Ekstrakcija zoba je manjši kirurški poseg pri katerem izrasel zob, ki ga ni mogoče pozdraviti in ohraniti odstranimo s pomočjo ustreznih instrumentov. Ekstrakcijo zoba izvedemo šele takrat, ko smo že izčrpali vse možnosti poskusa zdravljenja zoba in nam le te niso uspele. Včasih so pa ekstrakcije zob celo načrtovane (npr. ortodontske ekstrakcije).

Ekstrakcijo opravimo v lokalni anesteziji, kar pomeni, da v področje zoba injiciramo sredstvo (anestetik), s katerim začasno omrtvičimo tkiva. S posebnim instrumentom odmaknemo dlesen od zobnega vratu in nato s pomočjo vzvoda ali klešč zob omajamo in ga dvignemo ali izvlečemo iz njegovega kostnega ležišča v celoti ali po delih. Če je potrebno, odstranimo še vnetno tkivo v kosti okoli korenine ekstrahiranega zoba.

Na ekstrakcijsko rano položimo sterilno gazo, na katero pacient ugrizne ter jo zadrži na mestu vsaj pol ure. Večje rane po ekstrakcijah več sosednjih zob zašijemo in šive odstranimo po tednu dni. Manjših ran ne šivamo.

Vzroki za ekstrakcijo zoba, so najpogosteje obolenja zob ali obzobnih tkiv, včasih pa tudi zdravstveno stanje celotnega organizma:

  • zob je močno omajan in se premika že ob lahnem dotiku jezika ali ustnic
  • zobna krona je uničena do te mere in tako globoko pod nivo dlesni, da obnova s plombo ali prevleko ni možna in smotrna
  • v predelu koreninskega vrška je kronična vnetna sprememba (“granulom”), ki je ni mogoče pozdraviti z drugimi metodami
  • zob je zaradi manjkajočega soseda ali v nasprotni čeljusti ležečega zoba nagnjen oziroma napačno izraščen ter zato nefunkcionalen in neuporaben
  • zob je potrebno odstraniti iz ortodontskih razlogov
  • zob je potrebno odstraniti zaradi splošnega zdravstvenega stanja (npr. obsevalno zdravljenje, določene operacije)

 

Prijava

Ali ste pozabili geslo?