Eno od področij, s katerimi se na kliniki med drugim ukvarjam, je preučevanje virusa HPV in zdravljenje z njim povezanih sprememb. Dermatologi se večinoma srečujemo z benignimi spremembami, ki jih virus povzroča, to so bradavice. Če se bradavice pojavijo na genitalnem predelu, to med drugim neredko sproži tudi partnerska vprašanja. Področja sva se celovito lotili z odlično novinarko Vive, Tili Kojić.

Ena od razširjenih nadlog so genitalne bradavice, ki so posledica okužbe z virusi HPV, eno od najpogostejših spolno prenosljivih bolezni. Kljub temu je o njih slišati razmeroma malo. Po besedah naše sogovornice, dermatovenerologinje Vesne Tlaker Žunter, dr. med., iz Dermatološke klinike v Ljubljani, se razlog za to skriva v tem, da so spolno prenosljive okužbe in druge bolezni, ki se pokažejo na spolovilu, za večino ljudi še vedno delikatna tema, če že ne tabu.
Ker so genitalne bradavice tesno povezane z najintimnejšimi vprašanji, tako v zvezi z odnosom do lastnega telesa kot s partnerstvom, vzbujajo strah in sram. Dokler je težava še majhna, jo marsikdo težko prizna sebi, kaj šele zdravniku. Ta bolezen večinoma ne povzroča nadležnih simptomov, ki bi silili k ukrepanju, zato jih marsikdo odrine iz misli in upa, da bodo izginile same od sebe. To se, resda redko, v resnici lahko zgodi, večinoma pa se bradavice vztrajno razraščajo, z njimi se lahko okužijo tudi drugi, opozarja Vesna Tlaker Žunter. Ker se rade ponavljajo, se je toliko pomembneje pravočasno in učinkovito zaščititi, sploh zato, ker je zdravljenje razmeroma dolgotrajno in ne docela neboleče.

Ali je spolni odnos edini način, kako se okužimo s HPV, ki povzroča genitalne bradavice? Ali se jih lahko nalezemo tudi kako drugače? V literaturi smo zasledili primere, ko so se genitalne bradavice pojavile tudi pri spolno nedejavnih ljudeh …
Humani virusi papiloma (HPV) so velika družina virusov, saj poznamo več kot 150 tipov. Vsem je skupno, da okužijo vrhnjo plast kože ali sluznice in se tam razmnožujejo. Nekateri virusi pri tem ustvarijo značilne vidne spremembe, kot so bradavice, drugi pa ne. Nekateri tipi virusov se razlikujejo tudi po tropizmu – po nagnjenosti, da okužijo posamezno tkivo ali predel telesa. Tako nekateri okužijo kožo, drugi sluznico, tretji oboje. Nekateri se bolje počutijo na hladnejših delih telesa, kot so roke ali stopala. Ti povzročajo splošno znane navadne bradavice, s katerimi se najpogosteje okužimo z neposrednim stikom, denimo z rokovanjem, ali posredno, denimo na tleh javnih kopališč, savn in garderob. Z virusom se lahko okužimo tudi posredno, prek predmetov, ali pa jih prenesemo z rokami. Tipi HPV, ki povzročajo genitalne bradavice, imajo najraje toplo, vlažno genitalno območje, dobro uspevajo tudi v ustni votlini in na zgornjih dihalih. Najpogosteje se okužimo s spolnim stikom, ki pa za prenos ni nujen, saj je možen tudi posredni prenos. Poleg tega se lahko na območju spolovila pojavijo tudi navadne bradavice, takšne kot na rokah ali stopalih; po videzu jih ne moremo razlikovati od “pravih” genitalnih bradavic.

