Paradontalna bolezen ali bolezen obzobnih tkiv, je vnetna bolezen, ki prizadane dlesen in podporno kost zoba. Bolezen je večvzročna in zahteva dolgotrajno in kompleksno obravnavo prizadetih tkiv. Ponavadi je glavni vzrok nastanka paradontalne bolezni nabiranje plaka (lepljiv, brezbarven, z bakterijami nasičen film), ki se stalno tvori na zobeh, prevlekah in mostičkih, ter s svojimi toksini draži dlesen. Druge vzroke pripisujejo še kajenju, diabetesu, stresu in hormonskim spremembam.

Če je zobna higiena slaba in se plak dalj časa zadržuje ob zobeh, postane dlesen vneta: rdeča, nabrekla, mehka in krvaveča. Ta začetni stadij imenujemo gingivitis-vnetje dlesni. Če plaka ne odstranjujemo z rednim ščetkanjem, nitkanjem ali profesionalnim čiščenjem pri zobozdravniku, se formira iz njega trda zobna obloga, ki ji pravimo zobni kamen. To je kalcificiran zobni plak.

Predolgo zadrževanje zobnega plaka in kamna v obzobnih žepih, vodi v napredovali stadij paradontalne bolezni, to je paradontitis.

Dlesen se prične umikati, globina obzobnih žepov se poveča, kost ob zobu se resorbira, zob lahko že postane majav. Ker zobnega kamna z navadnim ščetkanjem ne moremo več odstraniti, svetujemo obisk pri zobozdravniku, ki z ročnimi in strojnimi inštrumenti odstrani trde zobne obloge nad in pod dlesnijo. Pri strojnih inštrumentih, kot je ultrazvočni odstranjevalec zobnega kamna, nam pri odstranjevanju le tega pomagajo tresljaji in vibracije konice inštrumenta. Pri ročnem delu si pomagamo z uporabo kiret.

S kiretami opravimo luščenje in glajenje zobnih korenin, ter kiretažo, s katero odstranimo prizadete dele mehkih obzobnih tkiv, ki tvorijo notranjo steno obzobnega žepa. Luščenje krone in korenine pomeni odstranjevanje zobnega plaka in kamna iz površine zobne korenine nad ali pod dlesnijo. Glajenje korenin je postopek, kjer s korenine zoba odstranimo zelo prizadete dele zobnega dentina in cementa, ki so ga poškodovale bakterije prisotne v obzobnih oblogah.

ZNAKI PARADONTALNE BOLEZNI:

 

  • otekla in nabrekla dlesen
  • spontane krvavitve iz dlesni ali krvavitve izzvane s ščetkanjem zob
  • mehka, neprilegajoča se dlesen
  • umikanje dlesni
  • ustni zadah
  • majavosti zob ali celo izguba zoba
  • prizadetost in resorpcija kosti zoba
  • povečanje medzobnih prostorov v vidnem sektorju

Predolgo zadrževanje zobnega plaka in kamna v obzobnih žepih, vodi v napredovalni stadij paradontalne bolezni, to je paradontitis.

Prijava

Ali ste pozabili geslo?