: Po pilingu s TCA je koža še 6-8 tednov bolj občutljiva za sonce oz. UV-sevanje. V tem času uporabljajte kremo z zaščitnim faktorjem 50+, tudi pozimi in ko ste v zaprtih prostorih ali v avtomobilu. Zunaj uporabljajte pokrivalo in se izogibajte močnemu soncu. Sicer pa lahko opravljate običajne dejavnosti.

Avtorica članka Vesna Tlaker Žunter, dr. med., specialistka dermatovenorologije.

Najbolj izrazito luščenje, ki lahko ovira vaše pojavljanje v javnosti, sledi po 3-4 dneh in najpozneje do 8., izjemoma do 10. dne povsem preneha.