Pacienti pogosto načnejo vprašanje načina okužbe, saj je marsikdaj pod vprašajem partnersko zaupanje. Poudarjam, da zaradi bradavic ni treba delati partnerske drame, saj prenos nikakor ni izključno spolni. Zelo delikatno pa je lahko to vprašanje pri otrocih z bradavicami na spolovilu. Večinoma jih res dobijo posredno, saj se največkrat okužijo sami, z rokami, lahko se jih nalezejo z rok staršev in drugih oseb, ki jih negujejo. Vseeno pa smo zdravniki pri otrocih vedno pozorni tudi na druge znake spolne zlorabe.

Kako prepoznamo genitalne bradavice?
Bradavice so zelo razširjena bolezen in pacienti jih večinoma brez težav prepoznajo. Na koži spolovil se pojavijo izrastki okrogle ali ovalne oblike, ki so večinoma enake barve kot okoliška koža. Praviloma ne bolijo in ne srbijo, zato jih opazimo šele tedaj, ko dosežejo določeno velikost. Na spolovilu se utegnejo razraščati papilomatozno, torej z žametastim, resičastim videzom površine, baza pa je lahko ozka ali široka. Običajno merijo od nekaj milimetrov do centimetra, redkeje tudi več. Ne najdemo jih samo na koži zunanjega spolovila in okrog analne odprtine, temveč tudi na sluznicah, zlasti vulve, nožnice in anusa. Prenesejo se lahko tudi na ustno in žrelno sluznico ter na sluznico zgornjih dihal.

Kakšne težave povzročajo genitalne bradavice? Kako nevarna je ta bolezen?
Genitalne bradavice razen vidnih sprememb le redko povzročajo težave. Včasih lahko srbijo, zaradi drgnjenja oblačil pa zlasti pri večjih bradavicah lahko nastopi draženje ali vnetje. Večje bradavice se lahko tudi zatrgajo in zakrvavijo. Večino težav pacientom povzroči šele zdravljenje, ki je lahko dokaj dolgotrajno. Genitalne bradavice povzročajo tipi HPV, ki niso povezani z nastankom raka, tako da načeloma ne gre za nevarno bolezen.

Zdravniki genitalne bradavice odstranjujete. Kako? Ali zdravljenje genitalnih bradavic obsega še kake druge postopke razen odstranjevanja?
Vzročnega zdravljenja, ki bi odpravilo okužbo, žal ne poznamo. Vidne bradavice odstranjujemo z razpoložljivimi “destruktivnimi” metodami, kot so zamrzovanje s tekočim dušikom, odstranjevanje s pregrevanjem (pogovorno “žganje”), z elektrokoagulacijo, z laserjem in z radiofrekvenco. Uporabljamo tudi različne lokalne pripravke v obliki tekočin in premazov, ki vsebujejo zdravilne učinkovine, kot je podofiloks. Uspešno je tudi zdravljenje s kremo, ki vsebuje imikvimod. Za operacijo (izrezovanje) bradavic se odločimo le redko, praviloma pri zelo velikih bradavicah. Metode zdravljenja pogosto kombiniramo. Na naši kliniki navadno zamrzovanje s tekočim dušikom, ki ga ponavljamo enkrat na mesec do enkrat na dva meseca, kombiniramo s kremo z imikvimodom, ki jo pacient uporablja doma.

Koliko časa traja zdravljenje? Kolikšna je njegova okvirna cena?
Za odpravo bradavic le redko zadošča en sam obisk pri zdravniku. Na osnovi svoje prakse prakse bi dejala, da so v primeru uporabe krioterapije (zamrzovanje) v povprečju potrebni štirje obiski, obenem pa je potrebno zdravljenja s kremo, ki vsebuje imikvimod. Celotno zdravljenje v povprečju traja približno pol leta. Pri bradavicah na vaginalni in analni sluznici, ki zahtevajo laserski poseg, je zaradi bolečin večinoma potrebna tudi splošna anestezija, kar znatno poveča stroške zdravljenja. Ne smemo pozabiti, da gre večinoma za mlade, delovno aktivne ljudi, ki ob vsakem obisku izgubijo tudi delovni dan.

