Žile v našem telesu opravljajo izjemno pomembno nalogo. Prestavljajo transportno pot, po kateri potujejo hranila, kisik in voda k vsaki, tudi najbolj oddaljeni celici. Po žilah se iz celic odplavijo odpadki, ki jih specializirana žilna sita v ledvicah izločijo iz telesa.

Žile v našem telesu opravljajo izjemno pomembno nalogo. Prestavljajo transportno pot, po kateri potujejo hranila, kisik in voda k vsaki, tudi najbolj oddaljeni celici. Po žilah se iz celic odplavijo odpadki, ki jih specializirana žilna sita v ledvicah izločijo iz telesa. Žile so torej nujno potrebne, a vendar imamo najraje, če svojo nalogo opravijo nevidno in skrito našim očem, ne pa, da se vidijo pod kožo ali celo bočijo nad njo.

Neželene razširjene žilice se najpogosteje pojavijo na nogah in na obrazu. Medtem ko gre na obrazu za pojav, povezan z nagnjenostjo k zardevanju in s staranjem kože zaradi sonca, se žilice na nogah razširijo zaradi venskega popuščanja. Odločilnega pomena je kakovost žilne stene, ki jo določa dednost. Ženski spol, jemanje hormonskih tablet, kajenje in stoječe delo so prav tako pomembni dejavniki tveganja.

Če so nam geni namenili manj sreče pri kakovosti žilne stene, se pojavu vidnih žilic ne bomo mogli izogniti. Vseeno pa je vredno upoštevati nekaj enostavnih ukrepov, s katerimi težave zmanjšamo in ublažimo.

Žile v našem telesu opravljajo izjemno pomembno nalogo.

Kako se izogniti pojavljanju razširjenih žilic

  • Redno uporabljamo kremo za zaščito pred soncem za obraz, vrat in dekolte.
  • Če smo nagnjeni k zardevanju, se izogibamo sprožilnim situacijam, kot so menjava vročega in mrzlega okolja, sonce, alkohol, ostre začimbe, stresne situacije itd. Takoj ko se pojavi naval rdečice, uporabimo hladen obkladek ali hladno vodo. Priročna je voda v pršilu, ki se dobi v lekarni, pršilko si lahko pripravimo tudi sami.
  • Ne sedimo s prekrižanimi nogami.
  • Izogibajmo se vročini, savni, toplim bazenom in vročim kopelim. Plavanje koristi, vendar upoštevajmo, da ima žilam prijazna kopalna voda največ 25 stopinj Celzija.
  • Skrbimo za primerno telesno težo. Debelost pomeni več možnosti za vensko popuščanje. Diete, s katero bi lahko preprečili pojavljanje vidnih žilic, žal ni.
  • Izogibamo se dolgotrajnemu stanju na mestu. Če že moramo stati, vsakih nekaj minut naredimo vsaj pet korakov, da aktiviramo mišično črpalko.
  • Med daljšim sedenjem podložimo noge (npr. s pručko) in delamo stopalne vaje – krčimo prste, gibamo v gležnju, da aktiviramo mišice na golenih.
  • Za zdravljenje ni nikoli prepozno. A lažje je pogasiti majhen požar kot velikega. Če je žilic malo in so drobne, jih bomo z laserjem hitreje in ceneje odstranili, kot če čakamo, da stanje napreduje.

Za odstranjevanje žil ni primeren kateri koli laser

Ko so žilice že tu – kaj pomaga in kaj ne?

Pri žilicah na obrazu, trupu in okončinah, ki so ožje od 4 mm, je zdravljenje izbora laser. Laser je snop močnega, nevidnega elektromagnetnega valovanja zelo natančno določenih lastnosti.

Žilice so napolnjene s krvjo, ki je bogata s hemoglobinom, medtem ko te beljakovine v okolišnjem tkivu ni. Ko snop laserja usmerimo na žilo, se zaradi absorpcije laserskega valovanja vsebina žile tako močno segreje, da se ta v hipu upari. Pri tem naj bi bila “kolateralna” okvara okolišnjega tkiva čim manjša.

Za odstranjevanje žil ni primeren kateri koli laser, pač pa izberemo laser s takšno valovno dolžino, ki se dobro absorbira v hemoglobinu. Laserja tudi ne smemo zamenjati z IPL, ki se uporablja v kozmetičnih salonih in ki mu včasih tudi rečejo kar “laser”, saj gre za drugačno napravo. Pravi žilni laser smejo uporabljati le zdravniki.

