Spremembe na koži rok so pogosta težava mojih pacientov. Zunanji dejavniki, kot so voda, čistila, kemikalije, mraz ali mehanske obremenitve lahko kožo rok prizadenejo pri vsakomer. Ti dejavniki lahko močno poslabšajo kožno bolezen na rokah, na primer luskavico ali alergijski dermatitis.

Spremembe na koži rok so pogosta težava mojih pacientov. Zunanji dejavniki, kot so voda, čistila, kemikalije, mraz ali mehanske obremenitve lahko kožo rok prizadenejo pri vsakomer. Ti dejavniki lahko močno poslabšajo kožno bolezen na rokah, na primer luskavico ali alergijski dermatitis.

Spodnja navodila sem pred leti odblikovala za paciente na Dermatološki kliniki v Ljubljani, kjer jih še vedno uporabljamo. Navodila vso oblikovana tudi za paciente s hudimi spremembami in tako, da čim bolj eliminirajo poslabševalce iz okolice. Pri tistih, ki imajo blažje spremembe, svetujem, da uporabo prilagodijo svojim potrebam.

Če je koža zelo izsušena, lahko uporabljate negovalne kreme večkrat dnevno.

NAVODILA ZA NEGO ROK

Izogibajte se pogostemu umivanju rok z mili. Uporabljajte mlačno vodo in blago milo, lahko tekoče ali trdo milo tipa sindet. Ne uporabljate običajnih tekočih mil iz trgovine, ki običajno kožo zelo sušijo. Še posebej za čiščenje rok ne uporabljajte drugih čistil, npr. čistila za posodo, razmaščevalca, alkohola, acetona ipd. Po umivanju si roke vedno skrbno, nežno obrišite in jih nato namažite, bodisi s predpisanim zdravilnim mazilom ali z negovalno kremo. Zdravilno mazilo je bolje uporabljati zvečer oz. po navodilu dermatologa tudi zjutraj. Če je koža zelo izsušena, lahko uporabljate negovalne kreme večkrat dnevno.

Roke si sperite in namažite z negovalno kremo tudi, če si jih zmočite pri delu. Za nego rok ne uporabljajte zeliščnih oz. domačih krem (ognjič, arnika, propolis ipd), razen če vam je tako svetoval dermatolog.

Med umivanjem rok ne nosite prstanov, saj se pod njimi nabirajo ostanki mil in umazanije ter vlaga. Svetujemo, da se nošenju prstanov odpoveste, dokler vaše roke ne bodo popolnoma zdrave.

Za zaščito rok pri delu uporabljajte rokavice. Pri sumu alergije na lateks se izogibajte rokavicam iz lateksa, uporabljajte plastične rokavice ali rokavice iz polivinila. Po možnosti pod zaščitnimi rokavicami nosite še pralne bombažne rokavice. Priporočamo, da rokavic ne nosite dlje kot 20 minut naenkrat.

Rokavice nosite vedno, kadar pomivate posodo ali ročno perete perilo, pa tudi kadar režete, lupite ali stiskate sadje ali zelenjavo. Rokavice po možnosti nosite tudi, kadar si perete lase in se frizirate.

Izogibajte se neposrednemu stiku s čistili in detergenti. Izogibajte se stiku z alkoholom, bencinom, topili, razredčili in podobnimi snovmi, saj kožo dražijo in izsušijo. Izogibajte se stiku s sredstvi za poliranje, voski in drugimi gospodinjskimi kemikalijami.

Pomembno je vedeti, da poškodovana oz. okvarjena koža – tako kot npr. zlomljena kost – potrebuje svoj čas za celjenje. Po odstranitvi vseh sprožilnih dejavnikov lahko do ozdravitve traja tudi 6 mesecev. Vsa zgornja navodila morate upoštevati tudi, ko bo prišlo do izboljšanja.

Za nego rok ne uporabljajte zeliščnih oz. domačih krem (ognjič, arnika, propolis ipd), razen če vam je tako svetoval dermatolog.