Krčne žile

Krčne žile so otečene in nabrekle vene, ki se pojavijo na spodnjih okončinah in stopalih. Paciente, ki se srečujejo s temi težavami pestijo občutek težkih nog, bolečine v spodnjih okončinah in otekline, v napredovani fazi obolenja, če se bolnik s težavami ne sooči pravočasno, lahko pride tudi do razjed in ran na golenih. Simptomi so izrazitejši v toplejši polovici leta. Pacienti, ki se srečujejo s krčnimi žilami imajo ob začetku težav podobna vprašanja. Na najbolj pogosta vprašanja odgovarja v nadaljevanju dermatologinja Ana Slana.

Kako si lahko pomagamo pri krčnih žilah? Koliko ima hrana vpliva na krčne žile? Kaj svetujete?

Ljudem s krčnimi žilami se odsvetuje sončenje ter gretje nog z grelci, pogoste obiske savn in toplih bazenov. Ugodne vplive imajo hladni tuši čez spodnji okončini, predvsem v toplejših mesecih. Pri počitku svetujemo privzdignjene noge oz. počitek leže. Priporočljiva je nošnja primerno velike in široke udobne obutve, pri ženskah naj petke ne bodo višje od 4 cm.

Na krčne žile negativno vplivata tudi povečana telesna teža in pomanjkanje gibanja, zato prekomerno težkim bolnikom svetujemo zmanjšanje teže ter čim več gibanja v prostem času, predvsem hojo, kolesarjenje ali plavanje.

Ljudem, ki v službi več ur sedijo svetujemo vaje, pri katerih aktivirajo mišice goleni ter čim bolj pogosto vstajanje in hojo, v kolikor jim delovno mesto to dopušča. Kot pri ostalih kroničnih obolenjih svetujemo čim bolj pestro in zdravo prehrano, bogato z vitaminom C in drugimi antioksidanti, ki so pomembni za zdravo žilno steno. Ljudje, ki so kronično zaprti imajo pogosteje krčne žile, zato priporočamo zadostno hidracijo in z vlakninami bogata živila.

Ali lahko krčne žile preprečimo, kako jih omilimo in zdravimo?

Na krčne žile vpliva mnogo dejavnikov. Na dednost, staranje in ženski spol, ki povečajo možnost

nastanka le-teh, nimamo vpliva, z zdravim načinom življenja in nekaterimi ukrepi pa lahko omilimo potek bolezni. Bolnikom s krčnimi žilami, ki imajo otekle in boleče noge, krče, spremembe na koži ali venske razjede zelo koristi redna nošnja kompresijskih nogavic.

Venoaktivna zdravila ugodno vplivajo na žilno steno. Svetujemo jih predvsem v toplejših mesecih tako bolnikom, ki nosijo kompresijske nogavice kot tudi tistim, ki jih ne zmorejo nositi.

Manjše krčne žilice se lahko odstranjuje z laserji in sklerozacijo, večje vene se odstranjujemo kirurško ali pa jih zapiramo s t.i. endovenskimi posegi (laser, radiofrekvenca, para).

Kako krčne žile nastanejo, je prikazano tudi na spodnji sliki:

Pošljite povpraševanje za prost termin!