Kožni rak je v porastu.

Kožni rak postaja vse pomembnejša tema, saj je v velikem porastu. Melanom pa spada med najnevarnejše oblike.
V Evropski uniji letno za melanomom zboli več kot 100.000 ljudi, več kot 20.000 ljudi zaradi njega umre. K porastu melanoma verjetno največ prispevajo spremembe v načinu živjenja in okoljske spremembe.

Ultravijolični (UV) žarki kot glavni krivec za nastanek kožnega raka

Eden od glavnih dejavnikov za nastanek melanoma je sonce oziroma ultravijolični (UV) žarki. Dobro pa je, da lahko vplivamo na ta dejavnik z ustrezno zaščito in pravilnim vedenjem!
Naša koža se pred škodljivimi učinki UV žarkov brani na več načinov.
Njen najbolj znan obrambni mehanizem je tvorba kožnega pigmenta, zaradi česar na soncu porjavimo. Zagorelost je pravzaprav obrambna in zaščitna reakcija kože pred UV žarki!
Koža se načeloma zelo hitro obnavlja, a ne pozablja. Če se poškodba zaradi ponavljajočega se sončenja večkrat ponovi, se njena sposobnost za obnovo zmanjša.

Če se vsako leto pretirano izpostavljamo sončnim žarkom, se poškodbe, ki so nastale v koži, stalno seštevajo in kopičijo ter se pozneje lahko izrazijo v resnejši obliki, kot je nastanek melanoma ali karcinoma. Tudi izpostavljanje umetnemu izvoru UV žarkov (npr. solarij) močno zvišuje tveganje za razvoj melanoma.

Zagorela koža je torej znak, da so v njej že nastale škodljive spremembe.

Zaščitimo se pred soncem

Nepotrebnemu izpostavljanju soncu se je treba izogibati.
Ko preživljamo čas na prostem, se moramo skrbno zaščititi pred škodljivimi posledicami. Dermatologi so pripravili priporočila za zaščito pred soncem:
1. Aktivno sončenje, tj. Izpostavljanje soncu ali obiskovanje solarija z namenom porjavitve kože zaradi boljšega videza, v celoti odsvetujejo.
2. Dejavnosti v naravi in na prostem načrtujmo zunaj najbolj aktivnega sončnega sevanja.
3.Izogibajte se soncu med 10. in 16. uro. Takrat se umaknite v notranjost ali v senco.
4. Obleka je odlična zaščita pred soncem. Izberite lahke tkanine, ki naj bodo dovolj gosto tkane, rokavi in hlačnice pa naj bodo čim daljši.
5. Ne pozabite na sončna očala z UV filtrom, ki varujejo oči pred UV žarki, ter klobuk ali čepico za zaščito obraza, ušes in vratu.
6. Uporabljajte pripravke z visokimi zaščitnimi faktorji, ki vsebujejo filtre proti UVA in UVB žarkom. Izbirajte sredstva z zaščitnim faktorjem najmanj 30. Zaščitni pripravek naj bo fotostabilen in odporen proti vodi.
7. Sredstva za zaščito pred soncem nanašajte na kožo, če je le mogoče, vsaj15 minut pred izpostavljanjem soncu in pozneje vsaj vsaki dve uri oziroma po vsakem kopanju.
8. Nanašajte jih na kožo enakomerno in v dovolj debeli plasti, saj boste le tako dosegli, da bo zaščitni faktor na koži enak zaščitnemu faktorju na embalaži izdelka.
9. Posebej zaščitite tudi ustnice in uhlje.
10. Ne pozabite na odboj sončnih žarkov od različnih površin: snega, vode, peska, betona in trave ter na prodiranje UV žarkov skozi oblake: tudi ko je oblačno, se zaščitite!
11. Osebe z večjim tveganjem za razvoj kožnega raka izpostavljene dele kože ščitite z varovalnimi pripravki skozi vse leto.
12. Odpovejte se uporabi umetnih virov UV žarkov (solarijev)!
13. Starši še posebej pazite na pravilno zaščito svojih otrok.

Kako si lahko sami pregledate spremembe na koži z metodo ABCDE

Takšno pregledovanje naj postane redna praksa – poznavanje znamenj na koži, zaznavanje njihovih sprememb ter hiter odziv nanje vam lahko rešijo življenje. Metoda ABCDE nas opozarja, na katere spremembe pigmentnih znamenj in kože moramo biti pozorni:

  • spremembe velikosti,
  • barve,
  • oblike
  • ali debeline že obstoječih peg ali prirojenih znamenj in ostalih tvorb.

Pri tej metodi gre sicer za črke, ki so začetnice angleških pojmov, ki opredeljujejo nevarno pigmentno znamenje.

A = Asymetry (asimetrija). Bodite pozorni na lise ali madeže, ki niso enakomerno okrogli ali ovalni. Nevarna znamenja so večinoma asimetrična, čeprav ne nujno.
B = Border (rob). Posebno pozorno velja spremljati madeže na koži, ki nimajo jasnih robov ali pa so ti neenakomerni in nepravilni.
C = Color (barva). Posebna pozornost velja večbarvnim znamenjem. Običajna znamenja so ponavadi enega ali dveh odtenkov rjave barve. Nevarna so lahko znamenja, če so treh ali več barvnih odtenkov, zlasti če je med njimi črna, modrikasta, siva, rdečkasta in/ali rožnata barva.
D = Diameter (premer). Če je znamenje večje od 6 mm in raste, naj ga pregleda dermatolog.
E = evolution (spreminjanje). Melanom se običajno spreminja hitreje od “navadnih” znamenj. Že v nekaj mesecih lahko opazimo, da zraste za več milimetrov.

ABCDE-pravilo

V primeru hitrega in nenavadnega spreminjanja znamenja ali suma na melanom se posvetujte s svojim dermatologom.

Nasveti za samopregledovanje kože

Samopregled kože naredite s pomočjo ogledala in upoštevanja kriterijev ABCDE metode.
Pozorno preglejte obraz, ne pozabite na ušesa in področje za njimi. Po potrebi uporabite še eno ogledalo.
Preglejte tudi lasišče, lahko s pomočjo sušilnika za lase.
Preglejte dlani in notranje strani podlakti in nadlakti.
S pomočjo ogledala preglejte komolce in pazduhe.
Preglejte vrat, trebuh in prsi (ženske naj pozorno pregledajo predel pod dojkami).
Preglejte tilnik, ramena in hrbet pred ogledalom ob pomoči drugega, ročnega ogledala.
Preglejte notranjo stran stegen, narta in podplata. Ne pozabite na predele med prsti in spolovilo, pri čemer uporabite ogledalo.

Izogibajte se soncu med 10. in 16. uro. Takrat se umaknite v notranjost ali v senco.

Prijava

Ali ste pozabili geslo?