Če so na nogah vidne debelejše krčne žile ali če so pridružene težave, kot so otekanje, krči, utrujene ali nemirne noge, se je o zdravljenju najprej treba posvetovati s specialistom flebologom. Pri zdravljenju skoraj vedno pride v poštev uporaba kompresijskih nogavic. Pravih medicinskih kompresijskih nogavic, ki jih predpiše specialist, ne moremo nadomestiti s preventivnimi, še manj pa z običajnimi močneje tkanimi (120, 140 ali več –denskimi) nogavicami. Za zdravljenje krčnih žil večjega premera pride v poštev sklerozacija, poseg z znotrajžilnim laserjem ali radiofrekvenco, ali pa klasična operacija krčnih žil.

Pri ljudeh z venskim popuščanjem je pogost občutek težkih, utrujenih, nemirnih nog. Ta se lahko pojavi še pred vidnimi krčnimi žilami in se stopnjuje čez dan ter z dolgotrajnim stanjem. Določena zdravila v obliki tablet, ki vsebujejo rastlinske izvlečke, lahko ljudem z začetnimi težavami bistveno olajšajo ali povsem odpravijo te simptome. Dobijo se tudi brez recepta. Pred začetkom jemanja se je smiselno posvetovati z dermatologom, ki svetuje najprimernejše zdravilo in najustreznejši način jemanja ter morebitne dodatne ukrepe, kot je nošenje elastičnih (kompresijskih) nogeavic. Tablete pa nimajo nobenega učinka na vidnost žil – žile bodo tudi ob jemanju tablet ostale enako velike in enako vidne.

Pri zdravljenju skoraj vedno pride v poštev uporaba kompresijskih nogavic.

Kreme proti žilicam

V prodaji je kar nekaj krem, ki naj bi pomagale zmanjšati ali celo odpraviti razširjene žile.

Nekatere od tovrstnih krem vsebujejo učinkovine, ki kožo hladijo. Tako dajo prijeten občutek zlasti tistim, ki jih pesti občutek utrujenih, težkih nog. Z obarvanimi kremami lahko žile prekrijemo, podobno kot s pudrom. To pa je tudi ves učinek, ki ga kreme proti žilam lahko imajo.
S kremami se ne da doseči, da bi se razširjene žile skrčile ali celo izginile, tudi če prodajalec kaže čudovite slike prej-potem ali celo ponuja garancijo. Dermatologi krem proti razširjenim žilicam na obrazu in krčnim žilam ne priporočamo.

Za poseg ni potrebna posebna predpriprava. Svetujemo le, da koža ni porjavela od sonca.

Kako poteka odstranjevanje žilic z laserjem

Za poseg ni potrebna posebna predpriprava. Svetujemo le, da koža ni porjavela od sonca.

Med posegom udobno ležite in, tako kot zdravnik in osebje, dobite posebna zaščitna očala. Če želite gledati poseg, lahko dobite prosojna zaščitna očala. Nekateri pacienti raje ne vidijo, kaj se dogaja, in se odločijo za neprosojna zaščitna očala, za katerimi je popolna tema.

Laserski snop je treba prilagoditi žilam, ki jih zdravimo. Širina laserskega snopa mora biti podobna premeru žile, energija in čas trajanja laserskega pulza pa širini žile in globini, v kateri leži. To lahko pomeni, da mora med terapijo zdravnik večkrat prilagoditi nastavitve laserskega aparata.

Vsako žilico zapiramo postopoma, tako da nizamo impulze po njeni dolžini. Če je žilica zelo tanka, npr. izberemo širino laserskega snopa 2 mm. Take 2-milimetrske laserske “pike” potem nizamo eno za drugo po žili, dokler cele ne zapremo. Laser na žile deluje kot čudež in tudi zdravniku je lepo opazovati, kako žila pod laserskim snopom preprosto izginja!

Vsako žilico zapiramo postopoma, tako da nizamo impulze po njeni dolžini.

Ali odstranjevanje žil z laserjem boli?

Laserski poseg običajno ni neboleč. Vsak impulz za delček sekunde nekoliko zapeče. Eden mojih pacientov je to po moško opisal: “Tako, kot bi se spekel z elastiko od gat.”

Občutljivost za bolečino je individualno zelo različna in večinoma ni odvisna od naše volje ali “razvajenosti”. V ambulanti redno opažam, da so pacientke v dneh pred menstruacijo in med njo precej bolj občutljive za bolečino. Zato svetujem, da kakršne koli posege, ki bi lahko boleli, načrtujete za dni po menstruaciji.

Bolečino med laserskim posegom vedno lajšamo s hlajenjem, bodisi z mrzlim zrakom bodisi z ledom, kar zelo pomaga. Mraz “zamoti” naše živčne celice, da “pozabijo” možganom sporočati bolečino. Bolj občutljivim pacientom lahko predpišemo tablete, ki jih vzamejo nekaj ur pred posegom. Vedno se prilagodimo pacientu in se potrudimo, da boli čim manj ali sploh nič.

Laserski poseg običajno ni neboleč.