Ob vašem prvem pregledu pri nas boste deležni ustreznega in celovitega preventivnega pregleda zob, obzobnih tkiv in celotne ustne votline. Kljub temu, da včasih zobje in obzobna tkiva izgledajo zdravi, lahko ob prvem pregledu odkrijemo morebitne bolezenske spremembe. Med vsakim pregledom je potrebno skrbno pregledati vse zobne in nezobne površine. Pregled zob opravimo s sondo in ogledalcem, ki na nek način delujeta kot podaljšane oči in roki zobozdravnika. Površina zoba je med pregledom osušena. Ugotavljamo prisotnost kariesa, zabarvanost zobnih površin in tesnost obstoječih zalivk. Vsak sum lahko tudi rentgensko preverimo, razen v primeru nosečnosti pacientke ali drugih kontraindikacij.

Pregled dlesni lahko nakazuje morebitne vnetne spremembe, ki se kažejo kot nabrekla in otečena dlesen, vidijo se krvavitve iz dlesni, povečane so globine obzobnih žepov in zob je lahko že majav. Poleg zob in obzobnih tkiv je potrebno pregledati še mehka tkiva ustne votline in vratu. Drobne razjede, ki jih lahko opazimo na mehkem in trdem nebu, žrelu, jeziku, ustnicah in licu so vedno potrebne posebne pozornosti, saj lahko vodijo v predrakave ali druge bolezenske spremembe. Pregled zaključimo s tipanjem morebitno povečanih vratnih, obušesnih in podčeljustnih bezgavk.

Z aktivnimi preventivnimi pregledi sta diagnoza in zdravljenje bolezenskih sprememb hitrejša in bolj učinkovita. Preventiva je vedno boljša kot kurativa!

Poleg zob in obzobnih tkiv je potrebno pregledati še mehka tkiva ustne votline in vratu.

Prijava

Ali ste pozabili geslo?