Je ozdravitev trajna?
Genitalne bradavice se pogosto ponovijo, četudi je bilo zdravljenje uspešno. Vzrok za to je lahko vnovična okužba, verjetno pa ponovitvam večinoma botruje vztrajanje virusa v navidezno neprizadeti koži in sluznici. Na Dermatovenerološki kliniki UKC Ljubljana poteka raziskava, ki je namenjena prav temu področju in je prva te vrste na svetu. Z njo ugotavljamo vztrajanje virusa v dlačnih mešičkih med zdravljenjem in po njem ter povezavo s ponovitvijo bradavic.

Kako se najbolje zaščitimo pred genitalnimi bradavicami, kakšno preventivo priporočate? Ali drži, da uporaba kondoma prepreči okužbo s HPV?
Kondom je zelo zanesljiva zaščita pred večino klasičnih spolno prenosljivih okužb, žal pa je zelo slaba oziroma nikakršna zaščita pred genitalnimi bradavicami. Daleč najboljši način je preprečevanje okužbe. Za okužbo ni treba biti prav zelo promiskuiteten, dovolj je že nekaj malega smole. Prav zato cepljenje s štirivalentnim cepivom proti HPV pomeni izjemen napredek. Štirivalentno cepivo ščiti proti dvema najpogostejšima tipoma HPV, ki povzročata raka materničnega vratu, nožnice, zunanjega ženskega spolovila, penisa in anusa (to sta HPV 16 in 18, ki ne povzročata vidnih sprememb, kot so bradavice). Štirivalentno cepivo obenem ščiti pred okužbo s HPV 6 in 11, ki povzročata več kot 90 odstotkov genitalnih bradavic. Uvrstitev štirivalentnega cepiva v nacionalni program cepljenja enajstletnih deklic v Sloveniji pomeni velik napredek in upam, da se bodo njihovi starši odločali modro in v korist svojih otrok. Želim si, da bi cepili tudi dečke, saj so podatki o uspešnosti cepljenja v Avstraliji izjemni – pojavnost genitalnih bradavic se je po uvedbi cepljenja znatno zmanjšala.

Kako bi komentirali podatke IVZ, po katerih pojavnost genitalnih bradavic v zadnjem času strmo narašča?
Pojavnost bradavic je v javnih statistikah, tako po svetu kot pri nas, izredno podcenjena. Odvisna je namreč od doslednosti prijavljanja, torej izpolnjevanja in pošiljanja obrazcev. Ker smo v zdravstvu že sicer tako zelo obremenjeni z administrativnim delom, da smo marsikdaj primorani posvetiti več časa papirjem kot bolnikom, je prijavljanje tovrstnih bolezni šibka točka. To “strmo naraščanje” verjetno pomeni zgolj večjo doslednost pri prijavljanju, saj so absolutne številke v evidencah še vedno znatno manjše, kot je naša ocena na osnovi vsakdanjega kliničnega dela.

Kako prepoznamo genitalne bradavice?
“Bradavice so zelo razširjena bolezen in pacienti jih večinoma brez težav prepoznajo. Na koži spolovil se pojavijo izrastki okrogle ali ovalne oblike, ki so večinoma enake barve kot okoliška koža. Praviloma ne bolijo in ne srbijo, zato jih opazimo šele tedaj, ko dosežejo določeno velikost. Na spolovilu se utegnejo razraščati papilomatozno, torej z žametastim, resičastim videzom površine, baza pa je lahko ozka ali široka. Običajno merijo od nekaj milimetrov do centimetra, redkeje tudi več. Ne najdemo jih samo na koži zunanjega spolovila in okrog analne odprtine, temveč tudi na sluznicah, zlasti vulve, nožnice in anusa. Prenesejo se lahko tudi na ustno in žrelno sluznico ter na sluznico zgornjih dihal,” razlaga sogovornica.

Ena od razširjenih nadlog so genitalne bradavice, ki so posledica okužbe z virusi HPV, eno od najpogostejših spolno prenosljivih bolezni.