Prevleke in mostički spadajo med protetično obravnavo pacienta, zato je za njihovo izdelavo nujno potrebno sodelovanje z zobotehničnim laboratorijem. Prevleke in mostički so fiksno cementirani na obstoječih zobeh in jih pacient ne more sneti sam.

Za izdelavo prevleke se odločimo takrat:

 

  • ko želimo posnemati pravilno obliko zoba, ki je zaradi napredovalega kariesa ali poškodbe zoba ne moremo doseči z izdelavo zalivke,
  • ko želimo spremeniti obliko in barvo posameznega zoba,
  • ko želimo učvrstiti posamezen zob in preprečiti frakturo zoba,
  • ko želimo zobni vsadek prekriti s prevleko.

Za mostiček se odločimo takrat:

 

  • ko je nastala vrzel med dvema ali več zobmi, manjkajoči zob nadomešča člen, ki je po videzu in funkciji enak naravnemu zobu,
  • ko želimo spremeniti obliko, položaj in barvo več zob skupaj,
  • ko želimo popraviti stabilnost ugriza.

 

 

Potek izdelave prevleke ali mostička:

Najprej mora zobozdravnik preparirati poškodovano mesto (kaviteto), nato odvzame odtis zobovja. Ta odtis gre v zobotehnični laboratorij, kjer zobotehnik korak za korakom naredi nadomestek. Pri tem upošteva značilnosti pacientovega zobovja kot so protiugriz, postavitev sosednjih zob, oblika in seveda barva zob. V nekaterih primerih je pacient naprošen, da se oglasi v zobotehničnem laboratoriju za pravilno izbiro barve. Zobozdravnik nato vstavi nadomestek v usta in preveri, kako se prilega. Če so potrebni popravki, jih je potrebno opraviti preden dobi nadomestek značilen sijaj. Kasneje so popravki omejeni.

Danes imamo za zobne nadomestke na razpolago veliko število materialov. Najbolj uporabni so zlato, umetna masa (kompozit) in keramika. Zlato zaradi njegove vpadljive barve veliko pacientov zavrača, vendar velja zlato v ustih za zelo prilagodljiv material. Tako ostaneta le še keramika in kompozit. Pri izbiri materiala moramo upoštevati mehanske lastnosti in mesto nadomestka. Nadomestek mora izgledati čim bolj naravno. Le temu se najbolj približuje keramika, tako po estetiki, kot tudi po svojih lastnostih, ki so zelo podobne naravnemu zobu. Iz keramike izdelan nadomestek je lažje negovati, je tudi obstojnejši, se ne obarva, je izredno trden in se ne obrablja. Poleg tega je keramika edini material, ki da zobu sijaj, kakršnega imajo naravni zobje. Zlato pride pri večini pacientov v poštev le pri kočnikih, na vidnem predelu pa je največkrat izbira prav keramika.

Pri izbiri materiala moramo upoštevati mehanske lastnosti in mesto nadomestka. Nadomestek mora izgledati čim bolj naravno.